Οι Avengers, το isobox και η βιοασφάλεια στον Κάθετο Άξονα Νυμφαίας

16 Μαΐου 202100:53

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το 2017 διαπιστώναμε ότι “η Ροδόπη απέτυχε να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του οδικού άξονα, η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ήταν σε θέση να διαχειρισθεί το ζήτημα των κάθετων αξόνων ως διαπραγματευτικό εργαλείο στις διμερείς ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, η Περιφέρεια δεν είχε δώσει την απαραίτητη σημασία στην προοπτική του κάθετου άξονα ενώ είχαν ήδη εκφρασθεί οι επιφυλάξεις των επαγγελματιών της περιοχής που ζητούσαν με σειρά υπομνημάτων την λήψη πρόσθετων αλλά απαραίτητων μέτρων όπως η στελέχωση του τελωνείου, η διέλευση λεωφορείων, η βελτίωση της σήμανσης, η ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών κλιμακίων (για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου) η εκπόνηση έρευνας για το προφίλ των επισκεπτών, οι δράσεις τουριστικής προβολής, η δημιουργία τουριστικού περιπτέρου στα σύνορα, κτλ.”

Εκτός των άλλων , πολιτικοί της περιοχής όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο Ιλχάν Αχμέτ είχαν διατυπώσει σειρά ερωτημάτων για την προοπτική του Κάθετου Άξονα ενώ να υπενθυμίσουμε πως το 2015 ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συζητήσει με τους επαγγελματίες της Ροδόπης στην Κομοτηνή για το θέμα και του είχε επιδοθεί ένα κοινό υπόμνημα όλων των εκπροσώπων των επαγγελματικών που αναφερόταν στα ζητήματα λειτουργίας του “Κάθετου Άξονα”.

Από την αρχή της λειτουργίας του Μεθοριακού Σταθμού Νυμφαίας-Μάκαζα μέχρι σήμερα η ένταση του φαινομένου του διασυνοριακού καταναλωτισμού αλλά και η δημιουργία ενός νέους διαδρόμους παραβατικότητας που ευνοεί το οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα έπληξαν ιδιαίτερα την τοπική οικονομία και κοινωνία .

Θα παραλείψουμε το κεφάλαιο “τουρίστες εκ Βουλγαρίας/Ρουμανίας,και κάθετος άξονας “ αφού πρόκειται για διερχόμενους τουρίστες με μικρής διάρκειας παραμονή και χαμηλή ημερήσια δαπάνη, την οποία ούτε αυτή δεν εισπράττει η περιοχή και ιδίως η Κομοτηνή λόγω της ανυπαρξίας ανάλογων χώρων (ολοκληρωμένοι σταθμοί ΣΕΑ, πρατήρια, πολυχώροι εστίασης και ανάπαυλας).

Στο Komotinipress από τον 9/19 είχαμε ασχοληθεί ιδιαίτερα λόγω της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων με τις μεθόδους και πρακτικές βιοασφάλειας που έπρεπε να τηρηθούν και στον Κάθετο Άξονα της Νυμφαίας-Μάκαζα κάτι που δεν  πραγματοποιήθηκε ποτέ τόσο λόγω αδιαφορίας κι ανικανότητας της ΠΑΜΘ όσο και λόγω ανεπαρκών υποδομών. Στην ΠΑΜΘ δεν λειτούργησαν σταθμοί απολύμανσης σε Άγιο Κωνσταντίνο Ξάνθης, Κυπρίνο, Κήπους και Νυμφαία , ενώ επαναλειτούργησαν χώροι απολύμανσης σε Δράμα, Ορμένιο.

Τον 9/20 είχε ανακοινωθεί η δημιουργία ενός σταθερού σημείου ελέγχου οχημάτων που εισέρχονται στη χώρα μας από τη Βουλγαρία, στον κάθετο οδικό άξονα Νυμφαία – Μακάζα, με την τοποθέτηση ενός προκατασκευασμένου οικίσκου για τον έλεγχο του παραεμπορίου από την ΠΕ Ροδόπης χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε σχεδιασμό για την δημιουργία κάποιου σημείου υγειονομικού ελέγχου έτσι όπως το απαιτούσαν οι νέες συνθήκες βιοασφάλειας στην περιοχή.

Φθάσαμε στο 2021 και στα “Χρόνια της Πανδημίας” όπου η ίδια πολιτική κι οικονομική ελίτ που διαχείρισθηκε μάλλον αδιάφορα τα θέματα που αφορούσαν στην λειτουργία του Κάθετου Άξονα της Νυμφαίας , “αιφνιδιάσθηκε” από την απόφαση των Αθηνών για το ¨κλείσιμο” της Νυμφαίας κατά την περίοδο 15-24/5/2021 με προφανή τη συναίνεση του ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιου και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Αθ. Τσώνη οι οποίοι είχαν αγνοήσει επιδεικτικά τις επισημάνσεις τόσο των επαγγελματιών του τουρισμού όσο και των Περιφερειακών Συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Κι έτσι φθάσαμε σε σκηνές απείρου κάλλους με ένα επαρχιώτικο πολιτικό μάρκετινγκ και ενδοκυβερνητικά και ενδοκομματικά μαχαιρώματα όπου με δελτία τύπου, μανιφέστα, λάβαρα επαναστατικά, φωτογραφίες από οικογενειακά άλμπουμ και σχολικά λευκώματα, όλοι διεκδικούν μερίδιο από την δόξα που θα φέρουν λύσεις – ημίμετρα και βέβαια θα τις υλοποιήσει ως συνήθως ο Ελληνικός Στρατός!!!

Όπως επισημαίνει εύστοχα και ο κ. Ιλχάν ΑχμέτΔέκα μήνες μετά, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στην ίδια αφετηρία. Στις ίδιες παλινωδίες της κυβέρνησης, ενώπιον μιας ακόμα καταστροφικής διαχείρισης και διαγκωνισμού κυβερνητικών παραγόντων για το ποιος θα πρωτο-ανοίξει τη Νυμφαία που έκλεισε η δική τους κυβέρνηση!”

Για τον ρόλο των Avengers στα θέματα της πανδημίας στην περιοχή έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενο σημείωμά μας.Ωστόσο, τίθενται σειρά ερωτημάτων όπως:

  • Τί λέει για όλα αυτά ο ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιος;
  • Έριξε το γάντι στον Χρ. Μέτιο και στον Κυρ. Μητσοτάκη ο Ευρ. Στυλιανίδης;
  • Για ποιό λόγο δεν συντονίσθηκαν οι φορείς της ΠΑΜΘ και οι κρατικες υπηρεσίες νωρίτερα;
  • Το Γραφείο Πρωθυπουργού δεν είχε εκ των προτέρων ενημέρωση;
  • Μήπως πρέπει ο Ευρ. Στυλιανίδης να μένει περισσότερο στην Ροδόπη και να αναλαμβάνει προληπτική δράση και όχι πυροσβεστική;
  • Ο κ. Αθ. Τσώνης είναι υπεύθυνος για όλα αυτά και πρέπει να παραιτηθεί ή ήταν εν γνώσει της διοίκησης της ΠΑΜΘ η επιλογή του κλεισίματος της Νυμφαίας;
  • Είναι υγιειονομικά ασφαλές να διενεργούνται και πού άραγε έλεγχοι στον Μεθοριακό Σταθμό Νυμφαίας;
  • Μήπως για αυτό επελέγη ο ΣΣ Ορμενίου καθώς διαθέτει μόνιμες κτηριακές εγκαταστάσεις και σχετική υποδομή;
  • Ο Υπουργός Τουρισμού γνωρίζει την δυναμική των τουριστικών επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ; Γνώριζε για το κλείσιμο της Νυμφαίας;
  • Τον είχαν ενημερώσει οι 10 Υπουργοί της Κυβέρνησης που είχαν συνυπογράψει το κλείσιμο της Νυμφαίας;

Ευρ. Στυλιανίδης: Θετικές εξελίξεις για τη Νυμφαία

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει ο τουρισμός, κλείνουν την Νυμφαία!

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός να δώσει λύση στο πρόβλημα του ΜΣ Νυμφαίας!

Κώστας Κατσιμίγας: Εκστρατεία για αποτροπή αφίξεων στην ΑΜΘ και προώθηση τουριστών στην Μαύρη Θάλασσα

ΝΥΜΦΑΙΑ ! Η Ανευθυνότητα που οδηγεί στον τουριστικό αποκλεισμό της Θάσου!

Με αίτημα του ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιου άνοιξε το Ορμένιο και έκλεισε η Νυμφαία;

Η άμεση αντίδραση του Ευρ. Στυλιανίδη για το άνοιγμα της Νυμφαίας

Αντώνης Γραβάνης: Το ISOBOX που δώρισαν τα Επιμελητήρια της Ροδόπης θα δώσει τη λύση για το άνοιγμα της Νυμφαίας

Μιχ. Αμοιρίδης: Είναι αργά για δάκρυα…

Ενέργειες με αποτέλεσμα για το συνοριακό σταθμό Νυμφαίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης

Αθ. Τσώνης: Έχουμε κινητοποιηθεί για την αποκατάσταση του προβλήματος

Ιλχάν Αχμέτ: Να αρθεί άμεσα η ακατανόητη απόφαση για την Νυμφαία

Αρθρογράφος