Εγκαίνια για τον Κάθετο Άξονα Νυμφαίας- Μάκαζα.Βουλγαρική φιέστα και απίστευτη προχειρότητα από την Περιφέρεια

9 Σεπτεμβρίου 201318:18

Νέους δρόμους, νέες προοπτικές και νέες συνεργασίες ανοίγει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τη νέα συνοριακή διάβαση Νυμφαίας – Μακάζα, που δόθηκε στην κυκλοφορία την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013.
«Η σημερινή μέρα είναι ιστορική, καθώς ένα όραμα δεκαετιών για την Ροδόπη παίρνει σάρκα και οστά. Ο κάθετος άξονας που θα διασυνδέει την Ροδόπη, την Περιφέρεια με την ενδοχώρα της Βαλκανικής δίνεται πλέον στην κυκλοφορία. Σήμερα σε αυτό το σημείο η νέα γεωοικονομία συναντά την ιστορία», ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης κατά την διάρκεια της τελετής εγκαινίων του μεθοριακού σταθμού.

KOMOTINI-MAKAZA-KATHETOS-1

Ο κ. Γιαννακίδης μαζί με τον ομόλογο του, του Κίρτζαλι Μπίσερ Νικόλωφ, έδωσαν επίσημα σε κυκλοφορία το κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» Παρασκευάς Σαββαΐδης, οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αϊχάν Καραγιουσούφ, οι Αντιπεριφερειάρχες της ΑΜ-Θ, Έλληνες και Βούλγαροι δήμαρχοι, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς της περιοχής και πλήθος κόσμου

makaza1

Ως μια σημαντική μέρα για τη Θράκη, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, τα εγκαίνια του νέου μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας και τόνισε πως η περιοχή έχει τα εχέγγυα να γίνει κόμβος συνδυασμένων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

makaza4

Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά «παραδίδουμε σε κυκλοφορία τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, από Κομοτηνή έως τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο οποίος σε συνδυασμό με το αντίστοιχο έργο που έχει κατασκευαστεί από τη Βουλγαρία θα αυξήσει σημαντικά τον τουρισμό και τις εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αναφερόμαστε σε ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανήκει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Οφείλουμε όλοι να ενεργήσουμε με τρόπο ο οποίος θα επιτρέψει η Θράκη να γίνει κόμβος συνδυασμένων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Εμείς στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κτίζουμε τα θεμέλια αυτής της προοπτικής».

makaza3
Μετά τα εγκαίνια του νέου μεθοριακού σταθμού, εφεξής, υπάρχουν έξι οργανωμένα μεθοριακά περάσματα, σε Προμαχώνα Σερρών, Εξοχή Δράμας, Θέρμες Ξάνθης, Νυμφαία Ροδόπης, Κυπρίνο και Ορμένιο Έβρου, όπου εξυπηρετούν τη μετακίνηση ανθρώπων και διακίνηση αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και ενώνουν τη Βόρεια Ελλάδα με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών από τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας – Μακάζα, επιτρέπεται να διέρχονται, επί του παρόντος, μόνον επιβατικά οχήματα και minibus μέχρι 9 θέσεων, καθώς και φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους.
Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι είναι: Κομοτηνή – Διασταύρωση Κικιδίου – Ανάχωμα – Διασταύρωση Καρυδιάς – Διασταύρωση Τυχηρού.

Βουλγαρική φιέστα
Και ενώ είχε συμφωνηθεί τα εγκαίνια να γίνουν σε “οικογενειακό” περιβάλλον, με την Ελληνική πλευρά να έχει δώσει συγκριμένες προσκλήσεις, από την Βουλγαρική πλευρά υπήρχε πλήθος κόσμου που ξεπερνούσε τα 200 άτομα.

makaza6

Απίστευτη προχειρότητα από την Περιφέρεια
Σε τέτοιες περιπτώσεις-συνήθως- την οργάνωση την αναλαμβάνει κάποια υπηρεσία του ΥΠΕΞ, και όπως φαίνεται θα είναι και η τελευταία που θα ανατεθεί στην αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια ήταν κυριολεκτικά απών από όλη την εκδήλωση αφήνοντας την Βουλγαρική πλευρά να δήλωση παντού παρόν.
Από τους προσκεκλημένους, τα εθιμοτυπικά μέχρι την δεξίωση, η Ελληνική πλευρά ουσιαστικά ήταν φιλοξενούμενη με αρκετούς από τους παριστάμενους να εκφράζουν διακριτικά την ενόχληση τους.

KOMOTINI-MAKAZA-KATHETOS-2

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr