Η ΑΠΧ επελαύνει, οι χοιροτρόφοι αγωνιούν και οι αρμόδιοι της ΠΑΜΘ συσκέπτονται

24 Αυγούστου 201909:53

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων ασφάλειας για την μη μετάδοση της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων και στη χώρα μας, επισημαίνουν οι κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθώς η ζωονόσος έχει ήδη προσβάλλει πληθυσμούς στη γειτονική Βουλγαρία και μάλιστα το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε 13 χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα σε μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη εξελίσσεται πλέον η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ).Με εστίες να ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, χτυπώντας οικόσιτες και εμπορικές εκμεταλλεύσεις, ήδη μέχρι τις 29 Ιουλίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη σε οικόσιτους χοίρους άγγιξαν τα 647 εντός του έτους, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Στη Βουλγαρία πάντως η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς το νόσημα εξαπλώνεται απειλώντας συνολικά τον κλάδο της χοιροτροφίας της γειτονικής χώρας, ενώ ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τρεις περιοχές (Πλέβεν, Ράζγκραντ και Ρούσε) μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων. Έχουν αναφερθεί περισσότερες από 30 εκδηλώσεις του νοσήματος σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικόσιτα ζώα και περίπου 130.000 χοίροι έχουν ήδη θανατωθεί.

 Πρόσφατα, το υπουργείο Γεωργίας της Σερβίας ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου σε οικόσιτους χοίρους, όπως ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE), εκ των οποίων οι τρεις εντοπίστηκαν στην περιοχή του Βελιγραδίου και η μία στην περιφέρεια Ποντουνάβσκι. Επτά χοίροι πέθαναν, ενώ άλλα 114 ζώα θανατώθηκαν.

Στην Πολωνία εντοπίστηκαν 1.434 κρούσματα, στην Ουγγαρία 786, στο Βέλγιο 478, στη Ρουμανία 334, στη Λιθουανία 320 και στη Λετονία 195.

Στην περίπτωση των αγριόχοιρων η εικόνα είναι ακόμα πιο δραματική, αφού μέχρι τα τέλη Ιουλίου η Κομισιόν έχει καταγράψει 3.657 επιβεβαιωμένες εστίες.

«Η νόσος δεν είναι μεταδοτική στους ανθρώπους και δεν διατρέχουν κίνδυνο σε περίπτωση κατανάλωσης κρέατος ζώου που έχει προσβληθεί. Μπορεί να σημαίνει όμως ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή για τους εκτροφείς χοίρων και για το λόγο αυτό λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου έως και να πετύχουμε την «εκρίζωση» της νόσου» σημείωσε, μιλώντας  ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Γιάννης Μπούρας, ενώ αναφέρθηκε  στις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εξάπλωση του νοσήματος από την Βουλγαρία.

Η ταχύτητα εξάπλωσης της ζωονόσου και η εγγύτητα των κρουσμάτων στη γειτονική Βουλγαρία έχουν ανησυχήσει τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τονίζουν ότι «η γεωγραφική εξάπλωση του ιού της ΑΠΧ επιτάσσει την εντατικοποίηση εφαρμογής των μέτρων πρόληψης. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης των κτηνιατρικών αρχών και όλων των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων και χοιροτρόφων στις Π.Ε. που γειτνιάζουν με τη Βουλγαρία».

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλλει χοίρους και αγριόχοιρους, αλλά όχι τον άνθρωπο ή άλλα ζώα. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των ζώων και μπορεί να μεταδοθεί είτε με κατανάλωση μολυσμένης τροφής είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα αλλά και από αντικείμενα ή εξοπλισμό που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό, όπως οχήματα μεταφοράς, ρούχα, παπούτσια κ.λπ. Επίσης μπορεί να μεταφερθεί από έντομα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.

Στην ΠΑΜΘ , για ακόμη μία φορά φαίνεται ότι οι υπολειτουργούσες δομές της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας  (λόγω υποστελέχωσης κι έλλειψης οικονομικών και τεχνικών πόρων) όπως και αυτές της (με την ευρύτερη έννοια) Πολιτικής Προστασίας , αν κι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται δεν ενεργοποιούνται επαρκώς.

Ας μην ξεχνάμε ότι το πρώτο κρούσμα στη Βουλγαρία εμφανίσθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και η ΠΑΜΘ δεν  ανέλαβε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Όσον αφορά στην ΠΑΜΘ, πρέπει να επισημάνουμε ότι  δεν υπάρχει ακόμη πλήρης  καταγραφή των οικόσιτων χοίρων ενώ την δική τους αγωνία βιώνουν 20 ιδιοκτήτες οργανωμένων χοιροτροφικών μονάδων που έχουν την ευθύνη για 6.000 «μάνες» με παράγωγα περίπου 28 χοίρους ετησίως, αγγίζοντας περίπου τις 170.000 χοίρους που συνεισφέρουν στην παραγωγή ντόπιου ποιοτικού χοιρινού κρέατος το οποίο καλύπτει κατά 35% τις εγχώριες απαιτήσεις.

Να τονίσουμε, ότι εκτός από την ανησυχία που έχει καταλάβει τους Έλληνες χοιροτρόφους στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι σιτοπαραγωγοί της Χώρας, αφού οι Έλληνες χοιροτρόφοι έχουν εντάξει στο καθημερινό σιτηρέσιο δημητριακά , κυρίως στάρι, σε ποσοστό 70%. Μόνο στην ΠΑΜΘ οι χοιροτροφικές μονάδες απορροφούν 30.000 σταριού ετησίως. 

Αντιλαμβανόμενοι τα οικονομικά μεγέθη μιας ενδεχόμενης καταστροφής των Ελλήνων χοιροτρόφων θα περιμέναμε άμεση κι ουσιαστική ενεργοποίηση εκείνων των φορέων , οι οποίοι προς το παρόν συσκέπτονται μετά τις θερινές διακοπές τους.

Στην ΠΑΜΘ αυτή τη στιγμή ΔΕΝ λειτουργούν χώροι απολύμανσης σε Άγιο Κωνσταντίνο Ξάνθης, Κυπρίνο, Κήπους και ΚΥΡΙΩΣ ΜΑΚΑΖΑ , ενώ επαναλειτουργούν χώροι απολύμανσης σε Δράμα, Ορμένιο.

(φωτο evros-news)

Σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα το κόστος κατασκευής ενός θαλάμου απολύμανσης κοστίζει περίπου  9600 ευρώ +φπα και με τις προδιαγραφές που ορίζει η ΕΕ, κόστος που δεν μπορεί να θεωρηθεί απαγορευτικό για τοπικές ή εθνικές αρχές. Να τονίσουμε πάντως ότι στην αγορά βρίσκει κανείς «αψίδα λουτρού/απολύμανσης» και με 2000 ευρώ.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στην πλέον επίφοβη πύλη εισόδου της ΑΠΧ, τον κάθετο άξονα, γίνονται πλημμελείς έλεγχοι ενώ δεν υπάρχει ακόμη σταθμός απολύμανσης. Με έγγραφό της προς την Εγνατία Οδό η ΠΑΜΘ έχει αιτηθεί σχετικό χώρο αλλά λόγω των πολιτικών αλλαγών και την αναμονή διορισμού νέου ΔΣ στην Εγνατία Οδό δεν υπάρχει ακόμη απάντηση.

Αναμένοντας τους διορισμούς κτηνιάτρων από το ΥΠΑΑΤ δεν λύνεται το πρόβλημα, αφού οι κτηνιατρικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή της ΠΑΜΘ, δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό  ούτε καν για επιτόπιους ελέγχους ενώ αναζητούνται ακόμη και οδηγοί και καύσιμα για τα οχήματα της κτηνιατρικής υπηρεσίας, ΄συμφωνα με καταγγελίες των ελλήνων χοιροτρόφων της περιοχής.

Εάν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση και «συστράτευση» των αρμοδίων αρχών κι υπηρεσίων θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία ακόμη οικονομική καταστροφή στην ήδη πληττόμενη ΑΜΘ και ΡΟΔΟΠΗ.

Αρθρογράφος