Οι ανθελληνικές δηλώσεις του μειονοτικού (παρα)ιερατείου

18 Απριλίου 202111:16

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με αφορμή τις κοινές δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου και την αναφορά στην Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης οι συνιστώσες του μειονοτικού παραϊερατείου βρήκαν ακόμη μία αφορμή να εκφράσουν την ανθελληνική τους στάση.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK) σε ανακοίνωση της αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου 2021, τέθηκε και το θέμα των μειονοτήτων της Τουρκίας και της Ελλάδας. Η άρνηση, του υπουργού Εξωτερικών μας κ. Δένδια, της Τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας είναι απαράδεκτη.»

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη σε ανακοίνωση της “επέκρινε τις δηλώσεις του Δένδια για τη Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης κατά την επίσκεψη του στην τουρκική πρωτεύουσα.”

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), Χαλίτ Χαμπίπογλου, σε γραπτή ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η χώρα μας (Ελλάδα), η οποία υποστηρίζει ότι είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, αγνοεί το πιο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα μην επιτρέποντας μας να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Τούρκοι».

Ο Sabri Mutlu, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τούρκων των Βαλκανίων , προέβη σε ανάλογες δηλώσεις τονίζοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ συμπεριφέρθηκε με διπλωματική αγένεια την στιγμή που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή της Δυτικής Θράκης όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουοθύν να μιλούν τουρκικά ως μητρική τους γλώσσα”

 

Αρθρογράφος