Η ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (video+photos)

14 Σεπτεμβρίου 202222:07

Του καθ. Δημήτρη Καιρίδη, Βουλευτή ΝΔ Β’ Αθηνών

Χθες, Πέμπτη,(σσ8/9) πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη του Προεδρείου της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με την επικεφαλής Ντόρα Μπακογιάννη, τον Θεόδωρο Ρουσσόπουλο, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη κι εμένα, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην παλιά Νομαρχία της Κομοτηνής.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου.

Όλοι αναγνώρισαν το σπουδαίο έργο που έγινε από την Επιτροπή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίλυση της μεγάλης εκκρεμότητας των χρωστούμενων από την επιδότηση μισθολογικού κόστους 12% προς τις επιχειρήσεις της περιοχής που οδήγησε στη χορήγηση ρευστότητας άνω των 100 εκ. ευρώ, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Μέσα στο γεμάτο επαφές πρόγραμμα, ξεχωρίζω τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη ζυθοποιία Βεργίνα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, μια δυναμική εξαγωγική επιχείρηση που δίνει δουλειές σε εκατοντάδες καλλιεργητές και εργαζόμενους.

Μιλήσαμε για τον σημαντικό διεθνή ρόλο του Πατριαρχείου, ιδίως σήμερα που η Ορθοδοξία μαστίζεται από την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην ομόδοξη Ουκρανία.

Ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση με τους μουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Η Θράκη αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, πράγμα που επισήμαναν αμφότεροι οι ιερωμένοι.

Προς επίρρωση τούτου, το βράδυ φάγαμε με Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, όλοι περήφανοι Έλληνες, και συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής αλλά και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 1990 και μετά.

Σήμερα (σσ 9/9) επισκεφθήκαμε την Καβάλα, την πόλη που γεννήθηκα. Στο μοναδικό Ιμαρέτ συναντήσαμε τους τρεις τοπικούς βουλευτές της ΝΔ, τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Γιάννη Πασχαλίδη και τον Μακάριο Λαζαρίδη, μαζί με τον Πρόεδρο του τοπικού Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα Dempas και το προεδρείο του. Οικοδέσποινα η ακούραστη ψυχή του Ιμαρέτ, Άννα Μισιριάν.

Στον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη, σταματήσαμε στο χωριό της μητέρας και του παππού μου, Νίκου Βαράκη, στη Μουσθένη, πατρίδα και του αείμνηστου υπουργού του Καραμανλή, Νίκου Μάρτη, στους πρόποδες του καταπράσινου Παγγαίου. Φάγαμε κάτω από τα πλατάνια, στο καταπληκτικό Μποστάνι, μαζί με τη φιλόξενη ηγεσία του Επιμελητηρίου Καβάλας. Συζητήσαμε, μεταξύ συγγενών και φίλων, αναλυτικά για τις αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές του νομού.

Η χαρά μου ήταν μεγάλη που έδειξα τις ομορφιές του τόπου μου στην Κρητικιά Ντόρα και τον Πελοποννήσιο Θόδωρο, παρόλο που αμφότεροι ξέρουν καλά τη Μακεδονία, έχουν έρθει πολλές φορές και θα ξαναέρθουν και στο μέλλον σίγουρα.

Από σήμερα το βράδυ και μέχρι την Κυριακή το πρωί, θα είμαι στην πόλη που μεγάλωσα και σπούδασα, στην υπέρλαμπρη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Επιστροφή στην Αθήνα την Κυριακή, για να ετοιμάσουμε τις τσάντες με τα σχολικά, μιας και από Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του και μαζί και τα δυό μου παιδιά…

Αρθρογράφος