Γιώργος Καμίνης: «Μετά από πιέσεις μας, το Υπουργείο σπεύδει άρον άρον να ρυθμίσει νομοθετικά τη φύλαξη ευπαθών και επίσημων στόχων»

9 Απριλίου 202113:19

Με καθυστέρηση ενός έτους και με φόντο τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσπάθησε σήμερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την πλήρη αδιαφάνεια που επικρατεί στο καθεστώς φύλαξης επίσημων και ευπαθών στόχων. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του υπεύθυνου Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στο καθεστώς εκπαίδευσης και στην οργανωτική δομή της υπηρεσίας φύλαξης της ΕΛ.ΑΣ. Απέφυγε ωστόσο να καταδικάσει την απόλυτη μυστικότητα, με την οποία το Υπουργείο περιέβαλλε το θέμα, έως ότου λάβει διαστάσεις λόγω της υπόθεσης Φουρθιώτη. Θυμίζουμε πως σε παλαιότερες ερωτήσεις του Τομεάρχη του Κινήματος Αλλαγής (14/01/2020 και 09/03/2020) το Υπουργείο είχε επικαλεστεί κρατικό απόρρητο για σειρά κρίσιμων ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που αφορούν τη φύλαξη επισήμων, συσκοτίζοντας εσκεμμένα τα πραγματικά δεδομένα.      

Μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή, ο Γιώργος Καμίνης έκανε την εξής δήλωση:

«Χρειάστηκε ένα, υποτιμητικό για τη νοημοσύνη των πολιτών, σκάνδαλο σχετικά με την προκλητική φύλαξη γνωστού τηλεπαρουσιαστή, για να φιλοτιμηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ώστε αυτή η ευαίσθητη λειτουργία της αστυνομίας να μην εκφυλίζεται σε καθεστώς ρουσφετιών και προσωπικών εξυπηρετήσεων.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει έγκαιρα πάρει θέση για το ζήτημα: Στο καθεστώς φύλαξης επίσημων και ευπαθών στόχων χρειάζεται να γίνουν πολλά: Να συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξει ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών που θα την απαρτίζουν, σαφή κριτήρια και κανόνες για τη φύλαξη καθώς και διαφάνεια στο μέτρο του δυνατού.  

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του Υπουργείου μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, όπως δεσμεύτηκε σήμερα ο Υπουργός ενώπιoν της Βουλής».

Αρθρογράφος