ΕΣΚ: Η επίδραση της πανδημίας στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου

20 Φεβρουαρίου 202215:31

Η έλευση της πανδημίας του Covid-19 το Μάρτιο το 2020 και η επιβολή των περιοριστικών μέτρων  που ακολούθησε, επέφερε ισχυρό πλήγμα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Εμπορικοί Συλλόγου ο δείκτης ετήσιου κύκλου εργασιών για την πλειοψηφία 41,85% των καταστημάτων του κέντρου της Κομοτηνής παρουσίασε αύξηση  συγκριτικά με το 2020 . .Βέβαια το στοιχειό αυτό σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να δείχνει ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης  ωστόσο η σύγκριση των πωλήσεων σε σχέση με το 2019 δηλώνει ξεκάθαρα τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στο λιανεμπόριο καθώς το 49,37 % των καταστηματαρχών της πόλης μας παρατήρησαν μείωση του τζίρου τους συγκριτικά με το 2019 .

Ο Κλάδος ένδυσης και υπόδησης ένας από τους μεγαλύτερους του λιανεμπορίου σημείωσε καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με αυτή του 2020 αλλά σημαντικά χαμηλότερη από αυτή του 2019 .Οι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ εν μέσω ενδιάμεσων εκπτώσεων όπως η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησες αρνητικού τεστ για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα έiχε αρνητικές επιπτώσεις στον τζίρο ,καθώς παραδοσιακά το διάστημα αυτό τα καταστήματα πραγματοποιούν πάνω από το 30% των ετησίων πωλήσεών τους.

Ένας από τους ελάχιστους τομείς οικονομικής δραστηριότητας οπού η πανδημία είχε θετικό αντίκτυπο στις πώλησης των επιχειρήσεων του κλάδου είναι τα καταστήματα τροφίμων (supermarkets) καθώς καταγράφου αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2019 πάνω από 20% .       

Η συνθήκη της πανδημίας και οι αρνητικές συνέπειες της στη οικονομία επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα καταστήματα της περιφέρειας  καθώς το  49,37% στο σύνολο των κλάδων που απαρτίζουν την περιφέρεια κατέγραψε  μείωση τζίρου συγκριτικά με το 2019.

Στις κλαδικές υποκατηγορίες  αρνητικά αποτελέσματα  σε σχέση με το 2019 σημείωσαν τα κρεοπωλεία – ιχθυοπωλεία . Η μείωση των πωλήσεων  σύμφωνα με του καταστηματάρχες είναι συνυφασμένη με το μεγάλοπρόβλημα που αντιμετωπίζει η εστίαση καθώς η δραστηριότητα περιορίζετε στη λιανική πώληση με τη μειωσίμου  τζίρου να κυμαίνεται μεταξύ  20%και 30%.  

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο κλάδο των ψιλικών .Τα περιπτερά έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγο της πανδημίας και μάλιστα είναι σημαντικότερο από αυτό που φαίνατε καθώς υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων οι ποιες παρότι εμφανίζουν τζίρο με μείωση μικρότερη του 20% αυτός οφείλεται ως επί το πλείστον σε μη κερδοφόρα προϊόντα, όπως τσιγάρα και κάρτες  κάτι που σημαίνει ότι τα κέρδη τους έχουν μειωθεί σημαντικά (άνω του 20%-30%).

 Τα αρτοποιεία ένας από τους σημαντικότερους κλάδους καθώς αφόρα ειδή διατροφή που βρίσκοντας στο καθημερινό πρόγραμμα του καταναλωτή παρουσιάζουν μείωση συγκριτικά με το 2020 και καμιά μεταβολή με το 2019 .Επίσης οι καταστηματάρχες του κλάδου  δηλώνουν δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι  σχετικά με τη κίνηση της εορταστικής περιόδου .

Τέλος από την έρευνα διαπιστώνεται η  αύξηση λειτουργίας των  ηλεκτρονικών καταστημάτων  σε τοπικό επίπεδο,  καθώς  το ποσοστό των καταστημάτων που διαθέτουν e-shop  στη πόλη μας έχει φτάσει το 45% έναντι του 33% που βρισκόταν 2020 . Οι επιχειρήσεις στραφήκαν στη λύση του ηλεκτρονικού εμπορίου για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στις νέες ανάγκες που δημιουργούσαν τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης  το επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ e-λιανικό που ανακοινώθηκε το 2021  συντέλεσε στην αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων του διαθέτουν e-shop  και σε τοπικό επίπεδο.

Η  αποτύπωση  του Οικονομικού Περιβάλλοντος της Κομοτηνής είναι μία ενέργεια η οποία μας δίνει την δυνατότητα και εξυπηρετεί στην καλύτερη αξιολόγηση των στοιχείων και μεταβολών που υπάρχουν κάθε χρόνο στις επιχειρήσεις της Πόλης μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής ευχαριστεί τους καταστηματάρχες που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα ,συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση και παρουσίαση του παραπάνω εγχειρήματος.

ερευνα 2021

Αρθρογράφος