Ερμηνεύοντας τον κ. Αϊκούτ Ουνάλ…

3 Ιανουαρίου 202300:39

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο κ. Αϊκούτ Ουνάλ, στις 29 Δεκεμβρίου 2022 συναντήθηκε με δημοσιογράφους του ελεγχόμενου από το Προξενείο τουρκόφωνου μειονοτικού τύπου, στους χώρους του Προξενείου.

Από την συνάντηση αυτή προέκυψε ένα “χτενισμένο” δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε ως κείμενο ερωταπαντήσεων στην τουρκική και αγλλική γλώσσα ενώ δεν φαίνεται να ασχολήθηκε ο τοπικός τύπος με την ελληνόφωνη εκδοχή του την οποία και παραθέτουμε στο τέλος του άρθρου.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον για την μελλοντική αξιολόγηση της δράσης και δραστηριότητας του (νέου) Τούρκου Προξένου η εξής φράση: Τα προβλήματα και τα δεινά των ομογενών μας δεν περιορίζονται μόνο στον οικονομικό τομέα.”

Τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες και (κυριολεκτικά) ώρες στην Θράκη ή για την Θράκη, επιβεβαιώνουν μία πρόσφατη ανάλυσή μας για τον διττό στόχο της Τουρκίας: την υποταγή της Μειονότητας και την δημιουργία ευνούχων στην Θράκη!

Τί σηματοδοτεί για την Θράκη η άρνηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ να μετατραπεί σε αρχιευνούχο (Kizlar Agasi) του Μουράτ Ομέρογλου…

Ο νέος Τούρκος Πρόξενος μέχρι στιγμής δείχνει ότι ακολουθεί πιστά την γραμμή του Μουράτ Ομέρογλου και της παρακρατικής σέκτας των εγκαθέτων του Προξενείου που συμπλέει με την αποκλίνουσα παραερντογανική ομάδα εξουσίας στην Άγκυρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα το τουρκικό Προξενείο επιλέγει να στηρίξει εκείνους τους εκπροσώπους της Προξενικής Μειονότητας που αποδέχονται πλήρως την ατζέντα της Τουρκίας και αναλαμβάνουν το ρίσκο να συγκρουσθούν με την Ελληνική Πολιτεία! Περίπου, κάτι, σαν αυτό που κάνει ο Δήμαρχος Ιάσμου .

Παραθέτουμε την ελληνική εκδοχή της “συνέντευξης” του Προξένου προς τους  υπαλλήλους-δημοσιογράφους του μειονοτικού τύπου, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Νο10 διώκτης του Komotinipress κι εμού του ιδίου κ. Οζάν Αχμέτογλου.

Ο Μουράτ Ομέρογλου και οι υπάλληλοί του επιβάλλουν την “διατεταγμένη δημοσιογραφία”, απαιτούν την “υποταγή της Θράκης”

«Συμβουλεύω τους νέους να συνεχίσουν τους αγώνες τους μπροστά στις δυσκολίες, γνωρίζοντας καλά τα δικαιώματα και την ιστορία τους»

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο Αϊκούτ Ουνάλ, μίλησε σήμερα (29 Δεκεμβρίου 2022) στα μέλη του Τουρκικού Μειονοτικού Τύπου, που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του στο Προξενείο.

Ο Γενικός Πρόξενος Ουνάλ που έδωσε σημαντικά μηνύματα στους νέους, χρησιμοποίησε τις παρακάτω εκφράσεις: «Ο κάθε ομογενής νέος μας είναι πολύτιμος  και σημαντικός. Η πρώτη μου συμβουλή στους νέους είναι να μη μείνουν πίσω στην εποχή που ζούμε, να επωφεληθούν από την τεχνολογία σε ύψιστο βαθμό και να κάνουν τη καλύτερη χρήση των τεχνολογικών εξελίξεων».

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο Αϊκούτ Ουνάλ, που ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα τις τελευταίες ημέρες, απάντησε τα ερωτήματα του μειονοτικού Τύπου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να δώσετε πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό σας στους αναγνώστες μας;

«ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ»

Αϊκού ΟΥΝΑΛ: «Σας εκφράζω τις ευχαριστίες μου για τις όμορφες ευχές σας. Πολύ περιληπτικά, ξεκίνησα τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2007, μετά την ολοκλήρωση της προπτυχιακής μου εκπαίδευσης στις Διεθνής Σχέσεις (Πολιτικές Επιστήμες) και των μεταπτυχιακών μου σπουδών στις Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Εργάστηκα στο εξωτερικό σε Συρία, Ρωσία και Ισπανία, κεντρικά στη Νότια Ασία, στη Μέση Ανατολή, στα τμήματα Προσωπικού και Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαφορετικούς τίτλους (σε διάφορα πόστα). Ξεκίνησα το καθήκον μου ως Γενικός Πρόξενος Κομοτηνής στις 15 Δεκεμβρίου 2022 με μεγάλοενθουσιασμό.Η σημασία αυτού του καθήκοντος είναι γνωστή. Με αυτή τη γνώση και υπερηφάνεια, θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας μαζί με το σύνολο του προσωπικού στο Γενικό Προξενείο μας».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις σχετικά με τη Δυτική Θράκη; Πώς σας φάνηκε η Δυτική Θράκη;

«ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΠΩΣ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ»

Αϊκούτ ΟΥΝΑΛ:Όπως όλοι οι Τούρκοι διπλωμάτες έτσι κι εγώπαρακολουθούμε από κοντάτα προβλήματά και τις προτεραιότητές της Δυτικής Θράκης. Βέβαια το να βρίσκεσαι εδώ και να τα βλέπεις από κοντά είναι μια διαφορετική και βαθύτερη εμπειρία. Με αφορμή κάποιες εκδηλώσεις (προγράμματα) είχα την ευκαιρία να βρεθώ με τους ομογενείς μας στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Θα επισκεφτώ και τις άλλες περιοχές και θα βρεθώ με τους ομογενείς μας. Βλέπω / παρατηρώ ότι τα ήθη και τα έθιμα τηρούνται. Αυτή η κατάσταση με χαροποίησε. Επίσης, αυτό που μου έκανε εντύπωση στα μέρη που επισκέφτηκα ήταν ο μικρός πληθυσμός των νέων.Δυστυχώς, λόγω οικονομικών δυσκολιών, οι ομογενείς νέοι μεταναστεύουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Έχουμε και ομογενείς που μεταναστεύουν στην Τουρκία. Φυσικά, η μετανάστευση δεν είναι ο μόνος λόγος για τη μείωση του νέου πληθυσμού.Άλλοι παράγοντες είναι οι επιλογές που κάνουν, όπως δηλαδή να παντρευτούν σε μεγαλύτερη ηλικία και να κάνουνλιγότερα παιδιά. Τα προβλήματα και τα δεινά των ομογενών μας δεν περιορίζονται μόνο στον οικονομικό τομέα. Αυτά τα γνωρίζουμε λεπτομερώς, τα παρακολουθούμε και τα αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Δυτική Θράκη και γενικά η Βόρεια Ελλάδα φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες από τηνΤουρκία. Ποιες είναι οι απόψεις σας σχετικά με το θέμα;

Αϊκούτ ΟΥΝΑΛ:Λόγω της απόστασής της, η Δυτική Θράκη και η Καβάλα, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Προξενείου μας, είναι δημοφιλείς προορισμοί για τους Τούρκους τουρίστες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που είμαι εδώ, είχα την ευκαιρία να δω και την Καβάλα. Αυτό που τράβηξε την προσοχή μου στην Καβάλα ήταν ο μεγάλος αριθμός των τουριστικών λεωφορείων που έρχονταν από την Τουρκία.Οι πολίτες μας από τις κοντινές επαρχίες της Τουρκίας επισκέπτονται επίσης την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Προσκάλεσα επίμονα τους φίλους και τους συγγενείς μου που βρίσκονται στην Τουρκία. Προσπαθώ να αυξήσω τον αριθμό των επισκεπτών που θα έρθουν εδώ με τις δικές τους δυνατότητες για να γνωρίσουν την περιοχή και να αγκαλιάσουν τους ομογενείς μας. Την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των ομογενών μας που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες ή που χρησιμοποιούν αυτή την περιοχή κατά τη διέλευση τους. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αιτήσεις στο Γενικό Προξενείο μας για κάποιες προξενικές συναλλαγές ή έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Θα φροντίσουμε να παρέχουμε την προξενική υπηρεσία και αιγίδα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μαζίμε το έμπειρο και αφοσιωμένο προσωπικό μας».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης και στους νέους μας;

«ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ»

Αϊκούτ ΟΥΝΑΛ: Όπως το ανέφερα και πριν, ο αριθμός των νέων της Μειονότητας έχει μειωθεί. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο ο κάθε νέος ομογενής μας είναι πολύτιμος και σημαντικός. Οι νέοι μεγάλωσαν σε μία διαφορετική εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει ολότελα τον κόσμο. Η τεχνολογία υπάρχει πλέον στη ροή εργασίας σε όλους τους τομείς της ζωής και χρησιμοποιείται αποτελεσματικά. Η πρώτη μου συμβουλή στους νέους είναι να μην μένουν πίσω στην εποχή που ζουν και να επωφελούνται από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Πέρα από τα θετικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας, είναι γεγονός ότι η τεχνολογία ωθεί τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους που ζουν πιο στενά με την τεχνολογία, να γίνουν τεμπέληδες ως ένα βαθμό. Λόγω της άνεσης που προσφέρει η τεχνολογία, οι άνθρωποι αναζητούν μια πιο άνετη ζωή όπου θα καταβάλλουν λιγότερη προσπάθεια. Αλλά είναι γεγονός ότι αυτή η στάση δεν συμπίπτει με τις πραγματικότητες του κόσμου. Συμβουλεύω λοιπόν τους νέους να δουλέψουν περισσότερο, να μορφωθούν με τον καλύτερο τρόπο αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που έχουν πρόσβαση, να γνωρίσουν καλά τα δικαιώματα και την ιστορία τους και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μπροστά στις δυσκολίες».

 

 

 

Αρθρογράφος