ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2022: Ενεργός Στρατός, Εφεδρεία κι Εθνοφυλακή διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Θράκης

15 Μαΐου 202220:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τα 102α Ελευθέρια πέρασαν στην ιστορία της Θράκης και της Κομοτηνής κι εξέπεμψαν τα δικά τους μηνύματα σε όποιον θέλει να τ’αποκωδικοποιήσει.

Εμείς ξέρουμε ότι είμαστε Ελεύθεροι – Οι Ταγοί της Κομοτηνής;

Εμφανώς υποβαθμισμένη η Κυβερνητική Εκπροσώπηση στις επετειακές εκδηλώσεις της Κομοτηνής , σε αντίθεση με τις εκδηλώσεις της Αλεξανδρούπολης όπου και παρέστη ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Απών και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος που ήταν στην Αλεξανδρούπολη.

Στην Κομοτηνή, διεξήχθη η ωριαίας διαρκείας παρέλαση εξήντα και πλέον ομάδων – αντιπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων, μαθητιώσης νεολαίας και των Ενόπλων Δυνάμεων ενώπιον μιας “χαμηλών τόνων” εξέδρας επισήμων με πολλές απουσίες.

Η παρουσία του κόσμου κατεγράφη υποδεέστερη από τις αντίστοιχες εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου όπως άλλωστε και κατά την διάρκεια των προηγουμένων εκδηλώσεων των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2022 με εξαίρεση την συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη (1000-1200 θεατές) και την πάνδημη συμμετοχή στην Λιτάνευσης της Εικόνας της Παναγίας Βαθυρρύακος.

Η απαράδεκτη εικόνα της Πόλης, χωρίς εορταστικό σημαιοστολισμό, η συνήθως κακή (φέτος λίγο χειρότερη) ηχητική κάλυψη που περιορίζεται στο ν’ακούν μόνον οι Επίσημοι το κείμενο της εκφώνησης και οι μονίμως αδικούμενες μουσικές μπάντες του Δήμου και του Στρατού δημιούργησαν μία εικόνα σύγχυσης στους θεατές , που όμως χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό.

Τα ανακλαστικά της δημοτικής αρχής χαμηλά και τα αντανακλαστικά των επιφανών του δημοτικού συμβουλίου ενεργοποιούνται μόνον σε καταστάσεις λάιφ-στάιλ. Ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Κομοτηνης άργησαν κατά μία μέρα ν’αναρτήσουν , έστω τα τυπικά, μηνύματα της ημέρας.

Τα τελευταία τέσσερα λεπτά όπου παρήλασαν τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσαν το απαραίτητο “φιλί της ζωής” στην παρέλαση , αλλά το ΠΕΜΠΤΟ ΛΕΠΤΟ την παράσταση έκλεψαν -στην κυριολεξία- οι ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ, με έναν εντυπωσιακό κι αντιπροσωπευτικό ουλαμό παρελάσεων των ΤΕΘ Κομοτηνής, Ροδόπης και Σαπών!

Οι Εθνοφύλακές μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργού Στρατού και συμβάλουν αποφασιστικά στην άμυνα της χώρας με υψηλό ηθικό άριστα εκπαιδευμένοι. Είναι πάντα έτοιμοι να δηλώσουν παρόντες όταν η Πατρίδα το απαιτεί και γι’ αυτό οι Θρακιώτες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπερήφανοι.

Η συμμετοχή τους στην παρέλαση είναι εθελοντική και αποδεικνύει το υψηλό τους φρόνημα. την ηθικό τους αλλά και το πνεύμα νικητή που επιδεικνύουν σε κάθε τους δραστηριότητα.

Οι Εθνοφύλακες ανυψώνουν το φρόνημα και το ηθικό τού τοπικού πληθυσμού και εμπεδώνουν, ιδίως στους κατοίκους τών παραμεθόριων περιοχών, το αίσθημα τής ασφάλειας. Μια ισχυρή Εθνοφυλακή λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής ισχύος», τόσο σε επίπεδο κυριολεξίας όσο και σε επίπεδο μεταφοράς. Δηλαδή οι Δυνάμεις Εθνοφυλακής πράγματι, συνεπικουρώντας τον ενεργό στρατό, επαυξάνουν τη μαχητική του ισχύ. Αλλά και σε επίπεδο ψυχολογίας, επίσης επαυξάνουν το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας στο ντόπιο πληθυσμό, ώστε ο τελευταίος να επιδίδεται απερίσπαστος στα ειρηνικά του έργα. Η οργανωμένη Εθνοφυλακή λειτουργεί ως παράγων συναισθηματικής ηρεμίας τού ντόπιου πληθυσμού και σταθερής διαμονής του στις αρχέγονες κοιτίδες του.

Και ίσως το πιο βασικό μήνυμα από την σημερινή παρέλαση είναι ένα: Ενεργός Στρατός, Εφεδρεία και Εθνοφυλακή διασφαλίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΘΡΑΚΗ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ!

Αρθρογράφος