Διαμαρτυρία μαθητών-γονέων στην Μεσσηνία για τον λειτουργικό υποβιβασμό σχολικών μονάδων (video)

14 Σεπτεμβρίου 202114:25

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το θυμό και την αγανάκτησή τους εκδήλωσαν νωρίς χθες το μεσημέρι Μεσσήνιοι γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και αυτοδιοικητικοί για την απόφαση της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας να υποβαθμιστούν λειτουργικά σειρά δημοτικών σχολείων σε διάφορες περιοχές όπως στη Μερόπη, την Κορώνη, το Διαβολίτσι, το Δώριο, τη Χώρα, τον Κάμπο, ακόμα και στην Καλαμάτα.

Η διευθύντρια κ.  Θεοφ. Σιούτη επέμεινε στην απόφασή της για τον λειτουργικό υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των διαμαρτυρομένουν που προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της Αριστομένους, στην Καλαμάτα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο  Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Δημήτριος Γαϊτάνης τόνισε:

 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την λειτουργική υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων του Νομού Μεσσηνίας και για το δήμο μας αυτά της Κορώνης και Χώρας
Μετά από τις σχετικές επιστολές που εστάλησαν από τον Δήμο μας για την λειτουργική υποβάθμιση των Δημοτικών σχολείων Κορώνης και Χώρας, προς κάθε κατεύθυνση και αρμόδια αρχή, σήμερα στις 12:30 μ.μ. σύσσωμη η τοπική κοινωνία του Νόμου Μεσσηνιας, εκπρόσωποι Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, γονείς μαθητών, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής κοινότητας και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης , αντιδράσαμε δυναμικά σε συγκέντρωση διαμαρτυριας έξω από τα γραφεία της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας στην απόφαση των αρμόδιων αρχών της λειτουργικής υποβάθμισης των Δημοτικών σχολείων του νομου Μεσσηνιας στα οποία συμπεριλαμβάνονται αυτά της Κορώνης και Χώρας, που είναι οργανικά 6θέσια και θα λειτουργήσουν φέτος ως 5θέσια με βάση τον αριθμό των μαθητών («λειτουργικότητα» σχολικής μονάδας).
Κάθε υποβιβασμός, συγχώνευση και συνδιδασκαλία τάξεων σε διαφορετικού τύπου μαθητικές ανάγκες, θα δυσχεράνει την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες των μαθητών.Ο λειτουργικός υποβιβασμός των σχολείων μας θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας, και μας θυμίζει πρακτικές του παρελθόντος. Δημιουργούνται ολιγοθέσιες και κατακερματισμένες σχολικές μονάδες, οι οποίες αδυνατούν ως εκ τούτου να προσφέρουν την προβλεπόμενη και απαιτούμενη ποιότητα εκπαίδευσης. Oξύνουν την ανισοκατανομή παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης για ίσες ανάγκες εκπαίδευσης. Επιπλέον, θέτουν την ασφάλεια των μαθητών σε κίνδυνο, καθώς δεν διατηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και προκαλείται συγχρωτισμός, στην εποχή της πανδημίας που διανύουμε.
Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές να μην προχωρήσουν στη λειτουργική υποβάθμιση των σχολικών μονάδων και την συνέχιση της λειτουργίας τους για ικανό χρονικό διάστημα καθ’ υπέρβαση των προβλέψεων που αφορούν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών. Ζητούμε τα παιδαγωγικά κριτήρια να υπερτερούν έναντι των οικονομικών λόγων. Τα παιδιά μας δεν είναι απλοί αριθμοί! Ζητούμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές, στην παρεχόμενη εκπαίδευση! Οι περιφερειακές σχολικές μονάδες θα πρέπει να στηρίζονται με την πλήρη και έγκαιρη στελέχωσή τους έτσι ώστε να δημιουργείται ισχυρό κίνητρο για την παραμονή των μαθητών σε αυτές και κατά της μετακίνησής τους σε σχολικές μονάδες της πόλης.
Με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών μας διεκδικούμε για τα σχολεία μας, και ζητούμε όλες τις διαβεβαιώσεις, εγγράφως, για την ανάκληση των αποφάσεων λειτουργικών υποβιβασμών των σχολείων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης, Δημήτρης Κουλούρης, χαρακτήρισε την υποβάθμιση σχολικών μονάδων ως τελείως αντιπαιδαγωγική επιλογή. Σε σχετική του ανάρτηση αναφέρει τα εξής:

Θέλω να ευχαριστήσω τόν αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Πύλου Νέστορος Δημήτρη Γαϊτάνη τον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Πετράκο τον πρόεδρο τού συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτη Μαργιανη τον Δημοτικό σύμβουλο Κωνσταντόπουλο Νικο καθως και όσους γονείς και εκπαιδευτικούς μπόρεσαν να παραβρεθούν μαζί με το συμβούλιο τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου ΚΟΡΏΝΗΣ στην Καλαμάτα σήμερα στην έντονη διαμαρτυρία μας μαζί με άλλα

σχολεία για την λειτουργική υποβάθμιση που υπέστησαν τα σχολεία.

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, ζητά να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, για την υποβάθμιση σειράς δημοτικών σχολείων στην Κορώνη, τη Μερόπη, το Δώριο, το Διαβολίτσι, τη Χώρα, τον Κάμπο, την Καλαμάτα

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Komotinipress  από την Κορώνη, το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εξουσιοδοτήθηκε από τους γονείς να ακολουθήσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλων σχολείων της Μεσσηνίας με “μίνι- καταλήψεις” με απώτερο σκοπό ν’ακολουθήσουν μίακοινή γραμμή συλλογικών διεκδικήσεων.

Αρθρογράφος