Η Κορώνη δεν έχει Μπάρμπα…

24 Αυγούστου 202110:09

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την ίδια στιγμή που τα χωριά της Θράκης ερημώνουν, βουλιάζουν και καίγονται, σχολεία κλείνουν, τράπεζες αποχωρούν, υπηρεσίες ΔΕΗ, ΟΤΕ , ΕΛΤΑ παρέχονται μόνο σε πρωτεύουσα νομού, οι ιδιωτικές επενδύσεις φθίνουν και υπάρχουν έντονο κλίμα ανασφάλειας με έρημους αστυνομικούς σταθμούς και λιμεναρχεία, με τους κατοίκους να ανησυχούν και τους πολιτικούς να αδιαφορούν τα οποία η τουρκική προπαγάνδα αποδίδει σε σχέδιο του Κράτους εναντίον της μειονότητας, τα ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ αντιμετωπίζει η Κορώνη Μεσσηνίας στο άλλο άκρο της Ελλάδας.

Χθες το βράδυ ενημερωθήκαμε από τον πρώην Δήμαρχο Πύλου Νέστορος και ΓΓ της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Καφαντάρη για την λειτουργική υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων Κορώνης και 2ου Χώρας, με το Δημοτικό Σχολείο της Κορώνης να μετατρέπεται σε 5θέσιο.

 

Καθώς καταγράφονται οι οργισμένες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πρώτη να το επισημαίνει απο νωρίς το πρωΐ της Δευτέρας, την κ. Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, επιχειρηματία της Κορώνης και ενεργό πολίτη της περιοχής.

 

 

Ταυτοχρόνως υπάρχει πλήρης σιωπή των πολιτικών της περιοχής, των βουλευτών και αναμένεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Καρβέλα και των συνεργατών του.

 

Η εμβληματική Κορώνη μετράει αυτή τη χρονιά τις πληγές της από την πρόσφατη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλιτσίου όπου κατέκαυσε 18 κατοικίες και περισσότερα από 1100 στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών, αμπελοκαλλιέργειας και άλλων παραγωγικών δέντρων (μουριές, συκιές, λεμονιές, ξυλοκερατιές κοκ). Το χειρότερο,όμως, ήρθε με τις μαζικές ακυρώσεις τουριστών και την φυγή των όσων είχαν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή λόγω της ανεξέλεγκτης τροπής που πήρε η φωτιά η οποία και σταμάτησε στην θάλασσα.

Πηγή: Μανιατάκειο Ίδρυμα

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν την δική τους βαρύτητα εάν συνδυασθούν με τα τρέχοντα δημογραφικά δεδομένα σε περίοδο κρίσης αλλά και με το οικονομικό μοντέλλο ανάπτυξης της περιοχής της Δ.Ε. Κορώνης στην οποία ζουν περίπου 6.000 μόνιμοι κάτοικοι που απασχολούνται σε 200 επιχειρήσεις, σε αγροτικές καλλιέργειες και με τον τουρισμό σε εποχιακή βάση. Το ποσοστό ανεργίας με κάποια ανεπίσημα στοιχεία ξεπερνά το 15% ενώ παρατηρείται το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης προς μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου αλλά και άλλα αστικά κέντρα.

Στην Δημοτική Ενότητα Κορώνης λειτουργούν όλες οι δομές εκπαίδευσης ενώ στο δημοτικό προβλέπεται να εγγραφούν περίπου 60 παιδιά γεγονός που ενδεχομένως έδωσε αφορμή στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που ακολουθεί και το μοντέλλο της Έκθεσης Πισσαρίδη για να υποβαθμίσει το σχολείο σε 5θέσιο από 6θέσιο.

Αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη για αυτή την εξέλιξη παρακολουθώντας κανείς την πορεία των δημοσίων εγγράφων για την λειτουργικότητα των σχολείων και για την κάλυψη κενών θέσεων στις σχολικές μονάδες μέχρι την 20/8/2021.

2021.08.03.leitourgikotita

katargoyntai

Ωστόσο, την 23/8/2021 όταν δόθηκαν με πίνακα τα λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών (δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων) από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Στους δασκάλους (ΠΕ70), στη στήλη παρατηρήσεις, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, δημοτικά σχολεία που είναι οργανικά 6/θέσια θα λειτουργήσουν φέτος ως 5/θέσια με βάση τον αριθμό των μαθητών («λειτουργικότητα» σχολικής μονάδας). Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι σχολικές μονάδες της Κορώνης και του Διαβολιτσίου που είναι πυρόπληκτες περιοχές.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Δημήτρη Κολούρη, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων επιβεβαιώθηκαν οι παραπάνω εξελίξεις, με τον ίδιο να έχει αρχίσει σειρά επαφών με πολιτικούς της περιοχής , ενώ σε δήλωσή του στο Komotinipress επισημαίνει:
Είμαστε αντίθετοι με την υποβάθμιση του σχολείου για οικονομιούς λόγους. Με πολύ απλά λόγια, μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης είναι σίγουρο ότι τα παιδιά έχουν διδαχθεί λιγότερο από όσα θα έπρεπε.Σε περίπτωση που καί φέτος γίνει το ίδιο πού είναι πολύ πιθανό σκεφθείτε δύο τάξεις με ένα δάσκαλο διαδικτυακά αποκλείεται να λειτουργήσει. Με την επικείμενη συγχώνευση θα γίνει συνδιδασκαλια της τρίτης με την τετάρτη με αποτέλεσμα οι μαθήτες της τετάρτης θα ξανακάνουν το μάθημα Γλώσσας της τρίτης όπως επίσης και τα μαθηματικά θα διαφορετικά αλλά ψαλιδισμενα και για τις δύο τάξεις.”

Μέχρι στιγμής στήριξη στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής έδωσε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μεσσηνίας όπου ανάμεσα στα άλλα επισημαίνει: “Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές να μην προχωρήσουν στη λειτουργική υποβάθμιση των σχολικών μονάδων και ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές και παράλληλα καλούμε τους αρμοδίους ώστε να «ενισχυθούν οικονομικά όλοι οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί των πυρόπληκτων περιοχών για να καλυφθούν τα έξοδα αγοράς ατομικών σχολικών ειδών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού».Το σχολείο σε καιρό πανδημίας δεν αποτελείται μόνο από αριθμούς και είναι πολλά παραπάνω από τη διδασκαλία της σχολικής ύλης. Η κυβερνητική λογική της απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και της υποβάθμισης των σχολικών μονάδων του Νομού μας, καθαρά για λόγους οικονομίας, θα μας βρει για ακόμη μια φορά απέναντι.”

Τα παραπάνω απλώς αναδεικνύουν την αδυναμία του λεγόμενου Επιτελικού Κράτους να διαχειρισθεί τις ιδιομορφίες κι επιμέρους ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Επικράτειας καθώς όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήρια αθηνοκεντρικά και έχουν την υποστήριξη των κατά τόπους προθύμων που προσβλέπουν σε ίδιον όφελος και προσπορισμό κάθε μορφής κέρδους.

Δεν είναι βεβαίως άμοιροι ευθυνών και οι τοπικοί πολιτικοί που έχουν αφήσει την Κορώνη χωρίς μαρίνα για ελλιμενισμό κοτέρων και θαλαμηγών, την εξασφάλιση δημοτικού πάρκινγκ, την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής της οποίας η Κορώνη είναι πρέσβειρα της  UNESCO, την ιστορία της περιοχής από τα προομηρικά χρόνια και την συμβολή της Κορώνης στην ανάπτυξη της Ορθοδοξίας καθ’όλη τη διάρκεια ζωής του Ελληνισμού πριν και μετά την Τουρκοκρατία.

Αρθρογράφος