Διπλή τουρκική επίθεση κατά Κ. Μητσοτάκη και Ελληνικής Δικαιοσύνης –Η Θράκη ψηλά στην ατζέντα των τουρκικών προκλήσεων (video)

27 Φεβρουαρίου 202016:25

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωνε από την Κομοτηνή ότι η ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων είναι παράδειγμα προς μίμηση η τουρκική κυβέρνηση «αναβάθμισε» την προκλητικότητά  της  με δηλώσεις δύο κορυφαίων στελεχών της.

Καταδικαστική απόφαση για τον Αχμέτ Μετέ

Είχε προηγηθεί το «σώου» του Αχμέτ Μετέ και της οργανωμένης συνοδείας του  την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου  με αφορμή την εκδίκαση (ακόμη μίας) υπόθεση που αφορούσε στα   συνέβησαν στην κηδεία του μουσουλμάνου στρατιώτη τον Ιούλιο του 2016 στη Γλαύκη Ξάνθης.

Makam gasbı iddiasıyla Gökçepınar köyünde yaşanan olayların duruşması bugün Selanikte görüşüldü. Makam gasbı iddiasıyla…

Gepostet von Ahmet Mete am Mittwoch, 26. Februar 2020

Ο γνωστός για την ανθελληνική του στάση αλλά και για τον ρατσιστικό και αντισημιτικό του λόγο Αχμέτ Μετέ καταδικάσθηκε με  ποινή φυλάκισης 4 μηνών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης .

Ο Αχμέτ Μετέ, o οποίος κατηγορούνταν για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας γνωστής στην Ελλάδα και διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης, κρίθηκε ένοχος για την πρώτη κατηγορία ενώ ο συγκατηγορούμενος του Ιμάμης Γλαύκης Ερκάν Αζίζογλου αθωώθηκε και για τις δύο κατηγορίες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο ψευδομουφτής Ξάνθης παρεμπόδισε το νόμιμο Μουφτή τότε, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, να τελέσει την κηδεία ενώ καταγγέλλεται ότι απομακρύνθηκε και η ελληνική σημαία που σκέπαζε τη σορό του άτυχου στρατιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό ο Αχμέτ Μετέ και ο Ερκάν Αζίζογλου είχαν καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης 7 μηνών από το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Συγχρονισμένη απάντηση της  τουρκικής κυβέρνησης και (χλιαρή) αντίδραση Ελληνικού ΥΠΕΞ

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε χθες αργά  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου  σχετικά με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης  γράφοντας  χαρακτηριστικά:

«Σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε. μουφτής που συμμετείχε σε κηδεία τιμωρείται με φυλάκιση! Σε ποια χώρα του κόσμου ιερέας, ραβίνος ή άλλος εκπρόσωπος θρησκείας στερείται αυτό το δικαίωμα άσκησης των θρησκευτικών του καθηκόντων; Ούτε στα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου δεν συναντάται αυτή η πρακτική».

 

Στη συνέχεια , ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ έγραψε αντίστοιχα στον λογαριασμό του στο twitter

«Η ποινή φυλάκισης, που επιβλήθηκε στον εκλεγμένο μουφτή της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, για την τέλεση μίας προσευχής αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα της ανομίας που υφίστανται οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης. Καταδικάζουμε την ελληνική Dικαιοσύνη, από την οποία αναμένουμε να βάλει τέλος μια ώρα αρχύτερα στην παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελεύθερης συνείδησης στη χώρα»

«Στις ευνομούμενες Δημοκρατίες, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και επιβάλλει την τήρηση της νομιμότητας σε όσους αποπειρώνται να την προσβάλλουν» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σε απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Στιγμιότυπο» από το μέλλον των ε/τ σχέσεων;

Την στιγμή που αναζητείται η κυβερνητική ατζέντα για την Θράκη (η οποία ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙ ΑΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ) η τουρκική πλευρά στα πλαίσια του  ιδιότυπου εν εξελίξει υβριδικού ελληνοτουρκικού πολέμου  ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ την ποιότητα των αντιδράσεών της σε επίπεδο ΥΠΟΥΡΓΩΝ παρεμβαίνοντας στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αμφισβητώντας τις αποφάσεις της.

Ο για καιρό εξαφανισμένος από την δημόσια ζωή Αχμέτ Μετέ , επανακάμπτει  έχοντας αποκαταστήσει προφανώς τις σχέσεις του με τις  νεοθωμανικές ανατρεπτικές ομάδες που στηρίζουν το καθεστώς Ερντογάν και τον είχαν κατηγορήσει για τις σχέσεις του με τις δομές FETO στην Θράκη.

Είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο σημείωμα την απουσία του από την γνωστή εκδήλωση του BTTD  στην Προύσσα, και απ’ό,τι φαίνεται αυτή δεν έγινε χωρίς λόγο και έχει τη δική της βαρύτητα στις ενδομειονοτικές διαμάχες που υποβόσκουν στην Ελληνική Θράκη.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η επίσκεψη στην Ελληνική Θράκη του κ. Χαλίτ Χαμπίπογλου ο οποίος και προωθεί την τουρκική ατζέντα για την Ελληνική Θράκη μέσω της FUEN στην Γερμανία.

Η αναλυτική προσέγγιση των παραπάνω αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι σε μία συνολική «διαπραγμάτευση» των ελληνοτουρκικών «διαφορών» (ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ)  το λεγόμενο «μειονοτικό ζήτημα της Δυτ. Θράκης» θα  τεθεί  με έμφαση κι ένταση και μάλιστα στι ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ.

Αναμένεται , λοιπόν, η άμεση (αντι)δράση των αρμοδίων φορέων, υπηρεσιών και υπουργείων για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο που απειλεί την εσωτερική συνοχή της τοπικής κοινωνίας καταστρατηγώντας και το πνεύμα  και τον ρυθμιστικό ρόλο τόσο των Διεθνών Συνθηκών όσο και της Ελληνικής Έννομης Τάξης.

Αρθρογράφος