Γιατί ανησυχούν οι “Άνθρωποι των Συνόρων”; (video)

22 Απριλίου 202011:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στο περιθώριο των εξελίξεων της “Μάχης του Έβρου” εκτός από τα διαρκή ερωτήματα που ετίθεντο, ξεχώριζε μία και μοναδική διαπίστωση-αξίωμα: . “Οι Έλληνες είναι μόνοι τους. Οι μάχες δίνονται από τους ίδιους και μόνο από αυτούς. Μάχες, που μπορεί να μην είναι μόνον δικές τους. Μάχες όμως, που πρέπει να δοθούν…Για αυτό και συγκροτήθηκε ένα σιωπηλό κίνημα συστράτευσης και ενότητας, απέναντι στην ολοκληρωτική εισβολή που επιχειρείται…”

Οι Φύλακες των Συνόρων δεν πρόλαβαν να ξαποστάσουν και μία άλλη μάχη τους καλούσε με αντίπαλο αόρατο και ύπουλο που όσο κι αν η “κοινωνική αποστασιοποίηση” προβάλλεται ως το μοναδικό υπερόπλο, οι ίδιοι απέδειξαν ότι η Ελληνική Ψυχή και η Πίστη αποτελούν βασικό συστατικού του σωτηρίου αντιδότου.

Σαρανταπέντε ημέρες μετά την απόκρουση του πρώτου κύματος των εργαλειοποιηθέντων εισβολέων αλλά και του Covid19, σε έναν απίστευτο συμβολισμό, γίνονται οι πρώτες αξιολογήσεις απο τους μαχητές της πρώτης γράμμης λίγο πριν ανασυνταχθούν για την επόμενη μάχη. Αυτό προκύπτει από τις αντιδράσεις τινών εκ των πρωταγωνιστών της “εβρίτικης παλλαϊκής άμυνας” που συμπίπτουν με την επίσκεψη-αστραπή της ΠτΔ κ. Αικ. Σακελλαροπούλου στις Καστανιές η οποία κι έγινε χωρίς τα γνωστά πρωτόκολλα εθιμοτυπίας, σχεδόν μυστικά, με μία εκ των υστέρων “απρόσεκτη” ανακοίνωση από το γραφείο τύπου της Προεδρίας.

Η πρώτη αντίδραση που κατεγράφη , ήταν αυτή του Δημάρχου Ορεστιάδας και Προέδρου της ΠΕΔ κ. Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος και χαρακτήρισε ως «ύψιστη τιμή» την επίσκεψη της κας Σακελλαροπούλου στις Καστανιές, εν τούτοις κρίνει πως «χρειάζεται μία διαφορετική αντιμετώπιση» από την ίδια προς τα πρόσωπα των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, όπως είπε και μάλιστα υπονόησε ότι την ίδια άποψη ασπάζονται και άλλοι δήμαρχοι της περιοχής ειδικά του Έβρου οι οποίοι και έδωσαν την μάχη για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δηλώνοντας ταυτοχρόνως πίστη στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 

Η επίσκεψη της ΠτΔ στην Ακριτική Θράκη εκτός από υψίστης Πολιτειακής σημασίας κίνηση αποτελεί και πράξη συμβολισμού αφού η πρώτη Πολίτης της χώρας είναι και παράλληλα Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων που ως αποστολή τους έχουν το έργο της προασπίσεως της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Σε αυτή τη χρονική στιγμή θα έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα μέσω των εκπροσώπων του λαού και της περιοχής, όπως οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, ο Μητροπολιτης κ. Δαμασκηνός και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας που κι αυτοί εκπροσωπούν σε ένα υψηλότερο πνευματικό,θεσμικό και πολιτικό επίπεδο τους πολίτες της Ορεστιάδας!

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων κ.Παναγιώτης Χαρέλας, με ανάρτησή του στο facebook τόνισε ότι :«Πολλά ακούγονται πλέον και πολλά …δεν λέγονται. Είναι ομως αναγκαίο να γίνει αναφορά και στις πρώτες ώρες του Έβρου. Τις ώρες εκείνες που δεν υπήρχαν οχυρωματικά έργα του στρατού, δεν υπήρχαν ενισχυτικές δυνάμεις της αστυνομίας, δεν γνώριζε κανείς τίποτε ή γνώριζαν πολύ λίγα. Μια κλούβα της αστυνομίας, ένα τζιπ και ελάχιστοι αστυνομικοί μετρημένοι στα δάκτυλα των δύο χεριών, με 3-4 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που το έλεγε η καρδιά τους, εκεί στις Καστανιές δώσανε τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν τους εκατοντάδες μετανάστες μακριά από τα σύνορά μας τις πρώτες ωρες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πολλά ακούγονται πλέον και πολλά …δεν λέγονται. Είναι ομως αναγκαίο να γίνει αναφορά και στις πρώτες ώρες του Έβρου….

Gepostet von Panagiotis Charelas am Freitag, 17. April 2020

Σε αυτήν την τελευταία εξέλιξη έρχεται να προστεθεί και μία χαρακτηριστική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης (σ.σ. πέρασε απαρατήρητη) στην οποία τονίζεται ΕΓΚΑΙΡΩΣ ότι “Ο Έβρος, ο οποίος ήδη σηκώνει το βάρος της φύλαξης των συνόρων μας, έρχεται ταυτόχρονα αντιμέτωπος με τον αυξημένο κίνδυνο μαζικής εισαγωγής του κορονοϊού

Κι ενώ οι Άνθρωποι των Συνόρων φαίνεται ότι επαγρυπνούν και (προ)ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των νέων απειλών που αναδύονται και στην εποχή της πανδημίας, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλος σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, έρχεται η κ. Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώσει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας με την Τουρκία, καθώς δεν μας στέλνει μετανάστες κορωνοϊό αλλά ούτε και σαπιοκάραβα τονίζοντας ότι «εγώ δεν θέλω να μπω στην κουβέντα η οποία επιτρέψτε μου να πω είναι τρομολαγνική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα στοιχεία τα οποία δημιουργούνται ορισμένα ΜΜΕ και ορισμένοι άνθρωποι που θέλουν να εμφανίζουν μία τραγική κατάσταση στα σύνορά μας».

Την ίδια στιγμή που εμείς ασχολούμαστε με τα αυτονόητα, σύμφωνα με πηγές στην περιοχή, έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα μέρες, η διακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών από τα περάσματα του Έβρου κάτι που διαπιστώνεται στις οδικές αρτηρίες της Θράκης με την ΕΛ.ΑΣ. εν μέσω κορωνοϊου να προβαίνει οι συλλήψεις οδηγών και μεταναστών που μετακινούνται στην ενδοχώρα από τα κυκλώματα. Επίσης η ΥΑ ΟΗΕ (UNHCR) στα ημερήσια δελτία της από χώρες ΝΑ Ευρώπης αναφέρει την άφιξη “σύρων” προσφύγων στα ελληνο-αλβανικά σύνορα προειδοποιώντας για τον κινδυνο να εχουν προσβληθεί από τον Covid19.

Τέλος, οι Άνθρωποι των Συνόρων γίνονται δέκτες ειδήσεων, φημών και θεωριών “περί τουρκικής επιδρομής συνδιοίκησης στην Θράκης” , την ίδια στιγμή που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που δημουργεί ο πολυεπίπεδος απομονωτισμός που επιβάλλει η “πανδημική νόσος.

Οι Άνθρωποι των Συνόρων ανησυχούν αλλά δεν φοβούνται, αφού ξέρουν τις απαντήσεις που κάποιοι αρνούνται  ή δεν ξέρουν να δώσουν!

Αρθρογράφος