Ποιός θα ενημερώσει την μειονότητα για τον κορονοϊό;

22 Μαρτίου 202016:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε το δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Ροδόπης (ΚΙΝΑΛ) κ. Ιλχάν Αχμέτ σχετικά με την πρωτοβουλία να συγκληθεί «Σύσκεψη θεσμικών φορέων της Μειονότητας για την ενημέρωση των πολιτών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Στην περιγραφείσα συνάντηση ,όμως, προκύπτει ότι δεν είχαν προσκληθεί ή δεν παρευρέθησαν  εκπρόσωποι και θεσμικοί φορείς  αλλά και προβεβλημένες προσωπικότητες από τον χώρο των Μουσουλμανικών Μειονοτήτων του Ν. Ροδόπης, σε τέτοιο εύρος ώστε να χαρακτηρισθεί αντιπροσωπευτικό.

Η αξιέπαινη πρωτοβουλία του κ. Ιλχάν Αχμέτ  παρέμεινε μετέωρη καθώς δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της Μουφτείας Κομοτηνής, της ΔΕΜΠ Κομοτηνής, ο Δήμαρχος Ιάσμου,(που ανέπτυξε έγκαιρα στον δήμο του ομάδα ενημέρωσης των συνδημοτών του), δημοτικοί σύμβουλοι με «χρηστικές» αρμοδιότητες στο τόπο εκλογής τους, προσωπικότητες με επιστημονική παρουσία (γιατροί, φαρμακοποιοί, κοινωνικοί επιστήμονες) ή κοινωνική δράση όπως λ.χ η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου (η οποία γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Κομοτηνής), εκπρόσωποι οργανώσεων σπουδαζούσης και φοιτώσης νεολαίας (BTOB, BTGB) , εκπρόσωποι οργανώσεων Ρομά ή Πομάκων της περιοχής κοκ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη να υπενθυμίσουμε τις αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης των γνωστών για την ανθελληνική και αντικοινωική τους δράση αυτοκλήτων παραθρησκευτικών λειτουργών  Σερήφ και Μετέ οι οποίοι για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα καλούν τους συμπατριώτες τες σε αποχή από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Τόσο η ανάρτηση στο twitter του Ιμπράμ Σερήφ όσο και αυτή του Αχμέτ Μετέ  πρέπει να θεωρηθούν ως ένδειξη συμμόρφωσης και νομιμοφροσύνης στην DIYANET (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας) και το παρακρατικό δίκτυο του καθεστώτος Ερντογάν που δρα στην Ελληνική Θράκη.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στον επιστημονικό κόσμο της περιοχής όσο και στην Ελληνική Πολιτεία η απουσία εντατικοποιημένου μηχανισμού ενημέρωσης και πληροφόρησης σε ευρέα τμήματα του μειονοτικού πληθυσμου της Χώρας  ειδικά τώρα με τον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών, σπουδαστών και φοιτητών από χώρες υψηλού κινδύνου.

Η επίσημη Πολιτεία  , η ΠΕ Ροδόπης,  οι Δήμοι , οι συνδικαλιστικές / επαγγελματικές/ συντεχνιακές οργανώσεις και βεβαίως η πολιτική ηγεσία της περιοχής δεν έχουν κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να απενεργοποιηθεί η δημογραφική υγιειονομική βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί την κοινωνική συνοχή της περιοχής.

Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν όλοι οι προαναφερθέντες θα ήταν να βομβαρδίζουν καθημερινά με κάθε τρόπο τις μουσολουμανικές μειονότητες με μηνύματα του τύπου ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ/EVDE KAL ή βιντεοσκοπημένα μηνύματα γνωστών γιατρών της περιοχής  ενώ σε κεντρικό επίπεδο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα έπρεπε να είχαν τουρκόφωνα δελτία ειδήσεων ή και στις άλλες γλώσσες των μειονοτήτων  ενώ οι κρατικές υπηρεσίες αντί για στημένα σώου θα έπρεπε να είχαν συνεργεία στις πύλες εισόδου στην Χώρα με σχετικό ενημερωτικό υλικό αλλά και μηχανισμούς διασφάλισης των μέτρων της Ελληνικής Πολιτείας για 14ήμερο κατ’οίκον περιορισμό. Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την έκδοση τουρκόγλωσσου οδηγού για τον κορονοϊό.

Η κοινωνία της Ροδόπης ανησυχεί και οι εξελίξεις  προμηνύονται δυσοίωνες!

Αρθρογράφος