ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: Συναγερμός στην Ελλάδα για “τουρκική βιοτρομοκρατία”; (video)

5 Απριλίου 202011:49

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε προηγούμενό σημείωμά μας είχαμε επισημάνει ότι “η Τουρκία μετατρέπεται εκτός από κράτος-συμμορία και σε ένα κράτος-βιοτρομοκράτη που (δια)χειριζεται μία βιολογική βόμβα τεραστίων μεγατόνων χωρίς να συνεργάζεται με την διεθνή κοινότητα και τον ΠΟΥ στην “αντιϊκή συμμαχία” που έχει συμπηχθεί, ενώ λαμβάνει αργοπορημένα ημίμετρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης”.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο βουλευτής της Ν.Δ. καθ. Άγγελος Συρίγος επεσήμανε εκτός των άλλων ότι “αυτό που μας ανησυχεί σφόδρα είναι μη τυχόν στείλουν επίτηδες άτομα που είναι φορείς του κορονοϊού για να μεταφέρουν τον ιό σε κάποιος από τους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Γι’ αυτό γίνεται απόλυτος διαχωρισμός όσων φθάνουν πλέον στα νησιά”.

Παρέμβασή μου στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του AΝΤ1..Αυτό που μας ανησυχεί σφόδρα είναι μη τυχόν στείλουν επίτηδες άτομα που είναι φορείς του κορωνοϊού για να μεταφέρον τον ιό σε κάποιος από τους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου.

Gepostet von Angelos Syrigos am Freitag, 3. April 2020

Ο κ. Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στις νέες πρακτικές των τούρκων διακινητών αναφερόμενος στο συμβάν που εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου,όταν στην Τζιά εντοπίσθηκαν 190 λαθρομετανάστες (123 άνδρες, 29 γυναίκες και 38 παιδιά) και μετέβη εκεί ήδη κλιμάκιο του ΟΔΥ το μεσημέρι του Σαββάτου ώστε να διενεργηθούν διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό. Επίσης χθες τουρκικό φορτηγό πλοίο με λαθρομετανάστες προσάραξε στο λιμάνι της Κέας, στο κεντρικό Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας τις ως άνω εκφρασθείσες ανησυχίες.

Η περίπτωση του F/B ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ το οποίο κι αποτελεί και το πρώτο μαζικό κρούσμα Covid19 που επιχειρεί να διαχειρισθεί η Ελλάδα εγείρει πολλές ανησυχίες στις Αρχές αλλά δεν παύει να δημουργεί πολλά ερωτηματικά κατά πόσο η τουρκική πλευρά είχε ενημερώσει ως είχε υποχρέωση επισήμως τις ελληνικές αρχές για τα κρούσματα που είχαν εντοπισθεί εντός του πλοίου ή σκοπίμως κατηύθυνε το πλοίο στον Πειραιά όπου υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία για να διαχειρισθούν την κατάσταση. Πρέπει να επισημανθεί ότι το F/B ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ είχε ναυλωθεί από τουρκική εταιρεία,(με γραφεία και στην Αθήνα) μεσούσης της Μάχης του Έβρου.

Η περίπτωση των επαναπατρισθέντων φοιτητών και σπουδαστών από την Τουρκία αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο υπό εξέταση θέμα. όπου στην Ελληνική Θράκη αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και το Ελληνικό Κράτος μεριμνά για τους Έλληνες Πολίτες σε αντίθεση με την Τουρκία που μέχρι την τελευταία στιγμή τους κρατούσε ομήρους και απροστάτευτους εν μέσω έξαρσης της πανδημικής νόσου.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στα ελληνικά νησιά που χαρακτηρίζονται «ωρολογιακή βόμβα» για την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι που βλέπουμε στην Μόρια, όπως στην Ριτσώνα και  την Μαλακάσα.

Το σκεπτικό του κ. Άγγελου Συρίγου βρίσκει κοινωνούς και αρκετούς έγκριτους διεθνολόγους οι οποίοι αναφέρουν πως υπάρχουν εκατοντάδες μετανάστες από Ιράν, Ιράκ και Συρία οι οποίοι είναι φορείς του ιού COVID-19 και στους οποίους η Τουρκία αρνείται οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη επιπλεον τους δίνουν εξιτήρια λέγοντας τους ότι θα τους περιθάλψουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες θα μεταβούν,. Τα ανωτέρω ενισχύουν το συμπέρασμα πως η  κρίση στον Έβρο πιθανώς αποτέλεσε αντιπερισπασμό από την τουρκική πλευρά, η οποία εδώ και μήνες σχεδίαζε την αποστολή λαθρομεταναστών από Ασία, Αφρική στο εσωτερικό της ΕΕ, προκειμένου να ελέγξει τους μηχανισμούς και χρόνους αντίδρασης.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη είχε παρατηρηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο μία διαρκώς αυξανόμενη τάση επαναπατρισμού μαχητών του ISIS ειδικά μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη βορειοανατολική Συρία οπότε κι αναδείχθηκε το ζήτημα των ξένων τζιχαντιστών και των οικογενειών τους. Πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Γερμανία, δήλωσαν πως δεν επιθυμούν την επιστροφή των πολιτών τους ενώ την ίδια στιγμή είχαν μεθοδεύσει τον επανατρισμό ψευδοπροσφύγων ,κυρίως Ρομά, Αλβανών , Βοσνίων κα στις χώρες προέλευσής τους.. Η παρούσα φάση της έξαρσης της πανδημικής νόσου, βρίσκει τους πρώην μαχητές του ISIS σε μία κατάσταση αναμονής και τήρηση των οδηγιών που λαμβάνουν από τα αρχηγεία τους.

Οι Ελληνικές Αρχές επαγρυπνούν και (προ)ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των νέων απειλών που αναδύονται και στην εποχή της πανδημίας…

 

Αρθρογράφος