Από την ΕΡΤ στο TRT (2ο μέρος)…. (video+photos)

20 Απριλίου 202113:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε προηγούμενο σημείωμά μας, αναφερόμενοι σε δράσεις της “τουρκικής πολιτιστικής διπλωματίας” με στόχο την Ελληνική Θράκη, είχαμε επισημάνει ότι αυτό συνέβη “την ίδια στιγμή που η κρατική ΕΡΤ μας στέλνει τον κ. Πιέρρο Τζανετάκο για να υποστηρίξει το αφήγημα του TRT και του υιού του Χαλήτ Ερέν για τους “Τούρκους των Βαλκανίων” με την συναίνεση και την σιωπή των Ταγών της Θράκης.”

Σε εκείνο το αλήστου μνήμης τηλεοπτικό προχειρογράφημα είχαμε επίσης ακούσει “για το αλληλεπιδραστικό κι επικίνδυνο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μέσα στα πλαίσια του οποίου και ως αντιποινα στις δυναμικές προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα η Τουρκία εκδίωξε μεθοδικά με βία και με αίμα του Ελληνορθοδόξους της Πόλης ενώ η Ελληνική Διοίκηση τιμωρούσε κατ’επέκταση την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη περιορίζοντας δραστικά τα δικαιώματά της”... μεταθέτοντας κατά κάποιον τρόπο το βάρος της ερμηνείας της ιστορίας στην Κύπρο….

Οι παραπάνω ημιανιστόρητες θεωρήσεις της ιστορίας αποσιώπησαν βεβαίως την ιστορική πραγματικότητα που αναφέρει πως “οι Τούρκοι, που μέχρι τότε δεν ασχολούνταν με τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, έβαλαν το Κυπριακό στην ατζέντα τους με παρότρυνση της τότε Βρετανικής κυβέρνησης, που ήθελε να τερματίσει τον αγώνα των Κυπρίων για ανεξαρτησία από τη Βρετανική Aυτοκρατορία….”

Το μονομερές ιστορικό αφήγημα της τουρκικής προπαγάνδας εστιάζεται στο ότι “οι Ελληνοκύπριοι ξεκίνησαν τις φασαρίες με ένοπλες επιθέσεις κατά Τουρκοκυπρίων” και αποσιωπάται το γεγονός πως η ΤΜΤ έφερνε όπλα από το 1959 ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου (πχ πλοιάριο Deniz και άλλα που παραλίγο να τινάξουν τις συνομιλίες στον αέρα), εκπαίδευε χιλιάδες Τουρκοκύπριους στην Τουρκία και τα μέλη της αρνούνταν νόμιμους ελέγχους της Αστυνομίας, η οποία δρούσε στη βάση πληροφοριών για παράνομη διακίνηση οπλισμού.

Τα γεγονότα του 1963-64 που ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου 1963, με αφορμή τον έλεγχο από την κυπριακή Αστυνομία ενός τουρκοκυπριακού αυτοκινήτου για το οποίο υπήρχαν υποψίες πως μετέφερε όπλα, εξακολουθούν να έχουν κεντρική θέση στο τουρκοκυπριακό εθνικό αφήγημα, στο οποίο διαιωνίζεται κυρίως το κλασικό «επιχείρημα» πως  δήθεν οι Κύπριοι Έλληνες οργάνωναν «γενοκτονία» και «σφαγή» των Τουρκοκυπρίων, θέση η οποία βασίζεται στο «θεμελιώδες ψεύδος» του Κυπριακού και που αποτελεί τον ιδρυτικό «ζωτικό μύθο» του τουρκοκυπριακού αποσχιστικού καθεστώτος. Τα μηνύματα με επίκεντρο την πιο πάνω επιχειρηματολογία επαναλαμβάνονται αδιάκοπα από το 1963.

Μετά την ταινία για τον Αχμέτ Σαδήκ σε μία νέα επικοινωνιακή επίθεση αυτή την φορά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνει η Άγκυρα με νέα προπαγανδιστική σειρά που αφορά την τουρκοανταρσία του 1963 και φτάνει μέχρι το 1974. Η νέα σειρά, τα γυρίσματα της οποίας γίνονται στην κατεχόμενη από τον Αττίλα Αμμόχωστο, είναι παραγωγή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης και αρχίζει να προβάλλεται παραμονές της έναρξης” νέας προσπάθειας στο Κυπριακό”

 

Το παρών στα γυρίσματα έσπευσε να δώσει ενθουσιασμένος και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Η τουρκική σειρά φέρει τον τίτλο «Bir Zamanlar Kibris» (Μια φορά κι ένα καιρό στην Κύπρο) και θα προβληθεί από το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT 1. H σειρά θα αποτελείται από 26 επεισόδια και πέραν της προβολής της στην Τουρκία θα μεταδοθεί σε χώρες που η Τουρκία διατηρεί συμμαχικές σχέσεις. Ο κ. Τατάρ είπε ότι η σειρά θα παρουσιάσει τι συνέβη στην Κύπρο και τα δεινά που έχουν υποστεί οι Τουρκοκύπριοι, τονίζοντας μάλιστα ότι ο αγώνας τους δεν έχει τελειώσει κάνοντας έμμεση αναφορά στα δυο κράτη.

Μπορεί εμείς να χαιρόμαστε στην Ελλάδα με την Διπλωματία του Καβγά αλλά η Τουρκία έχει κλιμακώσει την προπαγάνδα της κατά Ελλάδας και Κύπρου σε επίπεδα “υβριδικού πολέμου” έχοντας ήδη προχωρήσει κι ένα βήμα πιο πέρα: Στην Τουρκία έχει ήδη συσταθεί από τον Ρ.Τ. Ερντογάν Υπηρεσία για “Στρατηγική Επικοινωνία & Διαχείριση Κρίσεων” (“Strategic Communications & Crisis Management”) και σκοπός της είναι η εργασία για αντιμετώπιση “ψυχολογικών εκστρατειών, προπαγάνδας και επιχειρήσεων εσφαλμένων αντιλήψεων κατά της Τουρκίας” καθώς και επιχειρήσεις “έναντι όλων των χειραγωγήσεων και της παραπληροφόρησης” κατο νέο τμήμα έχει θεσμοθετηθεί και έχει ανακοινωθεί από την Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στις 18/9/2020. Της νέας αυτής υπηρεσίας φέρεται να προίσταται ο Fahrettin Altun, Διευθυντής του Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας (“İletişim Başkanlığı”)

 

 

Αρθρογράφος