perifereiako-geniki

Η αντιπολίτευση για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας

7 Οκτωβρίου 201119:30

perifereiako-genikiΕπικριτικά σχολιάστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης το θέμα της τουριστικής προβολής της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη τελευταία συνεδρίαση του οργάνου το απόγευμα της Πέμπτης.

Ως ζήτημα μείζονος σημασίας χαρακτηρίστηκε από την πλειοψηφία σχεδόν του συμβουλίου ενώ σχολιάστηκε αρνητικά και το θέμα του εναλλακτικού τουρισμού που για την περιοχή μας εν συγκρίσει με άλλες περιφέρειες το κονδύλιο που μας αναλογεί αφορά σε ένα ποσοστό μόλις 0,5% !

Παυλίδης: «Τα 925 χιλιάρικα πρέπει να αποδώσουν το πολλαπλάσιο αλλιώς θα αποτύχουμε»

Ο Γιώργος Παυλίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε πως το θέμα του τουρισμού είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας. «Είναι ένα ζήτημα με το οποίο μπορούμε να αναπτυχθούμε και να επεκταθούμε χωρίς να έχουμε τις αγκυλώσεις που αναφέρονται στον ανταγωνισμό και της οικονομικής κρίσης χρέους. Είναι ένα πεδίο που θα πρέπει να το σηκώσουμε πολύ ψηλά και η δική μας περιοχή έχει ένα πλεονέκτημα καθώς έχει μεγάλα εξωτερικά σύνορα κι έχει μεγάλες μάζες που μπορούν να έρθουν εδώ. Αλλά αυτό όμως χρειάζεται δουλειά σαν τη «μέλισσα» από τον καθένα μας. Δε χρειάζεται να σταθούμε στις πρακτικές του χθες, στις λογικές εκείνες που οδηγούσαν σε δαπάνες χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και οι αντίστοιχες υπεραξίες. Πρέπει να σκεφτούμε ο καθένας στο κάθε σημείο πώς μπορούμε να προσθέσουμε.  Εμείς θα παρακολουθήσουμε από κοντά το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική προβολή και ποια αποτελέσματα θα έχει. Τα 925 χιλιάρικα πρέπει να αποδώσουν το πολλαπλάσιο αλλιώς θα αποτύχουμε. Φαινόμενα σαν αυτά της εμφάνισης της Κωνσταντινούπολης και στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα καυτηριαστούν γιατί θεωρούμε ότι αντί να μας προβάλλουν και να μας διαφημίζουν μας δυσφημούν. Θα υποστηρίξουμε, θα συνδράμουμε, θα καταθέσουμε ιδέες αλλά δε θα χαριστούμε σε κανέναν καθώς δεν έχουμε καιρό για χάσιμο».

Στην ίδια κατεύθυνση η προβολή του τουρισμού

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το ζήτημα ότι η δράση για την προβολή του τουρισμού γίνεται στην ίδια κατεύθυνση όπως έπρατταν και οι προηγούμενες διοικήσεις μέσα από  εκθέσεις , έντυπα, προβολή δια μέσου των δημοσιογράφων. «Άραγε εκείνη η δραστηριότητα έφερε τόσο θετικά αποτελέσματα και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και οι σημερινοί;» σχολίασε διερωτώμενος ο Ποτόλιας Χρήστος, περιφερειακός σύμβουλος της περιφερειακής ενότητας Καβάλας της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο κ. Ποτόλιας σημείωσε πως « αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι όταν λέμε «τουρισμός» τι εννοούμε. Σύμφωνα με την επικρατούσα λογική των παρατάξεων που κυριαρχούν στον ελληνικό χώρο σημαίνει ότι αναπτύσσεται με επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο όμως αυτό σημαίνει ότι κερδίζουν στον τουρισμό τα μεγάλα tours operators, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία. Συγχρόνως με τέτοια επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν με συνθήκες γαλέρας και επίσης δεν κερδίζουν οι μικροί είτε εστιάτορες και ιδιοκτήτες μικρών δωματίων. Για εμάς τουρισμός σημαίνει εάν μπορούν να κάνουν διακοπές οι εργαζόμενοι είτε στην Ελλάδα είτε στη Βουλγαρία είτε στη Γερμανία είτε στη Ρουμανία. Με τα σημερινά όμως αντιλαϊκά μέτρα που επικρατούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι αδύνατον να κάνουν διακοπές οι εργαζόμενοι. Όσο δε θα μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι τουρισμό δε θα έχουμε τουριστική ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση για τη Λαϊκή Συσπείρωση ο τουρισμός δεν είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Υπάρχει βαριά βιομηχανία που είναι η αγροτική οικονομία, η αλιεία, η κτηνοτροφία, το υπέδαφος, το πετρέλαιο και ο τουρισμός παίζει τον ρόλο του ωστόσο σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει όλες αυτές τις δράσεις και τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα».

Μακρής: «Το 0.5 % για τον εναλλακτικό τουρισμό δείχνει πως δε θα έχουμε αποτελεσματικότητα»

«Η εταιρεία που διαχειρίστηκε δέκα φορές τον προϋπολογισμό που έχουμε τώρα δεν είχε σημαντικά αποτελέσματα και θέλει να μας πείσει ότι σήμερα θα έχει πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα με το 1/10!» τόνισε ο επικεφαλής της «Οικολογία-Αλληλεγγύη» , Θανάσης Μακρής.

«Μακάρι και είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε να έχουμε τέτοια αποτελεσματικότητα με πολύ λιγότερα χρήματα. Το άλλο ζήτημα είναι ότι ενώ λέμε ότι ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί τη βασική ελπίδα όλου αυτού του τόπου, κάθε είδους τουρισμού πέρα από του «ήλιου και της θάλασσας», ο οποίος είναι μόνο καλοκαιρινός, ο εναλλακτικός είναι αυτός που είναι όλο τον χρόνο και μπορεί να δώσει εισοδήματα σε όλη την περιφέρεια και όχι μόνο στα τουριστικά κέντρα. Γι ’ αυτόν τον τουρισμό δίνουμε μόνο το 0,5, δηλαδή μισό τα εκατό του προϋπολογισμού της προβολής , μόνο πέντε χιλιάδες, δείχνει το πώς δε θα έχουμε αποτελεσματικότητα και το πώς συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Σημαίνει πως ότι λεφτά μας δίνουν ξέρουμε να τα σπαταλάμε με έναν τρόπο αναποτελεσματικό και χωρίς σχεδιασμό και μακριά από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Δεν κατανοώ πώς ενώ έχουμε μια κρίση σημαντικότατη που δημιουργεί ανακατατάξεις στην κοινωνία εμείς προχωρούμε ,χωρίς να ξανά εξετάσουμε τις προτεραιότητες, να εντάσσουμε έργα που, ναι μεν μπορεί να είναι χρήσιμα και αναγκαία, ωστόσο δεν τα έχουμε αξιολογήσει σ’ ότι αφορά την προτεραιότητά τους».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr