Αμφισβητούν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ την «απόπειρα» κατά Καραμανλή

4 Απριλίου 201316:24

Απορίες προκαλούν σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ οι αναφορές από δικαστικές πηγές για «συνένωση δικογραφιών της υπόθεσης υποκλοπών του 2004 και του αναφερόμενου σχεδίου απόπειρας δολοφονίας το 2008, του τότε πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή». Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει ο ειδικός ανακριτής κ. Δ. Φούκας, που θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος δικαστικός λειτουργός και ο οποίος φέρεται να έχει διαπιστώσει ότι οι υποκλοπές της περιόδου 2004-2005 κυβερνητικών στελεχών συνεχίστηκαν μέχρι το 2007, λόγω της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθούσε ο τότε πρωθυπουργός.

Τι ψάχνει ο ανακριτής

Ο ανακριτής φέρεται να έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες από πρώην αστυνομικούς φρουρούς του κ. Κ. Καραμανλή ότι «είχαν πράγματι ενημερωθεί για σχέδιο επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού». Είχε υπάρξει μάλιστα κατάθεση πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΥΠ που αναφερόταν σε απόπειρα δολοφονίας κατά του κ. Καραμανλή στην υπόθεση με την τηλεχειριζόμενη βόμβα η οποία είχε εκραγεί τον Μάρτιο του 2009 έξω από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας τη στιγμή που το αυτοκίνητο του τότε πρωθυπουργού ήταν σε απόσταση μερικών μέτρων.

Ο κ. Φούκας φέρεται επίσης να έχει συγκεντρώσει νεότερα στοιχεία που προσκόμισε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για σχέσεις υπαλλήλου της με στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας. Στοιχεία φέρεται να έχουν προκύψει και από αναλύσεις κλήσεων τηλεφώνων που φαίνεται να έχουν διατηρήσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με «χρονικό βάθος 5-6 χρόνων», όπου συνδέουν ύποπτα πρόσωπα και εταιρείες-βιτρίνες.

Τα ερωτήματα

Ωστόσο τα ερωτήματα που διατυπώνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ για την υπόθεση αυτή είναι τα εξής:

1. Από τα πορίσματα της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών την περίοδο 2004-2005 είχε προκύψει ότι το παράνομο λογισμικό της εταιρείας Vodafone που διασυνδεόταν με τα 14 τηλέφωνα-σκιές είχε κλείσει τον Μάρτιο του 2005 και ουδέποτε λειτούργησε ξανά. Ποτέ δεν προέκυψε ότι είχε ενεργοποιηθεί ξανά. Προφανώς η έρευνα ανέδειξε στοιχεία άλλου τρόπου τηλεφωνικής παρακολούθησης.

2. Ποτέ δεν είχε προκύψει ότι η παρακολούθηση περίπου 104 ατόμων της περιόδου 2004-2005 αφορούσε το θέμα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας αλλά σχετιζόταν με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους παρακολουθούμενους ήταν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του «Αθήνα 2004» αλλά και έλληνες και ξένοι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

3. Η έρευνα για τους δράστες των υποκλοπών της περιόδου 2004-2005 είχε εστιαστεί τους τελευταίους μήνες στο πρόσωπο ενός αμερικανού υπαλλήλου της πρεσβείας που διέμενε σε κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό και ο οποίος είχε διαπιστωθεί από ανάλυση κλήσεων ότι διασυνδεόταν με τα 14 τηλέφωνα-σκιές. Το εν λόγω διάστημα οι δικαστικές Αρχές προσπαθούσαν να εντοπίσουν την ταυτότητα του Αμερικανού.

4. Η αναφερόμενη επίθεση τον Μάρτιο του 2009 είχε αποδοθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» που είχε στείλει σχετική προκήρυξη με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη για τη βόμβα στην ΚΕΔ (λόγω της υπόθεσης Βατοπεδίου) αλλά και για μια άλλη λίγες εβδομάδες αργότερα σε υπηρεσιακό παράγοντα που σχετιζόταν με την προμήθεια του πολυδάπανου ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας C4I. Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βόμβα στα δικαστήρια Λάρισας που είχε ενεργοποιηθεί με χρήση κινητού το 2004 εν όψει μεταγωγής μελών της 17Ν. Παράλληλα είχε βάλει βόμβες την περίοδο 2008-2010 στα γραφεία δύο γερμανικών εταιρειών στο Μαρούσι, στα γραφεία της ΟΚΕ (Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή) στον Νέο Κόσμο αλλά και στο προεκλογικό γραφείο του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο Περιστέρι, όπου τότε είχε χρησιμοποιήσει ωρολογιακό μηχανισμό. Όπως έλεγε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., «δεν αμφιβάλλουμε για τη γνησιότητα των προκηρύξεων της “Λαϊκής Θέλησης” που είναι γνήσια οργάνωση αντάρτικου πόλης. Ίσως η διέλευση του κ. Καραμανλή από το σημείο έκρηξης της βόμβας στην ΚΕΔ να ήταν συμπτωματική».

5. Η υπόθεση «σχέδιο δολοφονίας του κ. Καραμανλή» βασίστηκε σε έγγραφο που συνέταξε το 2009 η ΕΥΠ με βάση άλλο έγγραφο αξιωματούχου της ρωσικής πρεσβείας ο οποίος θεωρείτο «αξιόπιστος και είχε πολλές φορές δώσει έγκυρες πληροφορίες για εθνικά και όχι μόνο ζητήματα». Τότε ο ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2008 είχε έλθει στην Αθήνα μια ομάδα 19 στελεχών της FSB (διαδόχου της KGB) με αφορμή «την απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των κυρίων Κ. Καραμανλή, του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του τότε βούλγαρου προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ». Αυτή η ομάδα φέρεται να εντόπισε ομάδα αγνώστων που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του έλληνα πρωθυπουργού στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αττικής. Το συγκεκριμένο συμβάν τοποθετείται χρονικά μεταξύ 20 και 25 Απριλίου 2008, διάστημα κατά το οποίο φέρεται να υπήρξε εμπλοκή των δύο ομάδων. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, οι ύποπτοι για τη «δολοφονία του πρωθυπουργού», οι οποίοι επέβαιναν σε ένα βαν, διέφυγαν από τον χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου εντούρο. Μέσα στο βαν οι Ρώσοι επικαλούνται ότι εντόπισαν εκρηκτικές ύλες αλλά και χάρτες που έδειχναν ότι το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού είχε εκπονηθεί από μέλη δυτικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και της ισραηλινής Mossad. Ωστόσο, όπως έλεγαν έλληνες αξιωματούχοι, «οι κκ. Καραμανλής, Πούτιν και Παρβάνοφ είχαν συνάντηση στις 4 Σεπτεμβρίου 2006 στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύριο ενδιαφέρον την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Πώς είναι δυνατόν οι Ρώσοι να ήλθαν στην Ελλάδα για υποκλοπές σε αυτήν τη συνάντηση δύο χρόνια αργότερα; Εξάλλου ποτέ δεν μας είπαν ότι εντόπισαν αυτό το βαν, τα εκρηκτικά ή τους χάρτες. Αλλά ούτε οι βούλγαροι διπλωμάτες είχαν καμιά σχετική ενημέρωση. Πώς ενώ οι Ρώσοι υποτίθεται ότι σταμάτησαν το βαν των κατασκόπων, εκείνοι βρήκαν μηχανές εντούρο για να ξεφύγουν; Επιπλέον τότε ρωτήσαμε τους επιτελείς της φρουράς του κ. Καραμανλή αν είχαν αντιληφθεί οτιδήποτε ύποπτο και δήλωσαν άγνοια».

6. Οι καταθέσεις που φέρεται να έδωσαν προσφάτως τα στελέχη της φρουράς του κ. Καραμανλή, με τις οποίες δήλωναν ότι γνώριζαν ότι «υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού», ίσως να μη σημαίνει τίποτα. Και αυτό γιατί δεν είναι φορείς πρωτογενούς πληροφορίας, αλλά ενημερώθηκαν εκ των υστέρων για την υπόθεση. Όταν δηλαδή το 2009 εκδόθηκε το προαναφερόμενο ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, παραδόθηκε από τον τότε διοικητή της κ. Ιωάννη Κοραντή στον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τότε τον κ. Καραμανλή για το περιεχόμενο του δελτίου πληροφοριών της ΕΥΠ περί «σχεδίου δολοφονίας»του. Όμως φέρεται να του εξέφρασε παράλληλα τις επιφυλάξεις του για την ορθότητα των αναφερομένων. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος φέρεται, μέσω ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., να ενημέρωσε τους υπευθύνους της φρουράς του κ. Καραμανλή «να είναι προσεκτικοί και να αλλάζουν συνεχώς δρομολόγια δια παν ενδεχόμενο».

πηγή: www.tovima.gr

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr