perif-xrysos18-11

Ακόμη ένα «Όχι» του περιφερειακού συμβουλίου κατά των εξορύξεων

19 Νοεμβρίου 201110:49

perif-xrysos18-11Με μοναδικό θέμα την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), που έχει εκδοθεί για το έργο των εξορύξεων χρυσού στο Πέραμα του Έβρου, συνεδρίασε εκτάκτως  την Παρασκευή το περιφερειακό συμβούλιο ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ επί της ΠΠΕΑ που ζητήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος,  παρουσιάστηκε από την κ. Μιρέλη Παρασκευή.

Λόγω των μη αντιστρεπτών και σοβαρών επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον και πολλαπλών επιπτώσεων σε αυτό, η Υπηρεσία της ΠΑΜ-Θ γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Προμελέτης για το Πέραμα.

Στις παρατηρήσεις της υπηρεσίας τονίστηκε ότι το έργο λόγω του είδους και του μεγέθους του θα έχει εξαιρετικά σοβαρές και μόνιμες επιπτώσεις στην μορφολογία, το τοπίο, στην αισθητική αξία της φύσης, τα οικοσυστήματα και τις χρήσεις γης της περιοχής επέμβασης. Επίσης, από την εν λόγω μελέτη προκύπτει η πλήρης εξάντληση των προσδιορισθέντων μεταλλευτικών αποθεμάτων στα ευκατέργαστα οξειδωμένα πετρώματα στη θέση του έργου, γεγονός που δεν συμβαδίζει με το θεμελιώδη κανόνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον το έργο είναι ασυμβίβαστο με τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές επιλογές του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού αλλά και επεμβαίνει σε  ρέματα, κάτι που απαγορεύεται από τη νομολογία.

Η κ. Μιρέλη σημείωσε επιπρόσθετα πως  στη μελέτη υπάρχουν και διάφορα τεχνικά ζητήματα, τα οποία λόγω της πολυπλοκότητάς τους καθώς και των σοβαροτάτων συνεπειών που ενδεχομένως να επιφέρουν στην κατάσταση του περιβάλλοντος της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση και τεκμηρίωση τόσο από την πλευρά της μελετητικής ομάδας του έργου όσο και από ανεξάρτητη ειδική επιστημονική ομάδα.

Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την υποστήριξη της αρνητικής εισήγησης

Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ δε προβλεπόταν να γίνει ψηφοφορία για έγκριση της γνωμοδότησης από το περιφερειακό συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δημήτρη Χαρίτου, το σώμα αποφάσισε να συστήσει επιτροπή, η οποία θα στηρίξει την αρνητική εισήγηση της Υπηρεσίας.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν πολίτες και μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού, καθώς επίσης ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης , ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής, Βασίλης Κυπριανίδης, καθώς και εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θράκης που παρουσίασε την πρόταση της επιστημονικής ομάδας του ΤΕΕ για την επίμαχη Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση.

Λαμπάκης: «Αυτοί που αντιμετωπίζουν χλιαρά το «όχι» είναι αυτοί που θα λογοδοτήσουν κάποια στιγμή»
«Η τοπική κοινωνία γνωρίζει ότι εάν υλοποιηθεί η επένδυση, η περιοχή θα απαξιωθεί» τόνισε σε παρέμβαση του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Ο ίδιος απευθυνόμενους στους περιφερειακούς συμβούλους αποκάλυψε πως το τελευταίο διάστημα δέχτηκε τουλάχιστον 10 παρεμβάσεις , «μου ζητάνε να μιλήσω με διάφορους Καναδούς, προκειμένου να με μεταπείσουν», κάτι που όπως εκτίμησε μπορεί να έχει επιχειρηθεί και σε άλλους αυτοδιοικητικούς. «Αυτοί που αντιμετωπίζουν χλιαρά το «όχι» είναι αυτοί που θα λογοδοτήσουν κάποια στιγμή» τόνισε, αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες, ότι ενδεχομένως και αυτοδιοικητικοί, είτε στην Αλεξανδρούπολη, είτε αλλού, να έχουν χαλαρώσει τις αντιστάσεις τους, απέναντι στο χρυσό.

Κυπριανίδης: «Το Πέραμα είναι το δέντρο ενώ το δάσος είναι μια έκταση 300 χιλιάδψν στρεμμάτων»

Ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής, αναφέρθηκε στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας ενάντια στο χρυσό και τόνισε την ανάγκη οι αυτδιοικητικοί να πουν ένα μεγάλο «όχι» με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και με το όποιο κόστος , τονίζοντας πως «το Πέραμα είναι το δέντρο, ενώ το δάσος είναι όλος ο ορεινός όγκος της Ροδοπικής μάζας, μία έκταση 300 χιλιάδων στρεμμάτων».

ΤΕΕ Θράκης: Μηδαμινό το όφελος για το δημόσιο

Στο ζήτημα των θέσεων εργασίας και του κόστους προϊόντος εστίασε ο καθηγητής κ. Τριανταφυλλίδης, εκπροσωπώντας την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ καθώς όπως υποστήριξε έχει καταστεί αυτονόητη η επιβλαβής επίπτωση του έργου στο περιβάλλον.  

Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας ο κ. Τριανταφυλλίδης επικαλούμενος τεκμηριωμένα στοιχεία, υποστήριξε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 80 θέσεις, όπως έλεγε άλλωστε και η ίδια εταιρία προ δεκαετίας, σε αντίθεση με τα νούμερα που προβάλλονται κατά διαστήματα περί 200 ή 300 θέσεων εργασίας. Παράλληλα κάλεσε τις τοπικές αρχές να εστιάσουν στο κόστος του προϊόντος, θέμα το οποίο, όπως είπε, αποσιωπάται προκλητικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το ελληνικό δημόσιο τελικά δε θα κερδίσει τίποτα από την εν λόγω επένδυση. «Οι αρχές στις οποίες στηρίχθηκα είναι πολύ απλές, προσέγγισα το κόστος προϊόντος με βάση το κόστος των αδρανών υλικών σε παραγωγή 3.000 τόνων την ημέρα. Από εκεί βγαίνει ότι ένα κόστος για την ουγγιά με 3,2 γραμμάρια στον τόνο, είναι περίπου 150 δολάρια η ουγγιά, -χωρίς δικαιώματα, γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε δικαιώματα- και πουλιέται 1.800 δολάρια. Αυτά που λένε ότι θα πάρει το δημόσιο είναι ψίχουλα».

Παρεμβάσεις «Περιφερειακής Αναγγένησης»

Για την τύχη προηγούμενων αποφάσεων και ψηφισμάτων του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και το τι πέτυχε η κάθοδος στην Αθήνα, αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Πέτροβιτς, περιφερειακός σύμβουλος που τελούσε καθήκοντα επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης».  Ο ίδιος τόνισε πως, «ως παράταξη έχουμε επανειλημμένα θέσει «κόκκινες γραμμές» για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των κατοίκων, αρκεί αυτό να αιτιολογείται μέχρι κορώνας επιστημονικά». Ο κ. Πέτροβιτς έφερε παράλληλα στη συζήτηση και το θέμα του Καλλυντηρίου της Ροδόπης, για το οποίο ως γνωστόν η κυβέρνηση προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την αξιοποίηση δημόσιων μεταλλευτικών χώρων.

Πρόταση για δημοψήφισμα και απόρριψή του

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφερειακής Αναγέννησης»,  Κώστας Καραβάς,  έκανε πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος και τόνισε ότι «για την επένδυση στην περιοχή θα πρέπει να ερωτηθούν οι άνεργοι». Με την παρέμβαση του αυτή περί δημοψηφίσματος προκλήθηκαν αντιδράσεις ενώ απορρίφθηκε κάτι τέτοιο από την πλειοψηφία του συμβουλίου με τον ισχυρισμό ότι οι πολίτες έχουν αποφασίσει ήδη όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Υπάρχει καθολική ομοφωνία από όλους τους φορείς οπότε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της θέσης της τοπικής κοινωνίας» τόνισε ο κ. Θανάσης Μακρής, επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», λέγοντας παράλληλα ότι «το έργο δεν πρέπει να γίνει ακόμη κι εάν είναι το τέλειο έργο, δε μπορεί να λειτουργήσει με την κοινωνία απέναντι».

Τρέλλης: «Η εταιρεία χρησιμοποιεί πληρωμένους γενίτσαρους»

Λέγοντας πως το δημοψήφισμα είναι εκ του πονηρού, κατά της επένδυσης τάχθηκε ο επικεφαλής της
«Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Τρέλλης και προειδοποίησε σε όλους τους τόνους, την επιχείρηση να μην προχωρήσει, γιατί όπως είπε, θα σταματήσουμε την επένδυση στην πράξη. Ο κ. Τρέλλης έκανε λόγο για «πληρωμένους γενίτσαρους» που χρησιμοποιεί η εταιρεία χρυσού καθώς και για πληρωμένα ΜΜΕ, δημοσιογράφους και υπαλλήλους. Ο ίδιος τόνισε πως  «σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε να καταληστευτεί ο πλούτος, να καταστραφεί το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων της περιοχής μας».

Χαρίτου: «Η εταιρεία επανέρχεται εκμεταλλευόμενη την αγωνία των ανθρώπων για εργασία»

Ο Δημήτρης Χαρίτου, επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», προχώρησε σε δριμεία κριτική προς την εταιρεία των Χρυσωρυχείων,  υποστηρίζοντας ότι  χάνοντας το παιχνίδι προσπαθεί να σπιλώσει όποιον εναντιώνεται στα σχέδια της και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη εμφανίζοντας μια ειδυλλιακή εικόνα για το έργο ενώ στην πραγματικότητα, όπως είπε, οι χρυσοθήρες θα αλέσουν τα βουνά της Θράκης, με κυάνιο. «Η εταιρεία επανέρχεται  και κάνει εμπόριο ελπίδας, εκμεταλλευόμενη τον πόθο και την αγωνία των απλών ανθρώπων που ψάχνουν για δουλειά» τόνισε.

Γιαννακίδης: «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή η χρονική περίοδο, θα έχουν ονοματεπώνυμο αύριο»

Την ανάγκη ομοφωνίας κατά των εξορύξεων από όλους τους φορείς και τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, όπως συνέβη επί σειρά ετών, επεσήμανε ο περιφερειάρχης. «Μέχρι τώρα σε μια διαδρομή από το 1995 υπήρξε ομοθυμία και ομοφωνία της γηγενούς θεσμικής κοινωνίας,  Οι αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή η χρονική περίοδο, θα έχουν ονοματεπώνυμο αύριο. Προτάσσουμε το καλό της περιφέρειας μας μέσα από μια κοινή πορεία και ίδιο βηματισμό και την ίδια φωνή που είναι και φωνή των παιδιών μας» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης.

Ο περιφερειάρχης υιοθέτησε την πρόταση του κ. Χαρίτου για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής  που θα στηρίξει την αρνητική, για την επένδυση του χρυσού, εισήγηση της αρμόδιας περιφερειακής διεύθυνσης ενώ υπογράμμισε πως «η περιφέρεια έχει κάνει τις ανάλογες ενέργειες ώστε να δούμε τι κρύβει το Καλλυντήριο και πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν στο περιφερειακό συμβούλιο ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια».  

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης

labakis-giannakidis-kiprianidis 

mirelh-eishgitria 

perif-xrysos18-11-11 

tentes-stratiadis-papageorgiou 

triantafilidis-papathanasiou

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr