Αυξάνονται τα καλέσματα για την ημέρα δράσης στην εκπαίδευση την Τετάρτη 14 Απρίλη

13 Απριλίου 202107:16

Σε θέση μάχης βρίσκονται γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές διεκδικώντας την επαναλειτουργία όλων των σχολείων, με όρους που θα προσφέρουν ασφάλεια και θα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων.

Καθημερινά πληθαίνουν τα καλέσματα συμμετοχής στην πανελλαδική ημέρα δράσης για την εκπαίδευση, που έχει οριστεί για την Τετάρτη 14 Απρίλη. 

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν και σε άλλες πόλεις.

Το άνοιγμα αποκλειστικά των λυκείων, με μοναδικό μέτρο την «αυτοδιάγνωση» και την «ατομική ευθύνη» προκαλεί τη δίκαιη αγανάκτηση και βγάζει ξανά τον κόσμο της εκπαίδευσης στους δρόμους. Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά επέλεξε να πετάξει στο «καλάθι» τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών που διεκδικούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα όλων των σχολείων. 

 
 

Σχετικά καλέσματα απευθύνουν η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Επίσης καλούν και εκπαιδευτικά σωματεία, μεταξύ των οποίων η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «ο Σωκράτης», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων». 

Στο κάλεσμά τους οι μαθητές, με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας σημειώνουν ότι φέτος έχουν κάνει κατά μέσο όρο 45-50 μέρες διά ζώσης μάθημα και επισημαίνουν: «Θέλουμε ασφαλή επιστροφή στα σχολεία μας! Δεν αντέχουμε άλλο το να ανοιγοκλείνουν»!

Στην Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σταυρούπολης. Πρόσφατα πέθαναν από επιπλοκές του κορονοϊού δύο μαθήτριες του εσπερινού ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι ο θάνατος τους «έφερε με τον πιο τραγικό τρόπο στην επιφάνεια για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας». 

Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στις 14 Απρίλη και σε άλλες πόλεις της χώρας: 

– Στο Ηράκλειο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί προχωρούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Ελευθερίας.

– Στην Κέρκυρα, η τοπική ΕΛΜΕ προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας 11 π.μ. – 2 μ.μ. και καλεί σε παράσταση Διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στη 1 μ.μ.

– Στην Κεφαλονιά θα γίνει συγκέντρωση στο Αργοστόλι, στην Αντιπεριφέρεια, στη 1 μ.μ. 

– Στη Λάρισα, ο Σύλλογος Ειδικών και Βοηθητικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΒΕΠΕΑ) Θεσσαλίας, η Ένωση Γονέων, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, καλούν στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου

– Στη Λήμνο, ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου συνδιοργανώνουν κινητοποίηση στη Μύρινα (πλατεία ΟΤΕ) στις 7 μ.μ.

– Στη Ρόδο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων, μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές καλούν στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κύπρου. 

– Στη Σάμο, συγκέντρωση διοργανώνεται στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καρλοβάσου. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει το Εργατικό Κέντρο 

Τα αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών συγκλίνουν στην ανάγκη για:

  • Αραίωση των μαθητών ανά τάξη.
  • Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων για τη φετινή χρονιά. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία.

Αρθρογράφος