Χωρίς “ΕΛΠΙΔΑ” ενημέρωσης για την λειτουργία των σχολείων στο Ν. Ροδόπης

24 Ιανουαρίου 202208:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρά το γεγονός ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την λειτουργία των σχολείων (γονείς, μαθητές, διδάσκοντες ) αναζητούσαν πληροφορίες από νωρίς το πρωΐ της Κυριακής, κανένας αρμόδιος δεν ανταποκρίθηκε.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πρέπει να εφαρμόζονται και τα γνωστά υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας κατά της  Covid19 ακόμη και με την εν εξελίξει κακοκαιρία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης σε δηλώσεις του στο Kontra News 10 , είπε χαρακτηριστικά: «το πρωτόκολλο αναφέρει ότι σε περίπτωση ψύχους τα παράθυρα δεν είναι ανοιχτά συνεχώς, αλλά ανά δεκαπεντάλεπτο – εικοσάλεπτο τα ανοίγουμε για 5λεπτά γιατί θέλουμε να ανανεώνεται ο αέρας. Οι μαθητές μπορούν να φοράνε τους σκούφους και τα μπουφάν τους».
 
Βεβαίως, τα άνω προβλεφθέντα και εφαρμοστέα πρωτόκολλα κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων (ανοιχτά παράθυρα) δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν με χαμηλές θερμοκρασιες (πραγματική, αισθητή) και με παγωμένες επιφάνειες στις σχολικές μονάδες, όπου αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων.
 
Μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για το εάν έχουν συσκεφθεί ο ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιος με Δημάρχους της περιφέρειας ή ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης με τους Δημάρχους για το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία όχι μόνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της χιονόπτωσης που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και με τον παγετό σε κάποιες περιοχές , αλλά και επειδή λόγω των μέτρων για την πανδημία, οι σχολικές αίθουσες παραμένουν με ανοικτά τα παράθυρα και όπως καταλαβαίνει κανείς δεν αποκλείεται οι θερμοκρασίες εντός των αιθουσών να γράφουν το μείον πριν από τον αριθμό.
 
Στο πλαίσια της ίδιας ελλιπούς πληροφόρησης τα σχολεία μάλλον θα υποδεχθούν με κρύες αίθουσες τους μαθητές τουλάχιστον στην Κομοτηνή, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες του Komotinipress  ο Δήμος δεν είχε δώσει εντολή ούτε υπήρξε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε οι Διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Ξάνθης θα ανοίξουν τα καλοριφέρ από απόψε το βράδυ, ώστε να αντιμετωπιστεί το ψύχος που παρατηρείται τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.
 
Επίσης δεν έχουμε κάποια αντίδραση -ως συνήθως- και από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, κομματικές οργανωσεις, συνδικαλιστικές ενώσεις..
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Οργάνης και Κέχρου, και το δημοτικό σχολείο του οικισμού Εσοχής της δημοτικής ενότητας Φιλλύρας, του Δήμου Αρριανών.
 
Σαφώς η μαθητεία όταν το θερμόμετρο γράφει -, και τα παιδιά να πρέπει να παραμένουν χωρίς κίνηση στα θρανία είναι επίπονη διαδικασία.

 

Αρθρογράφος