Βλέποντας τα τραίνα να περνούν…

9 Μαΐου 201921:16

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Κολλέγιο Αλεξανδρούπολης ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία κοινή συνεργασία παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια σε μια προσπάθεια να εισαγάγουν τα παιδιά στον κόσμο του πολιτισμού, των τεχνών και της μουσειακής αγωγής.

Η Υπεύθυνη Εκπαδευτικών Προγραμματων του ΕΜΘ, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια, κ. Βαλεντίνα Σωκράτους, και η Νηπιαγωγός του Κολλεγίου κ. Αλίκη Ιατρού έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος και την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δράσεων.Στο τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του project

Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 οι μικροί κολλεγιόπαιδες έμαθαν για την σημασία του κτιριακού συγκροτήματος του Γαλλικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αλεξανδρούπολης και την απόλυτη σύνδεσή του με την ιστορία και ανάπτυξη της πόλης, από το μακρινό 1872, όταν και πρωτολειτούργησε.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1872, ολοκληρώθηκε το 1874 και από τότε λειτουργεί συνεχώς.Το διώροφο κεντρικο κτίριο επιβατών του Σταθμού των Ανατολικών Σιδηροδρόμων (C.Ο) και λίγο αργότερα της Γαλλοελληνικής είναι κατασκευασμένος από οπτοπλινθοδομή, ενώ εξωτερικά καλύπτεται με ξύλινη επένδυση.

Όπως είναι γνωστό, ο σιδηρόδρομος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ταυτότητα και την εξέλιξη της Αλεξανδρούπολης. Με τη δημιουργία και λειτουργία του Γαλλικού Σταθμού το 1872, η περιοχή μας συνδέθηκε με την Αδριανούπολη, μπήκε στο χάρτη των μεταφορών και των αγορών όλης της χώρας και όχι μόνο. Μέσα σε μία δεκαετία, η Αλεξανδρούπολη παρουσίασε μεγάλη αύξηση στον πληθυσμό της και μετατράπηκε σε ένα ‘μωσαϊκό’ με ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων που έφτασαν εδώ, σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής.

Αρθρογράφος