Το Matrix της ΕΥΠ “επιστρέφει”;

6 Ιουνίου 202003:10

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε μία παλαιότερη ανάρτησή μας, είχαμε μιλήσει “για την ύπαρξη ενός «αντικόσμου» που αναπτύσσεται και λειτουργεί εκμεταλλευόμενος τα «κενά ηθικής» της τοπικής κοινωνίας και τα οργανωτικά ελλείμματα του συντεταγμένου κράτους.” ενώ ταυτοχρόνως είχαμε προβλέψει πως “φαίνεται ότι γράφεται ο επίλογος (;) και για κάποιες από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις «μυστικών υπηρεσιών» με πρωταγωνιστές κάποιους κρυφούς πολεμιστές υπογείων πολέμων.”

Σήμερα μία είδηση , από τα μικρά και περιθωριακά μονόστηλα, αφορούσε “στην αθώωση του πρώην διευθυντή κατασκοπίας της ΕΥΠ κ. Κώστα Αγγελάκη”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα “Οι κατηγορίες αφορούσαν σε «σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη φυσική εξόντωση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, σύμφωνα με τις οποίες δημοσιογράφοι έπαιρναν χρήματα από την ΕΥΠ και την τοποθέτηση ναρκωτικών σε κατάστημα της πρώην διευθύντριας της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο”.Το Δικαστήριο ομόφωνα έκρινε έπειτα και από σχετική απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας ότι δεν τελέστηκαν από τους κατηγορουμένους οι αξιόποινες πράξεις γιατί δεν αποδείχθηκαν τα πραγματικά περιστατικά.

Η υπόθεση ξεκίνησε το έτος 2012 μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

Ο Κώστας Αγγελάκης είχε τοποθετηθεί στη Διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών (κατασκοπεία) και δεν άλλαξε αντικείμενο ανεξαρτήτως κυβερνήσεως και Διοίκησης της Υπηρεσίας, καθότι, κατά γενικότερη ομολογία, ήταν ένα από τα ικανότερα στελέχη στον τομέα αυτόν, με πλήθος αποστολών στο ενεργητικό του, σε χώρες – στόχους και σε εμπόλεμες ζώνες.Παράλληλα με την υπηρεσιακή του καριέρα διετέλεσε και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων των Υπαλλήλων της Υπηρεσίας από το 1997 έως και το 2010.Ο Αγγελάκης ήταν από τους κύριους παρακολουθούμενους από τους αμερικανούς στο σκάνδαλο Vodafon και ήταν αυτός που σταμάτησε τη διαρροή, προς την αξιωματική αντιπολίτευση, απορρήτων εγγράφων της ΕΥΠ που αφορούσαν τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Έχει μεταξύ άλλων αντιταχθεί στο C4i, ενώ ο Άλεξ Ρόντος, πρωτοσύμβουλος του ΓΑΠ, είχε δηλώσει ευθαρσώς στον ανακριτή της πολύκροτης υπόθεσης «Πυθία» πως, έπειτα από αίτημα ξένων πρακτόρων, ζήτησε από τον Μ. Χρυσοχοΐδη να ακυρώσει την προμήθεια ενός συστήματος ουσιαστικής αυτονόμησης της ΕΥΠ από ξένες υπηρεσίες για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των συνόρων μας, το γνωστό «Γεωγραφικό Σύστημα Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών», διότι είχε ρωσικό λογισμικό. Ο Αγγελάκης ήταν υπεύθυνος έργου για την προμήθεια του εν λόγω συστήματος από την ΕΥΠ…Ο Γιάννης Ρουμπάτης, τότε διοικητής της ΕΥΠ και πάλαι ποτέ σύμβουλος των Παπανδρέου και Χρυσοχοΐδη, ζήτησε τον Σεπτέμβριο του 2015 από την τότε αντιεισαγγελέα Α.Π. Ξένη , Δημητρίου, να ασκήσει αναίρεση. Το αίτημα της αναίρεσης έγινε δεκτό και ο Αγγελάκης εστάλη και πάλι να δικαστεί από την αρχή στο Εφετείο υπό νέα σύνθεση, για δεύτερη φορά.

Ο ταλαντούχος κ. Κώστας Βαξεβάνης εντάσσεται στη νέα γενιά των μάχιμων ρεπόρτερ που συνέδεσε το ταλέντο του με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ αλλά το όνομά του ενεπλάκη σε υποθέσεις που η μεθοδολογία προσέγγισής τους ξεπερνούσε την δεοντολογία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα που αναφέρεται στην εμπλοκη του κ. Κ. Βαξεβάνη στην παραπάνω υπόθεση όπως και ο απομαγνητοφωνημένος αποκαλυπτικός διάλογος .

Όπως είχε επισημάνει και παλαιότερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης “ο κ. Βαξεβάνης δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, αλλά ένας ιδιώτης απολύτως ταυτισμένος με τον Αλέξη Τσίπρα”, αποκαλώντας τον μάλιστα «βραχίονα λάσπης».

Η “υπόθεση Κ. Αγγελάκη” παρουσιάζει περίεργες συμπτώσεις με πρώτη και πιο σημαντική την επιστροφή του Neo και του Matrix4…

Αρθρογράφος