Το ΥΠ.ΠΟ.Α. αναγνώρισε την “Μακεδονική Γλώσσα”;

13 Μαΐου 202107:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με τον αριθμό 1704 στην γενική κατάταξη και 211 για την Κεντρική Μακεδονία εγκρίθηκε η εγγραφή της ΑΜΚΕ “Κρστε Μισιρκοβ” στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.όπως ανακοίνωσε στο ιστολόγιό της και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας Κρστε Μισιρκοβ».

Να υπενθυμίσουμε ότι Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018, με στόχο την προώθηση της «μητρικής γλώσσας» και την ανάδειξη των «περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών».

Η ΜΚΟ «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» ιδρύθηκε στην πόλη της Αριδαίας, όπου στο παρελθόν έχει γίνει προσπάθεια από την πλευρά της πρώην ΠΓΔΜ να παρουσιαστεί η γλώσσα της πρώην ΠΓΔΜ ως μητρική γλώσσα μέρους του πληθυσμού.

Η εν λόγω ΜΚΟ στον ιστότοπό της αναφέρει ότι «σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Η κίνηση φέρει το όνομα του Κρστε Πέτκοφ Μισίρκοβ, ο οποίος γεννήθηκε το 1874, στην Πέλλα, και πέθανε το 1926, στη Σόφια. Ήταν φιλόλογος, ιστορικός και εθνογράφος, ο οποίος το 1903-1907 δημοσίευσε βιβλίο σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ξεχωριστή μακεδονική εθνική ταυτότητα.

Παράλληλα, η “ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ” έχει προχωρήσει και στην έκδοση βιβλίου, το οποίο και διαθέτει, με τον τίτλο, “Αιγαιάτικες Καταιγίδες”. Πρόκειται για τη “μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου, που έγραψε ο Εδεσσαίος Βάγγελ Αγιάνοβσκι στη μακεδονική γλώσσα και εκδόθηκε στα Σκόπια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1975. Είναι μια περιγραφή των ιστορικών γεγονότων από το 1919 μέχρι το τέλος τους ελληνικού εμφυλίου πολέμου και αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα που έζησε ο μακεδονικός λαός στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Εδεσσας και στο νομό Πέλλας”. Στον πρόλογο του βιβλίο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι σελίδες του αποτελούν “φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές και συντρόφους που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα και την ελευθερία των Μακεδόνων στη Μακεδονία του Αιγαίου, καθώς και ολόκληρου του Μακεδονικό λαού”.

Η εν γένει δραστηριότητα αλλά και η πρωτοβουλία σωματείου με την επωνυμία «ΑΜΚΕ ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ» (Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας) να διοργανώσει δωρεάν μαθήματα μακεδονικής γλώσσας μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας προκάλεσε την αντίδραση του Κυρ. Βελόπουλου που κατέθεσε σχετική ερώτηση στην οποία απάντησε γραπτώς ο ΥΠ.ΕΞ. κ. Νίκος Δένδιας.

Να επισημανθεί ότι συνεργάζονται επίσης η Μακεδονική πολιτιστική μη κερδοσκοπική οργάνωση ′′ Krste Misirkov ′′ και το ′′ Κόμμα Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης ′′  σε θέματα που αφορούν στις γλωσσικές και εθνικές μειονότητες και βρίσκονται σε κοινή γράμμη πλεύσης σε διεθνή fora

Βλ. Ερώτηση ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗ

11150032

Βλ. Απάντηση ΥΠ.ΕΞ. Ν. Δένδια

Συνεργασία «ΑΜΚΕ ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ» – ΚΙΕΦ/DEB στα πλαίσια του Safe Minority Pack

Αρθρογράφος