Το ΕΥΡΩΘΗΡΑΜΑ φιλοξένησε τους μικρούς Ελαφοκυνηγούς!

21 Μαΐου 201908:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τι είναι το αγρόκτημα;Που βρίσκεται συνήθως;Πως είναι;Ποιοι ζουν σε αυτό;Ποιες οι ασχολίες τους; Ποια η προσφορά του αγροκτήματος στην παραγωγή τροφίμων;Ποια προϊόντα παράγει ένα αγρόκτημα;Τί είναι η φάρμα;Πώς φαίνονται από κοντά ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγοί, πέρδικες, και φασιανοί;

Σε αυτά τα ερωτήματα προσπάθησε να δώσει απαντήσεις το διδακτικό προσωπικό του Παιδικού Σταθμού-Νηπιαγωγείου της Αλεξανδρούπολης, ΚΟΛΛΕΓΙΟ, μεταφέροντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το μάθημα της τάξης στο φυσικό περιβάλλον, στα πλαίσια της βιωματικής εκπαίδευσης των μικρών μαθητών.

Μετά την περσινή επίσκεψη στη Δαδιά, το Παρατηρητήριο Πουλιών και το Εβροπάρκο, σειρά φέτος είχε για ημερήσια εκδρομή το ΕΥΡΩΘΗΡΑΜΑ στον Πεντάλοφο του Έβρου!

Σ’ αυτό τον ξεχωριστό τόπο ο κ.Μανώλης και η κ.Ελένη πέτυχαν έναν άθλο. Αξιοποίησαν μια τεράστια έκταση 1000 στρεμμάτων δρυοδάσους και δημιούργησαν εκεί το ΕΥΡΩΘΗΡΑΜΑ, το μεγαλύτερο εκτροφείο άγριων θηραμάτων στην Ελλάδα.Πρόκειται για μια πρότυπη μονάδα όπου μπορεί κανείς να συνδυάσει γεύματα, μέρες ξεκούρασης και περιπάτων στα μονοπάτια μιας τεράστιας φυσικής, δασώδους έκτασης αλλά και να δει τα ζώα που εκτρέφονται εκεί από τα εκθετήρια.

Η φάρμα δημιουργήθηκε τον 1998 και οι ξενώνες το 2004 για να καλύψουν τις ανάγκες φιλοξενίας στη φάρμας.

Ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγοί, πέρδικες, και φασιανοί, αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς και εμπλουτίζουν βιοτόπους και κυνηγετικές περιοχές.

Τμήμα του χώρου είναι επισκέψιμο και παρέχει την δυνατότητα παρατήρησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, μια εμπειρία για τα παιδιά μοναδική.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη διαμονή τους σε 13 παραδοσιακά, πετρόχτιστα σπιτάκια, με τζάκια, κουζίνα και όλες τις ανέσεις, σ’ ένα μαγευτικό περιβάλλον με γρασίδι, ανοιχτό ορίζοντα, αναψυκτήριο και πισίνα.

Υπεύθυνοι της φάρμας μίλησαν στα παιδιά για την εκτροφή των ζώων και τα ξεναγησαν στους χώρους. Μετά την επίσκεψη οι μικροί κολλεγιόπαιδες είχαν την ευκαιρία να παίξουν παιχνίδια στον παιδότοπο του πάρκου και να απολαύσουν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι τα εκπληκτικά εδέσματα που βασίζονται αποκλειστικά σε πρώτες ύλες από το εκτροφείο της μονάδας.

Οι απεριόριστες περιηγητικές δυνατότητες στα υπέροχα τοπία του Έβρου και τέλος η απλότητα, η περιποίηση και η φιλοξενία του κ.Μανώλη και της κ.Ελένης αποτέλεσαν μοναδική εμπειρία, συνδυάζοντας το μάθημα της τάξης με την χειροπιαστή πραγματικότητα της φύσης!

 

Αρθρογράφος