Το ΔΣ της ΔΑΔΑΑ παρέδωσε υπόμνημα για την παράλληλη στήριξη στην ΠΔΕ – Τα κενά παραμένουν ακάλυπτα στην Ροδόπη…

11 Οκτωβρίου 201808:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο σχολικό μήνα από την έναρξη των μαθημάτων και οι ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών ειδικής αγωγής στα σχολεία του Νομού Ροδόπης αλλά και στην Περιφέρειά μας είναι ακόμη μεγαλύτερες και το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι γονείς δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα να μισθώνουν ιδιωτική παράλληλη στήριξη αλλά και να ήθελαν δεν μπορούν να βρουν ειδικευμένο προσωπικό που να μπορεί ανταπεξέλθει στις εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτήσεις των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα της αυτιστικής διαταραχής.

Ο Σύλλογός ΔΑΔΑΑ γίνεται καθημερινά αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών γονέων που βρίσκονται σήμερα πραγματικά σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ενταχθούν και να συνυπάρξουν ομαλά στο σχολικό πλαίσιο.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές αδυναμίες που έχουν προκύψει στην διδακτική πράξη αλλά και τις συνθήκες που βιώνουν οι οικογένειες στην Ροδόπη τα μέλη του ΔΣ της ΔΑΔΑΑ Εύη Εξακοΐδου, Δημήτρης Αποστολόπουλος και ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Λαφτσής παρέδωσαν υπόμνημα στο γραφείο του κ. Παν. Κεραμάρη, Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης με τον οποίο εκκρεμεί και συνάντηση.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη ο κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ροδόπης τόσο με παράσταση διαμαρτυρίας όσο και με σχετικό υπόμνημά του περιγράφει αναλυτικά τα κενά που υπάρχουν.

Ενημερωτικό  19. 2018 (8/10/2018)

 Συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ με μοναδικό θέμα την τροποποίηση τοποθέτησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών.Σε συνέχεια λοιπόν όσων γράψαμε στο προηγούμενο ενημερωτικό μας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

 

~ Στο «τραπέζι» εμφανίστηκαν «πακέτα» για την τοποθέτηση αναπληρωτών μόνο της Α  φάσης και όχι όλα τα σχολεία (αν και αναφέρθηκαν προφορικά τα υπόλοιπα κενά).

~ Ακόμα και αυτή η παράτυπη διαδικασία στο ΠΥΣΠΕ (επιμένουμε πως πρέπει πάντα να διατίθενται όλα τα κενά – δεν είναι υπεύθυνοι οι εκπαιδευτικοί για τις ελλιπείς προσλήψεις) έγινε τώρα με ένα μήνα καθυστέρηση.

~ Ο Διευθυντής εκπαίδευσης αποπειράθηκε να βγάλει ψεύτες τους συναδέλφους μας που μας ενημέρωσαν πως την Παρασκευή 5/10 στερήθηκαν του δικαιώματος να δηλώσουν κάποια σχολεία καθώς αυτά δεν περιέχονταν στα πακέτα που τους δόθηκαν.

~ Μας είπε πως αν επικαλούμαστε τη νομιμότητα θα υπάρξει εφαρμογή όλης της νομοθεσίας (που όντως προβλέπει σειρά και άλλων αντιεκπαιδευτικών μέτρων!) και πως είναι καλός που δε το κάνει!!Του θυμίσαμε πως τέτοια μέτρα αποπειράθηκε να εφαρμόσει στα μέσα του καλοκαιριού του 2016 (όταν πρωτοβγήκε η υπουργική απόφαση Φίλη για τα ενιαία ολοήμερα) και πως πήρε την απάντησή του με τις τότε κινητοποιήσεις του Συλλόγου που έγιναν με δική μας δημόσια πρόταση και που οδήγησαν σε υπαναχώρηση των αρχικών του τότε εισηγήσεων.  Για την εξέλιξη των τότε γεγονότων θυμίζω τα ενημερωτικά : 16.2016, 17.2016, 18.2016, 19.2016, 20.2016, 21.2016. όλα μέσα στον Αύγουστο!! Συνοπτικά τότε αποτράπηκε η αυστηρή εφαρμογή της ΥΑ Φίλη με αποτέλεσμα το μικρό ή μεγάλο πλεόνασμα ωρών (και εκπαιδευτικών) ΠΕ70 στα σχολεία μας αλλά και την πρόσληψη όλων των ειδικοτήτων.

Συνεπώς τίποτα δε χρωστάμε στη Διοίκηση αλλά στη δική μας κινητοποίηση! Είναι προφανές πως η Διοίκηση θέλει να πάρει τη ρεβάνς γιατί στην περιοχή μας οι προσλήψεις προσεγγίζουν περισσότερο τις πραγματικές ανάγκες από αλλού και χαλάμε τα δημοσιονομικά πλάνα….

~ Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δήλωσε απερίφραστα πως δε θα κάνει δεκτές αιτήσεις βελτίωσης αναπληρωτών σε υπάρχοντα κενά!!!

~ Προφανώς οι αιρετοί καταψηφίσαμε την εισήγηση ζητώντας να δοθούν όλα τα κενά καθώς άλλωστε αυτή είναι η απόφαση του Συλλόγου μας όπως προτείναμε ως Παρέμβαση (και υπερψηφίστηκε). Ωστόσο μέλος του ΠΥΣΠΕ από τη μεριά της Διοίκησης και ταυτόχρονα υποψήφιος της ΔΑΚΕ για αιρετός(!!!) την υπερψήφισε. Έτσι φαίνεται ποιοι είναι τελικά με την πλευρά του Συλλόγου και των Εκπαιδευτικών και ποιοι με αυτή της Διοίκησης και της κυβέρνησης.

Τα κενά όπως έχουν παραμείνει μετά και τις τελευταίες προσλήψεις:

9 ώρες ΠΕ 91: 12ο ΔΣ 4 ώρες, ΔΣ Αιγείρου 2 ώρες, και από 1 ώρα στα ΔΣ Φαναρίου, Νέου Σιδηροχωρίου, Αμαξάδων.

8 ώρες ΠΕ 86 : από 2 ώρες στα ΔΣ Ξυλαγανής και Αιγείρου και από 1 σε αυτά της Νέας Καλλίστης, Νέου Σιδηροχωρίου, Φαναρίου και Ιάσμου.

16 ώρες ΠΕ 79: Από 4 ώρες στα ΔΣ Σώστη και Νέου Σιδηροχωρίου, από 2 ώρες σε αυτά των ΔΣ Σαπών και Αιγείρου και από 1 σε 3ο ΔΣ Κομοτηνής, Ίασμο, Καλλίστη και Φανάρι.

4 κενά ΠΕ08: με κατανομή των ελλείψεων από 1 έως 6 ώρες σε όλα τα δημοτικά.

Είναι καταφανές πως η κατανομή των κενών ειδικά ΠΕ08 γίνεται στην κατεύθυνση «εξαφάνισης» τόσο θέσεων εργασίας ΠΕ08 ώστε να γίνουν λιγότερες προσλήψεις όσο και ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας από ΠΕ70 που καλούνται να απασχολούν τους μαθητές τις ώρες των εικαστικών.

Η απώλεια δηλαδή είναι τριπλή: και οι θέσεις εργασίας χάνονται, και το αντικείμενο των εικαστικών δε διδάσκεται και χάνονται οι δυνατότητες αντιστάθμισης και υποστήριξης του σχολείου. Αυτή είναι η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ- ΟΟΣΑ – κεφαλαίου η οποία υπηρετείται στο μέτρο που της αντιστοιχεί από όλα τα επίπεδα της Διοίκησης.

6 κενά τμημάτων υποδοχής ΖΕΠ : Επισημαίνουμε πως τα κενά αυτά οφείλονται τόσο στις μειωμένες προσλήψεις όσο και στη «λεπτομέρεια» συγκρότησής τους το Μάη: έτσι δεν αποτυπώνονται ποτέ οι πραγματικές ανάγκες του Σεπτέμβρη και δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις.

30 κενά σε παράλληλη στήριξη

3 κενά σε τμήματα ένταξης (που χρειάζονται +1 εκπαιδευτικό)

1 κενό ΠΕ70 (ολοήμερο της Άνω Βυρσίνης)

Αρθρογράφος