“Τέλος εποχής Τσιόδρα-Χαρδαλιά” … και η αρχή μιας νέας για όλους εμάς… (video)

26 Μαΐου 202019:43

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με συγκινησιακή φόρτιση αποχαιρέτησαν την κοινή γνώμη από “ασφάλεια” της τηλεοπτικής μετάδοσης οι κκ. Σωτ. Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, ρίχνοντας αυλαία στην καθημερινή (ελεγχόμενη) ενημέρωση για την πορεία του  Covid19 στην Ελλάδα.

Εμείς και “Σπίτι Μείναμε” και “Ασφαλείς θα μείνουμε” προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε την συνέχεια στην ατομική μας καθημερινότητα προσαρμοσμένη στη νέα κανονικότητα για την οποία μερίδιο ευθύνης έχουν και οι παρελαύνοντες σοφοί.

Το  Komotinipress κάλυψε τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημική νόσο ,στα μέτρα των δυνατοτήτων, σε επίπεδο τοπικό (πρώτιστα) εθνικό , περιφερειακό και παγκόσμιο.

Χωρίς να έχει πάρει κανένα πακέτο  ή επιδότηση η ομάδα του  Komotinipress έμεινε μέσα κι όταν έβγαινε φορούσε μάσκα που τόσο απαξίωσε το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά!

Ως προς τα υπόλοιπα περιμένουμε ακόμη ενημέρωση από την ΠΑΜΘ και τους αρμόδιους της Περιφέρειας.

Η επόμενη μέρα βρίσκει μία κοινωνία σε αμηχανία, μία οικονομία σε αβέβαιο βηματισμό και τον απλό κόσμο κατά βάση ανενημέρωτο να περιμένει την επόμενη μέρα, και μία ελίτ φοβισμένη κι ανύπαρκτη, που την ενοχλεί ακόμη και ο Καραισκάκης ή βάζει πρόστιμα στην…. Εικόνα της Παναγίας…

Το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά φεύγει πριν γίνει ο απολογισμός του unlockdown ρίχνοντας την αυλαία της ενημέρωσης με στίχους του Ελύτη και αχρείαστη δραματοποίηση προσδίδοντας σε μία τεχνοκρατική ενημέρωση έναν αχρείαστο προσωπικό τόνο..

Εμείς , πάντως, τους αποχαιρετούμε με ένα τραγούδι της καραντίνας και τους διαβεβαιώνουμε ότι  θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να αγωνιουμε!

 

Στην  τελευταία μέρα της τηλεοπτικής ενημέρωσης μας , το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά μας είπε ότι:

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.892, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

18 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. Τέσσερις είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.Το 83,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 101 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Ακόμη, υπάρχει άλλος ένας καταγεγραμμένος θάνατος και 173 συνολικά. Οι 52 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 94,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθ. Σωτ. Τσιόδρας εμφανώς συγκινημένος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα κατάφερε η Ελλάδα όλους αυτούς τους μήνες στην επιτυχημένη μάχη με τον φονικό ιό, υπογράμμισε πως «δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση».

Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα μας και η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνεται παρακολουθώντας τον και τηρώντας τα μέτρα υγιεινής και απόστασης, να επικοινωνούμε με τους ειδικούς στο παραμικρό σύμπτωμα, να ενημερώνουμε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί μας, να απομονωνόμαστε, πρόσθεσε ο Σ.Τσιόδρας λέγοντας: «Η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτό τον ιό είναι σημαντική». Όπως είπε στην αρχή αυτός και η επιτροπή δέχθηκαν αυστηρή κριτική για κάποιες από τις εισηγήσεις τους, αλλά ως χώρα περάσαμε με επιτυχία την πρώτη φάση του κορονοϊού. «Η συμμετοχή του κόσμου ήταν καταλυτική σε αυτή την προσπάθεια. Όπως δείχνουν οι αριθμοί τα μέτρα συνέβαλαν ώστε να μειωθεί κατά 80% η διασπορά του ιού στη χώρα», επισήμανε ο ίδιος που έκανε αναφορά στα πρώτα αποτελέσματα από δύο μελέτες σε αιμοδότες και εναπομείναντες ορούς από δείγματα που είχαν ληφθεί Μάρτιο και Απρίλιο, τονίζοντας πως στην πρώτη περίπτωση μόλις 0,7% βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και στην δεύτερη θετικά βρέθηκαν το 0,35%. «Σήμερα στη χώρα μας έχουν καταγράφει 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού 10%, ο αριθμός των θανάτων θα ήταν σε μια μέση τιμή, 13. 685». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ.Τσιόδρας στο ζήτημα των εμβολιασμών που απ΄ ότι είπε, έμειναν πίσω λόγω κορονοϊού. Όπως ανέφερε «εκτιμάται πως έχει καταγραφεί σημαντική μείωση 50% των εμβολιασμών σε παιδιά κάτω των 2 ετών διεθνώς και η μείωση αυτή αγγίζει το 70% σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οδηγίες για το επόμενο διάστημα έδωσε σε κλίμα συγκίνησης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην σημερινή τελευταία ενημέρωση του προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπάθειάς μας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και εξήγησε πως οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν όχι με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαν ως τώρα, καθώς δεν βρισκόμαστε πια σε συνθήκες lock down.

Αρθρογράφος