Τελικά λύθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των φοιτητών;

7 Νοεμβρίου 201807:45
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σειρά εξελιξεων γύρω από φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή διευκόλυνση των φοιτητών της πόλης μας ως προς την μεταφορά τους από και προς την Πανεπιστημιούπολη και τους λοιπούς χώρους των δραστηριοτήτων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
 
Σύμφωνα με ενημέρωσ που λάβαμε από την την Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων σχετικά με τη μεταφορά από και προς τους χώρους εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης. «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι το μόνο Πανεπιστήμιο που εξακολουθεί να προσφέρει δωρεάν μεταφορά στους φοιτητές του. Σας ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπεστήκατε κάποιοι από σας όσον αφορά τη μετακίνησή σας την Τρίτη 30-10-2018 λόγω προβλήματος που δημιουργήθηκε κατά τις πρωινές ώρες και για το οποίο το Πανεπιστήμιο δεν φέρει καμιά ευθύνη. Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο συμβάν. Προσπαθούμε καθημερινά για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για ο,τιδήποτε χρειασθεί.»
 
Φοιτητές αντιδρούν με ψηφίσματα στα φοιτητικά δρομολόγια
Το ψήφισμα της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ: «Τις τελευταίες ημέρες όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές έχουμε υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, στην προσπάθειά μας να μεταβούμε από την πόλη στην πανεπιστημιούπολη. Η πλειονότητα των φοιτητών, ανεξαιρέτως εξαμήνου, έχει αργήσει να προσέλθει σε μαθήματα ή ακόμα έχει χάσει την παράδοση μαθήματος, διότι δεν κατέφερε να επιβιβαστεί σε κάποιο λεωφορείο. Η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών είναι πάγια θέση του πανεπιστημίου μας, την οποία και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στηρίζει πλήρως. Εν τοις πράγμασι λοιπόν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν θα μπορούσε παρά να μας βρίσκει αντίθετους από την στιγμή που πολλοί συμφοιτητές μας είτε αναγκάζονται να μεταβούν στη σχολή με ταξί, πληρώνοντας ένα σημαντικό ποσό, είτε δεν προσέρχονται στις παραδόσεις. Ως εκ τούτου, προτείνουμε την συμπλήρωση των ήδη υπαρχόντων δρομολογίων με έκτακτα δρομολόγια, ιδίως τις ώρες μαθήματος του Α’ έτους όπου υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση και κατά την κρίση μας είναι οι εξής: Τρίτη 10:45 πμ, 04:45 μμ και 09:00 μμ. Τετάρτη 12:45 μμ και 09:00 μμ. Πέμπτη 05:00 μμ. Παρασκευή 11:45 πμ και 06:00 μμ».
 
Το ψήφισμα της Ανεξάρτητης Νομικής: «Η μετακίνηση των φοιτητών προς την πανεπιστημιούπολη αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα κυριότερα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας. Τις τελευταίες ημέρες, ο πάροχος λεωφορείων σταμάτησε να δέχεται υπεράριθμους των θέσεων επιβατών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μετακίνηση. Χωρίς να διαφωνούμε με την απαίτηση του παρόχου για την διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς, δημιουργείται ζήτημα στην μεταφορά του μεγάλου αριθμού φοιτητών. Για το λόγο αυτό προτείνουμε, πρώτον, να αυξηθούν τα δρομολόγια από και προς την πανεπιστημιούπολη στις ώρες αιχμής και, δεύτερον, να αλλάξει η συχνότητα των δρομολογίων στα 10 από τα 15 λεπτά»

Τέλος λάβαμε και από την ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Α.Ε. το ακόλουθο δελτίο τύπου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ανέθεσε για τα ακαδημαϊκά έτη 2017-2018 τη μεταφορά των φοιτητών από και προς τους χώρους εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης, δίχως οποιαδήποτε οικονομική τους επιβάρυνση, από την Κομοτηνή προς την Πανεπιστημιούπολη και αντιστρόφως, στην εταιρεία με την επωνυμία «Γραφείο Γενικού Τουρισμού Δολιανίτης I. Δημήτριος», ο στόλος της οποίας αποτελείται από τουριστικά λεωφορεία.

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του έργου το Δ.Π.Θ. αιτήθηκε στο Δήμο Κομοτηνής την παραχώρηση χρήσης στάσεων της αστικής συγκοινωνίας εντός του Δήμου προς επιβίβαση και αποβίβαση των φοιτητών, αίτημα το οποίο, μολονότι έγινε αρχικά δεκτό, αποδείχτηκε τελικά από τα αρμόδια όργανα μη νόμιμο, με αποτέλεσμα την ακύρωση της σχετικής απόφασης το καλοκαίρι του 2018.

Η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου εντός των αστικών περιοχών ανήκει στον φορέα που έχει συσταθεί και λειτουργεί για το σκοπό αυτό. Αυτός ο φορέας είναι τα Αστικά ΚΤΕΛ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2963/2001. Ειδικά τουριστικά λεωφορεία δύνανται να προβαίνουν σε μεταφορά επιβατών και αποσκευών, ωστόσο σύμφωνα με τον ν. 711/1977, όπως ισχύει, «…απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου των τακτικών αστικών και υπεραστικών επιβατικών γραμμών».

Κατά συνέπεια, ο ανάδοχος του προαναφερθέντος έργου δικαιούται να επιβιβάζει τους φοιτητές από την αφετηρία και να τους αποβιβάζει, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, στο τέλος της διαδρομής, ήτοι εντός του Πανεπιστημίου ή στη Μεταλλουργική. Ωστόσο είναι γεγονός ότι είναι αναγκαία η χρήση των στάσεων της αστικής συγκοινωνίας, προς εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ασφάλεια των επιβατών των τουριστικών λεωφορείων. Ελλείψει επαρκών μεταφορικών μέσων του αναδόχου, είναι σύνηθες το φαινόμενο επιβίβασης στα τουριστικά λεωφορεία υπεράριθμων επιβατών, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των οχημάτων και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών. Επικροτώντας την πάγια πολιτική, ακόμα και εν μέσω κρίσης, του Δ.Π.Θ. περί μεταφοράς των φοιτητών από και προς τους χώρους του Πανεπιστημίου χωρίς την καταβολή αντιτίμου, δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας ως προς την σημερινή επικρατούσα κατάσταση.

Στόχος μας είναι πρωτίστως η ασφαλής, έγκαιρη και αξιοπρεπής μετακίνηση των επιβατών μας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η εταιρεία μας «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Α.Ε.» γνωστοποιεί την πρόθεσή της να συνδράμει το Δ.Π.Θ. στην επίλυση αυτού του προβλήματος, παρέχοντας μέρος του στόλου των λεωφορείων της, το οποίο θα οδηγήσει αφενός στην ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση των εν λόγω δρομολογίων και αφετέρου στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της πόλης».

Αρθρογράφος