Τα λάθος μηνύματα της Ελληνικής Διπλωματίας (2ο μέρος)

27 Ιουνίου 202108:24

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατο σημείωμά μας είχαμε τονίσει χαρακτηριστικά ότι “Το Καθεστώς Ερντογάν κερδίζει χρόνο με ελιγμούς και μηνύματα συνεργασίας, κερδίζει χώρο σε συνόδους κορυφής , επιτυγχάνει αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, συζητά μορφές συνεργασίας για το (λαθρο)μεταναστευτικό – προσφυγικό και καθίσταται προνομιακός συνομιλητής των Ευρωπαίων αλλά και ωφελούμενος (και με την ελληνική συναίνεση) ΧΩΡΙΣ προϋποθέσεις και όρους.

Ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όπου επιβεβαιώθηκε η συνεργασία της με τη Τουρκία μέσω της λεγόμενης θετικής ατζέντας, υπό την προϋπόθεση της μόνιμης αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κι εκεί που θα έπρεπε να συζητούμε για κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν προπαρασκευαστικό έγγραφο της Κομισιόν, η οποία προτείνει τη διάθεση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη χρηματοδότηση της διαβίωσης των περίπου 4 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία μέχρι το 2024. Προτείνεται επίσης η διάθεση 2,2 δισ. ευρώ μέσω συνεισφορών κρατών μελών για τους σύριους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στο Λίβανο. Οι ηγέτες κάλεσαν την Κομισιόν να υποβάλει επίσημη πρόταση προκειμένου να εξεταστεί στο Συμβούλιο.

Από την ίδια Σύνοδο Κορυφής προέρχεται και η φωτογραφία Κυρ. Μητσοτάκη- Ερσίν Τατάρ με φόντο τον περιβάλλοντα χώρο της κουζίνας ξενοδοχείου. Είχε προηγηθεί ο σφιχτός εναγκαλισμός Δένδια-Τσαβούσογλου στην Αθήνα , έμπροσθεν εστιατορίου.

Η συνάντηση έγινε την ώρα του προγεύματος, σύμφωνα με τα τ/κ μμε .Οπως αναφέρουν, ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του περί λύσης δύο κρατών στον Έλληνα Πρωθυπουργό και του υπενθύμισε “τα άδικα εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων” όπως είχε ήδη τονισθεί και στην συνάντηση Τατάρ-ΓΓ ΟΗΕ στο περιθώριο της Συνόδου.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για μία τυχαία δίλεπτη συνάντηση κατά την οποία τόνισε στον Τατάρπως μόνο μια ομοσπονδιακή λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η φωτογραφία που εξέθεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό διέρρευσε από τουρκοκυπριακά μέσα και δημοσιογράφους. Ο Ε. Τατάρ προσπαθεί να προβάλει εαυτόν και θέσεις. Και σε κάθε του κίνηση, ιδιαίτερα με ξένους, πάντα υπάρχει φωτογράφος κοντά και αυτό θα έπρεπε να το ξέρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και να τον έχουν ενημερώσει οι συνεργάτες του αλλά και τα αρμόδιο όργανα της ΕΥΠ και του ΥΠΕΞ.

Να υπενθυμίσουμε ότι για να αποφύγουν μία τέτοια φωτογραφία ακύρωσαν την συμμετοχή τους στο  Antalya Diplomacy Forum οι πρώην ΥΠΕΞ Μπακογιάννη-Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν είναι αφελής και γνωρίζει το διπλωματικό θέσφατο ότι “δεν συνομιλούμε με τους τουρκοκύπριους εισβολείς” ενώ και η εξωθεσμική διπλωματία της “πίσω πόρτας” έχει κι αυτή τα όριά της.

Δεν αποκλείεται όμως αυτό να ήταν τελικά το μήνυμα που ήθελε να περάσει  η Ελληνική Πλευρά προάγοντας την προσωποπαγή διπλωματία στα πλαίσια της στρατηγικής του ήσυχου καλοκαιριού , έναν ακριβώς μήνα πριν την επέτειο του Αττίλα.

Αντι επιλόγου να υπενθυμίσουμε την σύγκρουση που είχαμε το 2017 με την τότε Πρόεδρο της Δημωφέλειας στην Καβάλα για τις πρακτικές που είχε ακολουθήσει νομιμοποιώντας εμμέσως το ψευδοκράτος ( μέχρι και εξώδικο είχε στείλει στην  Hellas Press Media η κ. Αν. Ιωσηφίδου)

Όταν η Καβάλα αποδέχεται σιωπηρά το «Ψευδοκράτος» στην ΕΜΙΤΤ 2017

Η “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” διαψεύδει το δημοσίευμα της εφημερίδας «7η Ημέρα»

Μερικές επισημάνσεις στην απάντηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ

 

 

 

 

Αρθρογράφος