Τα “ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ” παρουσιάζουν τον πρώτο Ελληνικό Οικολογικό Πλοηγό Μετακίνησης

14 Σεπτεμβρίου 201808:36

Στο πλαίσιο  της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και συγκεκριμένα  στις 17 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Κομοτηνήςτο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Αστικού  ΚΤΕΛ Κομοτηνής  θα παρουσιάσει τον πρώτοΟικολογικό Πλοηγό Μετακίνησης στο επιβατικό κοινό της Κομοτηνής.

Η εκδήλωση της παρουσίασης του πλοηγούLIFEGreenYourMoveθα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Επαγγελματικού& Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής στις 13:00. με την συμμετοχή του Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής, του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ» και του Συλλόγου «Θράκας Ιππέας»  

Το LIFEGreenYourMove (LIFEGYM) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον – LIFE14 ENV/GR/000611, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για μια συνεργασία συνολικά 6 εταίρων με επικεφαλής το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και τον Επίκουρο Καθηγητή Γιώργιο Κ.Δ. Σαχαρίδη, και εταίρους από την Ελλάδα την AVMAP GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε, την Τσεχία την CHAPS spol. s.r.o. και την Σλοβακία την INPROP.

Ο βασικός στόχος τουLIFEGreenYourMove είναι η ανάπτυξη ενός πλοηγού μετακίνησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ο οποίος θα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Το LIFEGreenYourMove αναπτύσσει ένας πλοηγός μετακίνησης (με πληροφορίες τόσο για τα δρομολόγια όσο και για τον τρόπο έκδοσης εισιτηρίων), που θα λαμβάνει υπόψη όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρόλεϊ και τρένα) και εμφανίζει στο χρήστη εναλλακτικές διαδρομές που θα συνδυάζουν ένα ή περισσότερα μέσα μεταφοράς, εάν είναι απαραίτητο. Οι διαδρομές θα είναι οι πλέον φιλικές προς το περιβάλλον, εφόσον για κάθε διαφορετικό σενάριο θα υπολογίζονται με αλγορίθμους οι αντίστοιχες εκπομπές αερίων.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς εισάγει πρότυπες μεθόδους βελτιστοποίησης διαδρομών. Οι μαθηματικοί αλγόριθμοι αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση των μέσων μεταφοράς και επιτρέπουν στο χρήστη να συνδυάζει διαφορετικά μέσα μαζικής μεταφοράς και να ακολουθεί πάντα τον πιο γρήγορο και φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο μετακίνησής του.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το LIFEGreenYourMove χαρτογραφεί αρχικά όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (τρένο, προαστιακό, μετρό, τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρόλεϊ) στις 16 μεγαλύτερες Ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες, Θήβα, Τρίκαλα, Βόλος, Ξάνθη, Ρόδο), τα δρομολόγια, τις στάσεις τους, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία με αυτά. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας δίνοντας παράλληλα βάση και στην νησιωτική περιοχή.

ToLIFEGreenYourMove λύνει το πρόβλημα έλλειψης ψηφιακών δεδομένων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα δεδομένα του τομέα των μετακινήσεων και μεταφορών. Όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που έχουν αναπτυχθεί και θα αναπτυχθούν για την επικράτεια της Ελλάδας θα συμπεριλαμβάνουν όλο το δίκτυο μέσων μαζικής μετακίνησης, θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία INSPIRE και το πρωτόκολλο GTFS.

Ο πλοηγός μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει ξεκινήσει να είναι διαθέσιμος από υπολογιστή, κινητά (android) και ταμπλέτα από το Ιούλιο 2018 ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η χρήση της εφαρμογής για Ios εντός του μήνα.

Mαθηματικοί αλγόριθμοι και τα μοντέλα υπολογισμού των εκπομπών θα ενσωματωθούν στους προσεχείς μήνες σε παρόμοια συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην Τσεχία, την Σλοβακία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μελλοντικά αναμένεται όχι μόνο η επέκταση της λειτουργίας του πλοηγού σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, αλλά και η δημιουργία ενός παν-Ευρωπαϊκού πλοηγού μετακίνησης σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς που σέβεται το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας,στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, οι επισκέπτες, οι πολίτες και οι φοιτητές της πόλης της Κομοτηνής θα έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται δωρεάν μέσω χρήσης της εφαρμογής www.greenyourmove.euστις γραμμές 4,7, και 8 καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Toπροσωπικό και οι συνεργάτες του Αστικού ΚΤΕΛ, θα βρίσκονται στις αφετηρίες των γραμμών για να εξυπηρετήσουν και να διευκολύνουν το επιβατικό κοινό σχετικά με τη χρήση της εφαρμογής.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη και χορηγία του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής.

Αρθρογράφος