Συνεχίζεται η δημογραφική κατάρρευση της Θράκης

1 Φεβρουαρίου 202409:14

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με βάση τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ από την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού (2021) προκύπτει ότι  στη δεκαετία 2011-2021 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 3,5% ή σε απόλυτους αριθμούς κατά 383 χιλιάδες, φθάνοντας τα 10,4 εκατομμύρια.

Στην παρούσα φάση η Θράκη  αντιμετωπίζει πλέον έντονα τον κίνδυνο της ερήμωσης και την βίαιη αλλαγή της δημογραφικής πραγματικότητας κυρίως στην Ροδόπη (-6,3%) και τον Έβρο  (-7,9%)  κι αυτό διαπιστώνεται κι από την μείωση του μαθητικού πληθυσμού και την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων.

Στο μαθητικό δυναμικό των δημόσιων σχολείων της Θράκης παρατηρείται ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε 2020 μαθητές λιγότερους, δηλαδή μείωση 11.59%. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία,  στη Θράκη τα λειτουργούντα δημόσια σχολεία έχουν μειωθεί κατά 146 και σε ποσοστό 57,93% και τα λειτουργούντα μειονοτικά σχολεία μειώθηκαν κατά 139 και σε ποσοστό 57,43% (ποσοστό αντίστοιχο με τα δημόσια).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και από το 1991-92 έχουμε 5533 λιγότερους μαθητές δηλαδή μείωση 59,21% στα μειονοτικά σχολεία, η μείωση μαθητών δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση του πληθυσμού μουσουλμάνων μαθητών, οι οποίοι πλέον επιλέγουν τν δημόσια ελληνική εκπαίδευση.

Οι νέες συνθήκες οδήγησαν τον πληθυσμό των ορεινών περιοχών στην μετακίνησή τους προς τον πεδινό κι αστικό χώρο της με φυσιολογική την αποδυνάμωση των μειονοτικών και με αναμενόμενες τις αλλαγές και στην πολιτικο-οικονομική εικόνα της Θράκης.

Στην πιο δεινή δημογραφική κατάσταση, βρίσκεται κατ’αρχήν ο κεντρικός και νότιος Έβρος  καθώς εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άτομα έχουν επηρεαστεί κατά κάποιο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο Βόρειος Έβρος και ειδικά η Δημοτική Ενότητα Τριγώνου κατέχει το υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων/ θανάτων με 1/18,5. Ένα πραγματικά εφιαλτικό νούμερο. Για κάθε νεογέννητο, σχεδόν 19 Εβρίτες πεθαίνουν!

 Προβλέπεται ότι σε 20 με 30 χρόνια ο Έβρος θα μετατραπεί σε νομό – φάντασμα, αφού οι Δημοτικές Ενότητες της Θράκης θα έχουν ερημώσει πλήρως από μόνιμους κατοίκους, και θα έχουν απομείνει Έλληνες μόνο στα αστικά κέντρα του νομού.

Επιβάλλεται να ενισχυθεί ο παραμένων πληθυσμός και να δοθούν άμεσα κίνητρα παραμονής, διαμονής κι εγκατάστασης ενεργού πληθυσμού που ζει, εργάζεται, φοιτά σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις για πληθυσμιακή τόνωση της περιοχής.

Επεξήγηση φωτό: Στα πλαίσια του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών (που κι αυτός λειψός ήταν και αναιμικός) ο Μητροπολίτης Μαρωνείας μοίρασε σοκοφρέτες στα παιδιά (αλλά μόνο σε αυτά που ήταν στην Ευαγγελίστρια. Την ίδια στιγμή οι μαθητές της Ροδόπης και οι γονείς τους προσπαθούν με ηρωϊσμό να μαθητεύσουν και να προκόψουν. Αυτά δεν δικαιούνται σοκοφρέτες;;;; Να μην μιλήσουμε για τα ανασφαλή και ασυντήρητα σχολεία για τα οποία ευθύνονται οι δήμαρχοι..

Ελλάδα: μετά την οικονομική χρεοκοπία έρχεται και η δημογραφική…

Το δημογραφικό τέλος της νεοελληνικής κοινωνίας(video)

Αρθρογράφος