Σερβία: Το Dunav Fest τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το Μίκη Θεοδωράκη

28 Σεπτεμβρίου 202106:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και ο κόσμος εορτάζουν τα 200 χρόνια από την επανάσταση των Ελλήνων καθόρισε και το θέμα στο οποίο θα είναι αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ “Dunav Fest”, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. στον Πύργο Nebojsa. Τα ονόματα του Ρήγα Φεραίου, του Έλληνα επαναστάτη και των επτά συντρόφων του που φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν στον εν λόγω Πύργο από τους Τούρκους, αναγράφονται στον Πύργο Nebojsa, ενώ στους τοίχους προβάλλεται η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.

Το πρόγραμμα του Dunav Fest σχεδιάστηκε από τον Nebojsa Bradic, σκηνοθέτη και συγγραφέα, πρώην υπουργό Πολιτισμού της Σερβίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το δράμα «Το τελευταίο ταξίδι του Ρήγα Φεραίου», θα αποτιθεί φόρος τιμής στον πρόσφατα εκλιπόντα Έλληνα μεγάλο μαέστρο Μίκη Θεοδωράκη και θα λάβει χώρα η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα, κου Dusan Spasojevic, με τίτλο: «Ελλάδα: Πόλεμος για ανεξαρτησία, συγκρότηση του κράτους και παλιγγενεσία του έθνους».

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα λάβουν μέρος οι ηθοποιοί: Tihomir Stanic, Pavle Pekic και Marko Grabez, η παραδοσιακή τραγουδίστρια Svetlana Spajic, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο αρθρογράφος Peca Popovic που θα μιλήσει για τον Μίκη Θεοδωράκη, το Εθνικό Ίδρυμα Χορών και οι Σέρβοι ιστορικοί Milan Ristovic και Mile Bjelajic, καθώς και ο δημοσιογράφος Bosko Jaksic.

Το φεστιβάλ Dunav Fest διοργανώνει την πρώτη εκδήλωση στη Σερβία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την επανάσταση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας (1821-1830) και στην οποία θα αποτίσει φόρο τιμής στον πρόσφατα αποθανόντα μεγάλο Έλληνα και συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο  Δήμος του Βελιγραδίου είχε φωταγωγηθεί την 25η Μαρτίου 2021προς τιμή της Ελλάδας με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Όπως αποφάσισε ο αντιδήμαρχος Γκόραν Βέσιτς είχαν φωταγωγηθεί: το κτήριο του κοινοβουλίου, οι δύο γέφυρες στον ποταμό Σάβα που συνδέουν το παλιό με το νέο Βελιγράδι, ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, το μεγάλο σιντριβάνι στην πλατεία ΄΄Slavija΄΄ και ο πύργος ΄΄Νεμπόισα΄΄ όπου απαγχονίστηκε ο Ρήγας Φεραίος το 1798.

 

Πύργος Νεμπόισα (ιστορικό)

Ο Πύργος Νεμπόισα αποτελεί το μοναδικό καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κτίριο μέσα στο Φρούριο του Βελιγραδίου. Χτίστηκε γύρω στο 1460 και ανήκει στο παλαιότερο είδος των οχυρωματικών πύργων με κανόνια. Όταν χτίστηκε αντιπροσώπευε ένα σημαντικό επίτευγμα για την αρχιτεκτονική της εποχής. Κτίστηκε με σκοπό να υπερασπιστεί την πόλη από τους Τούρκους. Με μία ευρύτερη έννοια αντιπροσώπευε τμήμα του αμυντικού συστήματος – «το προπύργιο της Χριστιανοσύνης» που είχε για δεκαετίες με επιτυχία σταματήσει τις Τουρκικές εισβολές στην Κεντρική Ευρώπη. Λίγους αιώνες αργότερα, όταν έχασε την στρατιωτική του σημασία μετατράπηκε σε μπουντρούμι. Στο τέλος του 18ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα αποτελούσε ένα σύμβολο της τουρκικής καταπίεσης και μια τοποθεσία αφανισμού χριστιανών πολεμιστών από τα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της μακραίωνης οθωμανικής κυριαρχίας.

Το καλοκαίρι του 1521 κατά τη διάρκεια της τουρκικής πολιορκίας, το Βελιγράδι είχε με επιτυχία υπερασπιστεί για πολύ καιρό με κανόνια από τον Πύργο Νεμπόισα. Μόνο όταν ο πύργος πυρπολήθηκε κατάφεραν να εισέλθουν οι Τούρκοι στην πολιορκημένη πόλη.

Ο χρονικογράφος της τουρκικής πολιορκίας έγραψε για το γεγονός: «Στην κατώτερη οχύρωση του Βελιγραδίου στον Δούναβη προς τη θέση Μουσταφά Πασά, υπήρχε ένας πύργος. Ο Πύργος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό από τους άπιστους (χριστιανούς). Εμπόδιζε την επίθεση. Όταν έγινε επίθεση χτες, πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν από κανόνια από τον πύργο. Μετά την καταστροφή, αυτός ο πύργος πυρολύθηκε σήμερα από έναν κατακτητή.

Οι άπιστοι ξυλοκοπήθηκαν και παραδόθηκαν. Από τη θέση Μουσταφά Πασά κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια ευκαιρία για επίθεση»

Μετά την τουρκική κατοχή του Βελιγραδίου, ο Πύργος ανοικοδομήθηκε εκτελώντας την εντολή του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Εκείνη την εποχή ονομαζόταν Λευκός Πύργος και με αυτή την ονομασία εμφανίστηκε στην περιγραφή του απεσταλμένου του τσάρου David Ungdad κατά το έτος 1572.

Αργότερα αναφέρεται επίσης ως Πύργος Τιμισοάρα. Έλαβε το πραγματικό όνομα του στις αρχές του 18ου αιώνα, στη μνήμη του πρώην διάσημου Νεμπόισα του Βελιγραδίου – κεντρικού πύργου του κάστρου του δεσπότη Stefan Lazarevic, ο οποίος καταστράφηκε σε μία από τις πολιορκίες της πόλης, το φθινόπωρο του 1690.

Κατά τη διάρκεια της Αυστριακής κυριαρχίας 1717-1739, το Βελιγράδι υποτίθεται ότι θα γινόταν μια μπαρόκ οχυρωμένη πόλη και κέντρο για περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων. Το Φρούριο του Βελιγραδίου ανακατασκευάστηκε και νέα προκεχωρημένα οχυρά χτίστηκαν. Σε εκείνη την περίοδο ο Πύργος Νεμπόισα επίσης ανακατασκευάστηκε. Το παλιό άνω μέρος του πύργου κατεδαφίστηκε και ένας νέος θολωτός όροφος χτίστηκε. Τα πρώην ανοίγματα για τα κανόνια εντοιχίστηκαν και νέα, πολύ μεγαλύτερα έγιναν. Οπλισμένος με νέα κανόνια, ο Πύργος εκ νέου υπερασπιζόταν την είσοδο στη θύρα πολέμου του Βελιγραδίου.

Μετά που έχασε τη σημασία του, οι Τούρκοι έκλεισαν το λιμάνι του Δούναβη και ταυτόχρονα, μετέτρεψαν τον Πύργος Νεμπόισα στο πιο διάσημο μπουντρούμι του Φρουρίου του Βελιγραδίου. Εξαιτίας αυτού του ρόλου, ο Πύργος Νεμπόισα έγινε ένα από τα πιο σκοτεινα σύμβολα του Βελιγραδίου. Ο πιο διάσημος αιχμάλωτος του Πύργου Νεμπόισα ήταν ο Ρήγας Φεραίος, ένας Έλληνας επαναστάτης, που σκοτώθηκε στον Πύργο Νεμπόισα το 1798. Ένα άλλο πρόσωπο που έχασε τη ζωή του στον Πύργο ήταν ο Μητροπολίτης Βελιγραδίου Μεθόδιος, ο οποίος σκοτώθηκε το 1800. Όχι πολύ καιρό αργότερα, ο Jevrem Obrenovic, αδελφός του Knez Milos και ο πρώτος δήμαρχος του Βελιγραδίου, επίσης φυλακίστηκε.

Αρθρογράφος