ΣΕΜΙΣΕΑ: Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα σε θεραπείες

9 Ιανουαρίου 201707:35

«Μαύρες» γιορτές πέρασαν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές δομές Ειδικής Αγωγής – ήδη πάνω από 2.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 3 έως 10 μήνες – ενώ τις τελευταίες μέρες πολλοί είναι αυτοί που καλούνται από τις διοικήσεις των εν λόγω δομών για να τους ανακοινωθεί ότι θα υποστούν νέες μειώσεις μισθού, απολύσεις, αλλαγή σύμβασης κ.ά.

Αφορμή γι’ αυτή την εξέλιξη είναι οι τροποποιήσεις στις οποίες προχωρά ο ΕΟΠΥΥ στον τρόπο παροχής ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διάφορων υπηρεσιών (μεταξύ αυτών και της Ειδικής Αγωγής ) προς τους ασφαλισμένους, σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι ιδιώτες πάροχοι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι εν λόγω αλλαγές εντάσσονται στο συνολικότερο «εξορθολογισμό» των δαπανών, με πηγές του ΕΟΠΥΥ μάλιστα να κάνουν λόγο για «δυσανάλογες» δαπάνες σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής . Είναι σαφές ότι για άλλη μια φορά θα «πληρώσουν το μάρμαρο» γονείς και εργαζόμενοι, ενώ την όλη εξέλιξη επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα που δραστηριοποιούνται και στο χώρο της Ειδικής Αγωγής .

Στο μεταξύ, υπεγράφη χτες η επέκταση της συλλογικής σύμβασης προμήθειας φαρμάκων μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, με την επέκταση της σύμβασης αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι ασφαλισμένοι θα τα προμηθεύονται χωρίς να προπληρώνουν ή καταβάλλοντας την προβλεπόμενη συμμετοχή.

Αυτό που δεν διευκρινίζεται, βέβαια, είναι αν ο αριθμός των ειδών τα οποία δικαιούνται μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι παραμένει ο ίδιος κι αν η συμμετοχή των ασφαλισμένων αυξάνεται, με δεδομένο την περικοπή κατά 38% σε σχέση με πέρυσι της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, οι ασφαλιστικές εισφορές αντιπροσωπεύουν το 82,3% των εσόδων του ΕΟΠΥΥ (πέρυσι ήταν 79,2%), ενώ οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό μόλις το 6,2% των εσόδων (πέρυσι ήταν 9,4%)…

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ειδική Αγωγή αντιμετωπίζει τρομακτικά προβλήματα, με έλλειψη αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού, δραστικές περικοπές σε δαπάνες που φορτώνονται οι οικογένειες, χωρίς να μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να ανταποκριθούν, αφού ούτε το υστέρημά τους φτάνει, ενώ πετσοκόβονται τα αναπηρικά και άλλα προνοιακά επιδόματα.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής , οι οποίοι σε χτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες – Ιδρύματα – Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) αποφάσισαν για το αμέσως επόμενο διάστημα παρεμβάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, πλατιά ενημέρωση των γονιών και των εξυπηρετούμενων, πολύμορφες κινητοποιήσεις και νέα Γενική Συνέλευση στις 22/1, στις 10.30 π.μ.
.
Μιλώντας στη  Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εργαζομένων από μια σειρά χώρους, ο πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα διαφορετικό, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την ΕΕ, ούτε από τα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα που κινούνται στον κλάδο. Δεν είναι μια απόφαση “κεραυνός εν αιθρία”, μια απόφαση – έκπληξη σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα, (…) στο χώρο της Ειδικής Αγωγής . Είναι μια εξέλιξη που μεθοδεύεται χρόνια, μέσω της συνεχούς υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και το φόρτωμα του κόστους για τις ανάγκες Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής στην οικογένεια αλλά και τους εργαζόμενους. Μια εξέλιξη που πατάει πάνω στην απόφαση της κυβέρνησης και ΕΕ για “κόφτη” στις οποιεσδήποτε παροχές. Τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θωρακίζουν τα κέρδη τους κι αφού θα έχουν ξεμπερδέψει με τα μικρά κέντρα θα αυξήσουν την κερδοφορία τους».

«Αποτρέπουμε μαζικά και οργανωμένα οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Ενώνουμε τις φωνές μας με το αγωνιστικό γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα. Δεν μας ξεγελούν οι υποτιθέμενοι “αγωνιστές εργοδότες” (…) Ακόμα και αν τώρα το παίζουν “αγωνιστές” και δηλώνουν ότι δε θα υπογράψουν (σ.σ. τις νέες συμβάσεις υπό το καθεστώς του “κόφτη” που προτείνει η κυβέρνηση), ξέρουμε ότι δεν θα παραιτηθούν από το 90% της “αγοράς”. Αν τώρα λένε ότι δεν υπογράφουν, είναι επειδή ετοιμάζουν βάρβαρα μέτρα για τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους (…) διαπραγματεύονται σύμβαση ακόμη χειρότερη από αυτή που έχουν στα χέρια τους. Αυτοί, οι κυβερνήσεις τους και η ΕΕ, πλούτισαν εις βάρος των εργαζομένων, των παιδιών και των οικογενειών τους. Αυτοί μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, συνέχιση της πολιτικής τους είναι και αυτή η απόφαση. Δε θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα και την κερδοφορία τους», τόνισε ο Ορ. Παπαγιαννόπουλος.

«Κέρδος, επιχειρηματική δράση και δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες δε συμβαδίζουν. Στόχος τους είναι το κέρδος να έρχεται σε όλο και λιγότερα χέρια. (…) Απέναντι σε αυτή την κατάσταση κανένας μόνος του. Χρειάζεται οργάνωση και συσπείρωση στο σωματείο», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Χάρης Χουρδάκης, από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

«Θα είμαστε δίπλα σας και όχι απέναντι. Οι νέες διατάξεις απαγορεύουν σε όσους γονείς δεν έχουν λεφτά – και οι περισσότεροι δεν έχουμε – να κάνουμε τις απαραίτητες θεραπείες για τα παιδιά μας. Ομως τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα σε θεραπείες, τις έχουμε χρυσοπληρώσει, άλλωστε, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών μας όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα βλέπω νέους επιστήμονες, σκληρά εργαζόμενους, άσχημα αμειβόμενους κι αυτό έχει αντίκτυπο και στα παιδιά μας», υπογράμμισε η Σοφία Σαριδάκη, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Τα αιτήματα που διεκδικεί ο ΣΕΜΙΣΕΑ, μαζί με γονείς και εξυπηρετούμενους, είναι: Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες. Αμεση αποπληρωμή των οφειλών του προς τις οικογένειες και τα κέντρα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή , αποκατάσταση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ και σε όλο τον κλάδο. Κάλυψη των αναγκών των ΝΠΙΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο.

Αρθρογράφος