Προβληματίζουν τα σχολεία…

8 Φεβρουαρίου 202109:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Όσο κι αν συμφωνεί κάποιος με την ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων, άλλο τόσο έντονο προβληματισμό δημιουργεί η εμφάνιση περιστατικών υπόπτων ή συμβατών ως προς την ενεργό συμπτωματολογία με τον  Covid19

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Καλλιθέα , καθώς είναι ενδεικτικό του τί ακριβώς μπορεί να συμβαίνει στα σχολικό περιβάλλον, το οποίο και αποκρύπτεται για λόγους πολιτικούς από τους αρμοδίους.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η τακτική που ακολουθούν οι σχολικές μονάδες, οι Διευθυντές και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς προσπαθούν με αλχημείες να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία επιμένοντας στο αφήγημα ότι οι “σχολικές μονάδες είναι ασφαλείς”!!

Ένα άλλο ζήτημα που προκυπτει και είναι καθαρα διαχειριστικό αλλά και οικονομικό, αφορά στο τρόπο που αντιμετωπίζονται μεμονωμένα  εμπύρετα περιστατικά ανά τάξη καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν διεξαγωγής τεστ  από οικογένειες σε δημόσιες δομές και αρκετοί γονείς αποφεύγουν την διενέργεια τεστ σε ιδιώτες γιατρούς.

Η απουσία επιδημιολογικών στοιχείων στις σχολικές μονάδες οδηγεί σταθερά το σχολικό περιβάλλον στον μετασχηματισμό σε εστια υπερμετάδοσης του ιού, λόγω ελλιπούς παρακολούθησης και επισταμένων ελέγχων.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε 333 σχολεία κλειστά ενώ το Υπουργείο Παιδείας αναγκάσθηκε να προχωρήσει στην (κατά κάποιο τρόπο) διευθετηση του ζητήματος των απουσιών για μαθητες που συνοικούν με ευπαθή άτομα.

Κλείνουν δημοτικό και ειδικό σχολείο μετά τη «βόμβα» στο νηπιοτροφείο

Πολλά παιδιά του νηπιοτροφείου, όπου έχουν εντοπιστεί πάνω από 65 κρούσματα, φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της περιοχής, η διασπορά είναι μεγάλη και οι γονείς στην Καλλιθέα ανάστατοι, αφού ο κορωνοϊός μέσω των παιδιών μπήκε στα σπίτια, μολύνοντας γονείς και παππούδες
Εστία σοβαρής ανησυχίας έχει ανοίξει η διασπορά κορωνοϊού στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, από ένα κρούσμα κορωνοϊού εμφανίστηκαν άλλα 65, «κοκκινίζοντας» όλη την περιοχή.

Στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο φιλοξενούνται δεκάδες παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τα δείγματα ελέγχονται και για τη βρετανική μετάλλαξη. Όλα τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 13ο δημοτικό σχολείο και το ειδικό σχολείο θα παραμείνουν κλειστά.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια εργαζόμενη εντοπίστηκε θετική στον κορωνοϊό. Αμέσως έγιναν μοριακοί έλεγχοι και 10 εργαζόμενοι, καθώς και 7 παιδιά, ανιχνεύτηκαν θετικοί.

Στην πρώτη ιχνηλάτηση σε γονείς και στενές επαφές, βρέθηκαν άλλα 15 κρούσματα φτάνοντας τα 32 και στη δεύτερη άγγιξαν τα 65.

Καθώς πολλά παιδιά του νηπιοτροφείου φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της περιοχής, η διασπορά είναι μεγάλη και οι γονείς στην Καλλιθέα ανάστατοι, αφού ο κορωνοϊός μέσω των παιδιών μπήκε στα σπίτια, μολύνοντας γονείς και παππούδες.

Την Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ πήρε 170 δείγματα από εργαζόμενους, φιλοξενούμενα παιδιά, αλλά και νήπια που πηγαίνουν στο νηπιοτροφείο και η αγωνία για τα αποτελέσματα είναι μεγάλη.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται εκ νέου  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας ο οποίος κι επισημαίνει τα εξής:

Από χθες έχω τέσσερα μικρά παιδιά που παρουσίασαν συμπτώματα από το αναπνευστικό τους, όπως συνάχι, πονόλαιμο και χαμηλό πυρετό.
Είναι πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που παρατηρώ μια αύξηση σε περιστατικά με πυρετό! Πυρετό είχα να ακούσω εδώ και πολλούς μήνες.
Πιθανόν οι ιώσεις αυτές που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σχεδόν εξαφανισμένες, φαίνεται ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων και τον συγχρωτισμό των παιδιών, παρόλα τα μέτρα, άρχισαν να εμφανίζονται και πάλι.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στην περίοδο κορύφωσης της γρίπης αλλά και πολλών άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.
Το μεγάλο πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει είναι να αρχίσουν να εμφανίζονται σε όλο και περισσότερα παιδιά οι εμπύρετες αυτές λοιμώξεις. Εμείς ως παιδίατροι που αντιμετωπίζουμε ή θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις περιπτώσεις αυτές, θα ζητήσουμε πριν εξετάσουμε παιδί με πυρετό και άλλα συμπτώματα, να κάνει τεστ κορωναϊού.
Αν τα περιστατικά αυτά αυξηθούν απότομα, τότε ενδέχεται να έχουμε συμφόρηση στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και ένα μεγάλο αριθμό παιδιών να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου, αφού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥΥ το παιδί που θα παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με κορωναϊό, πρέπει να μείνει σε καρατνίνα 10 ημέρες στο σπίτι του, εκτός κι αν ο παιδίατρος βάλει διαφορετική διάγνωση.
Ο παιδίατρος όμως όπως είπα και πριν θα ζητήσει από τους γονείς για το παιδί που έχει πυρετό, πονόλαιμο, βήχα, εμετούς κλπ να κάνει τεστ πριν να το εξετάσει. Πόσοι γονείς θα θελήσουν να κάνουν τεστ στα παιδιά τους είναι ένα ερώτημα. Αν τα πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και εκεί, πριν απ όλα, θα κάνουν τεστ πριν να εξετάσουν το παιδί, με την διαφορά ότι το τεστ δεν θα το πληρώσουν.
Εύχομαι πραγματικά να πρόκειται για μερικά τυχαία περιστατικά που θα σβήσουν και δεν θα επεκταθούν σε άλλα παιδιά. Αν όχι τότε μένει να δούμε την έκταση και τις πιθανές λύσεις, που αναγκαστικά μία από αυτές θα είναι να κλείσουν τα σχολεία χωρίς να χρειαστεί να το πει το Υπουργείο Παιδείας.
Το πρόβλημα της αύξησης των εμπύρετων λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας την περίοδο αυτή, που αν αυξηθεί θα αλλάξει πολλά από τα ληφθέντα μέτρα, καθώς και τον βαθμό ανησυχίας και ετοιμότητας όλων μας.

Αρθρογράφος