Κων. Νταλούκας: Εκτεθειμένα στον κορωνοϊό παιδιά και οικογένειες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

20 Ιανουαρίου 202113:47

Παρά τον φόρτο εργασίας που επιβάλλει το λειτούργημα του Ιατρού ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, βρήκε τον χρόνο και την διάθεση να μας εκθέσει τις σκέψεις του αλλά και την αγωνία του για την υγεία των παιδιών στην εποχή του  Covid με τα ανοιχτά σχολεία και … τα ανοιχτά παράθυρα.. Με την άδειά του αναδημοσιεύουμε τις καταγραφείσες επιστημονικές απόψεις του σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης και ελπίζουμε σύντομα σε μία εκ νέου επικοινωνία μας. Τον ευχαριστούμε για την πολύτιμη επιστημονική του γνώση και την υπομονή του.Ο κ. Κώστας Νταλούκας είναι πολύ ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει διοργανώσει σειρά webinars με θέμα τον  SarsCov2 και το Παιδί. Ν.Α.

Σοβαρότατες ελλείψεις μέτρων προστασίας για παιδιά και οικογένειες που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα εντόπισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, μετά και το άνοιγμα βαθμίδων της εκπαίδευσης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Μαρίνα Μάνη και Χρυσόστομο Λουκά.

Ο κ. Νταλούκας σημείωσε πως η διασπορά του ιού στα σχολεία αντικατοπτρίζει την διασπορά στην κοινότητα, επομένως με το άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης «θα υπάρξουν κρούσματα».

Εδώ όμως εντοπίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα, εξηγεί ο παιδίατρος, καθώς δεδομένου ότι τα παιδιά τα ίδια φέρουν παρόμοιο ιικό φορτίο με τους ενήλικες χωρίς – συνήθως- να παρουσιάζουν συμπτώματα, ο ιός μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε γονείς αλλά και ηλικιωμένους ειδικά αν βρίσκονται στο ίδιο σπίτι.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα εξηγεί ο γιατρός, όταν τα παιδιά ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα τα ίδια ή ο οικογενειακός τους περίγυρος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συντρέχει πλέον κίνδυνος για τη ζωή και ο κ. Νταλούκας σημειώνει πως δεν έχει δοθεί στην οικογένεια η δυνατότητα για τέτοιες περιπτώσεις να μη στείλουν το παιδί σχολείο και να παρακολουθεί την εκπαίδευση από το σπίτι.

Για μέτρα προστασίας που δεν λαμβάνονται στη χώρα μας αλλά που βλέπουμε σε άλλες χώρες για τη σχολική λειτουργία εν μέσω πανδημίας και ψύχους έκανε ειδική αναφορά ο κ. Νταλούκας.

Ειδικότερα -όπως ισχύει στις ΗΠΑ- θεσπίστηκαν βαθμίδες επικινδυνότητας για το άνοιγμα σχολείων με κριτήρια κρουσμάτων ανά ποσοστό πληθυσμού, ενώ ειδικά για τον αερισμό αιθουσών μέσα στο ψύχος, προκρίνονται λύσεις ειδικών ανεμιστήρων εξαγωγής αέρα από την αίθουσα ή ακόμα και ακριβότερες λύσεις με συσκευές καθαρισμού αέρα.

Τέτοιες λύσεις μπορούν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα εξηγεί ο κ Νταλούκας καθώς το κρύο δεν ευνοεί το άνοιγμα παραθύρων αλλά ακόμα χειρότερα, παιδιά με νοσήματα όπως άσμα μπορούν να κάνουν κρίσεις άσματος λόγω του κρύου αέρα.

Όπως σημειώνει ο Κώστας Νταλούκας, η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, ιδίως αυτή την εποχή, κινείται παντελώς προς λάθος κατεύθυνση, αφού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι διάφορες ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται «στο pick» και θεωρείται πολύ πιθανή μία έξαρσή τους από το συγχρωτισμό των παιδιών στο σχολείο. Το αποτέλεσμα, εξηγεί ο ίδιος, θα είναι να οδηγούνται οι μαθητές στα παιδιατρικά ιατρεία αλλά και στα νοσοκομεία, καθώς πολλά παιδιά που παρουσιάσουν πυρετό, βήχα, διάρροια ή άλλα συμπτώματα ιώσεων. Και φυσικά στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν το τεστ, ώστε να διαπιστωθεί, αν πάσχουν από κορονοϊό.

«Αν κάποιο παιδί παρουσιάσει πυρετό, βήχα, διάρροια ή άλλα συμπτώματα ίωσης, οι γονείς ή θα το φέρουν σε εμάς, για να το εξετάσουμε ή θα ζητήσουν από εμάς πληροφορίες μέσω τηλεφώνου. Εμείς, αναγκαστικά θα τους συστήσουμε να κάνει το παιδί τεστ για κορονοϊό σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ώστε να μην πληρώσουν χρήματα. Το αποτέλεσμα θα είναι στα νοσοκομεία να γίνει “χαμός”, αλλά και να κινδυνεύσουν οι συνάδελφοι παιδίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, είναι ανεμβολίαστοι», τονίζει  ο κ. Νταλούκας.

Ο πρόεδρος των παιδιάτρων θεωρεί ως ανέφικτη τη διενέργεια μαθήματος με ανοιχτά παράθυρα και κουβέρτες, όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και θεωρεί ως πιθανό στην καρδιά του χειμώνα το συγκεκριμένο μέτρο να συμβάλει περαιτέρω στην έξαρση των ιώσεων. Την κατάσταση κάνει ακόμα περισσότερο επικίνδυνη το γεγονός ότι για τις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι περιμένουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με τις θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα να πέφτουν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

«Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί που καθορίζουν τις προδιαγραφές ασφαλείς, τους οποίους εμπιστεύομαι, διότι, δυστυχώς, έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι ο CDC των ΗΠΑ, ο οποίος είναι το Κέντρο Λοιμωδών Νόσων της χώρας και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Ο συγκεκριμένος οργανισμός πέρα από μάσκες και αποστάσεις μιλάει για αραίωση των παιδιών μέσα στις τάξεις και τονίζει ότι τα παιδιά πρέπει να κάθονται με τέτοιον τρόπο, ώστε το ένα να βλέπει την πλάτη του άλλου. Επίσης, προτείνει κάποια παιδιά να μένουν στο σπίτι κάποιες μέρες και να κάνουν τηλεκπαίδευση και τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στο σχολείο. Εφόσον αυτά τα μέτρα δεν τηρούνται, είναι απερίσκεπτο που άνοιξαν τα σχολεία», σημειώνει αναφερόμενος στα δημοτικά. «Παράλληλα, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, σε περίπτωση που τα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους και άλλα άτομα ευπαθών ομάδων», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Κατά τον ίδιο, δεν είναι δυνατό να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα η εφαρμογή των ίδιων μέτρων ασφαλείας στα σχολεία σε όλες τις περιοχές της χώρας. Έχει μεγάλη σημασία σε ποια περιοχή βρίσκεται το κάθε σχολείο και ποιο είναι το ιικό φορτίο αυτής.

Ο κ. Νταλούκας υποστηρίζει ακόμα ότι η ομοσπονδία, από το περασμένο καλοκαίρι, είχε ζητήσει οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι γιατροί αλλά και οι πολίτες, για το ποια μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν, όταν έρθει η περίοδος έξαρσης των ιώσεων του αναπνευστικού, χωρίς, ωστόσο, να πάρει κάποια απάντηση.

«Το ζητήσαμε εγγράφως και ούτε τηλέφωνο δε μας πήρανε. Δυστυχώς, τα μέτρα που έλαβαν για τα σχολεία στηρίχθηκαν σε… πρακτικές της γειτονιάς. Χρησιμοποιώ σκληρό όρο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πιθανό να υπήρχαν άλλες αδυναμίες, που δεν κατέστησαν εφικτή την εξυπηρέτηση των προτάσεων των σοβαρών φορέων. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα είχαμε σχεδόν μηδενικές λοιμώξεις στα παιδιά, επειδή δεν υπήρχε συγχρωτισμός. Τώρα φοβάμαι ότι οι ιοί που δεν μπόρεσαν να εκτονωθούν, με το άνοιγμα των σχολείων και το συγχρωτισμό θα κάνουν ένα… μπραφ και θα γίνει χαμός, Θα κινδυνεύσουν και συνάδελφοι, οι οποίοι είναι κάποιας ηλικίας και ανεμβολίαστοι και δεν μπορούν, βέβαια, να αρνηθούν την περίθαλψη των παιδιών», επισημαίνει και προσθέτει:«Ζητήσαμε να μπορούμε να συνταγογραφούμε τη διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό και πήραμε την απάντηση ότι ”αν γίνει αυτό, πάνε τα μοριακά τεστ”. Έτσι θα στέλνουμε τα παιδιά στα νοσοκομεία για τεστ και θα γίνει σε αυτά… λαϊκό προσκύνημα», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Αρθρογράφος