Πρόεδρος ΙΣΡ: “Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως “εργοστάσια μεταλλάξεων” – “Μοντέλο Ιταλίας” για τους υγειονομικούς της ΠΑΜΘ – “Κινητές Μονάδες” για δυσπρόσιτες περιοχές

8 Ιουλίου 202109:58

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, Ιατρός-Ειδικός Πνευμολόγος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 και στη δημοσιογράφο Όλια Γκαντανίδου αναφερόμενος στις τρέχουσες επιδημιολογικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ΠΑΜΘ, στην προοπτική των εμβολιασμών, ενώ έκρουσε τον κώδωνα κίνδυνου για την εμφάνιση των μεταλλάξεων και το διαφαινόμενο Τέταρτο Πανδημικό Κύμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο “Μοντέλο Ιταλίας” που προωθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, βγαίνοντας μπροστά και ζητώντας επίσημα για πρώτη φορά από την Πολιτεία να θεσμοθετήσει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης  ζητούν την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους (καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό κτλ.) σε δημόσιες, ιδιωτικές δομές υγείας και κλειστές δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας εξαιτίας της εξάπλωσης νέων μεταλλάξεων.

Η αναγκαιότητα της άμεσης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας και κλειστές δομές περίθαλψης ευπαθών συνανθρώπων μας είναι επιβεβλημένη. Η αναβλητικότητα της συγκεκριμένης απόφασης ίσως αποβεί μοιραία για το ΕΣΥ το οποίο πρέπει να συνεχίσει να περιθάλπει ασθενείς για όλες τις νόσους.

Όπως προκύπτει και από την κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων της ΠΑΜΘ “όποιος είναι υγειονομικός και εργάζεται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα και έρχεται σε επαφή με ασθενή ακόμη και σε γηριατρικές μονάδες να είναι ο υποχρεωτικός ο εμβολιασμός διαφορετικά να επιβάλλονται ανάλογες κυρώσεις”

Ο Δρ. Κ. Χαριτόπουλος αφού επεσήμανε ότι στην περιοχή μας έχουμε μία σταθερότητα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων προς το παρόν που είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εμφάνισης του τέταρτου κύιματος συνδέοντάς το με τον επιβραδυνόμενο αριθμό των εμβολιασμών αλλά και την ανεύθυνη στάση συμπολιτών μας που δεν κατανοούν την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Ξεκινώντας από τα επίπεδα εμβολιασμού των υγειονομικών, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Κων. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στα ποσοστά των υπολοίπων νομών της ΑΜΘ (να θυμίσουμε ότι στην Δράμα ανεμβολίαστοι παραμένουν το 30-35%, στην Καβάλα στο 92% ανέρχεται το ποσοστό των γιατρών στο νοσοκομείο Καβάλας που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν ανοσία ενώ συνολικά ένα 60% των υγειονομικών σε όλο το νομό έχει κάνει το εμβόλιο, στην Ξάνθη ένας στους δύο υγειονομικούς (περίπου 60%) έχει εμβολιαστεί και στον Έβρο στο 80% κυμαίνονται τα ποσοστά εμβολιασμού στους γιατρούς και στο 60-70% νοσηλευτών και υπόλοιπων υγειονομικού προσωπικού) ενώ επεσήμανε για τον Ν. Ροδόπης ότι στο 92% ανέρχεται ο εμβολιασμός των γιατρών στην περιοχή ενώ λίγο χαμηλότερα κινείται το ποσοστό εμβολιασμού του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είτε δουλεύουν σε δημόσιες μονάδες υγείας είτε σε ιδιωτικές.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΡ με έμφαση τόνισε ότι δεν συνάδει το ιατρικό επάγγελμα και η ιατρική επιστήμη με το αντιεβολιαστικό κίνημα ενώ, συνήθως, τα ιατρεία επισκέπτονται ευπαθείς ομάδες. Ένας ανεμβολίαστος γιατρός μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή που δεν θα έχει μόνον ν’αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του αλλά θα προσβληθεί και από τον θανατηφόρο ιό.

Καθώς παρατηρείται μια μικρή κάμψη στην εμβολιαστική κίνηση σε σχέση με το πρώτο διάστημα ενώ (στιγμιαία) δεν υπάρχουν διαθέσιμα άμεσα ραντεβού στη Ροδόπη ο Πρόεδρος του ΙΣΡ έθεσε ως προτεραιότητα εκτός των 10 εμβολιαστικών κέντρων που υπάρχουν στην περιοχή (όπως και στον Έβρο), την κινητοποίηση ενός συστήματος με κινητές μονάδες που θα ενεργοποιηθούν στις δυσπρόσιτες περιοχες του ορεινού όγκου της Ροδόπης όπου δεν υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο και εξυπηρετούνται οι κάτοικοι μόνον από το εμβολιαστικό κέντρο της Φιλύρας το οποίο απέχει μέχρι και 60 χλμ από απομακρυσμένα χωριά.

Τέλος ο Δρ. Κων. Χαριτόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι ανεμβολίαστοι είναι ένα εργοστάσιο μεταλλάξεων αφού “ένας ιός έχει την εξής ιδιότητα να προσβάλλει τον οργανισμό και να πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα. Ο κάθε πολλαπλασιασμός δημιουργεί μία μετάλλαξη. Ακόμη και εάν εμείς δεν νοσήσουμε βαριά λόγω γονιδιώματος ή ηλικίας, ο ιός δημιουργεί νέες μεταλλάξεις”

Για τις όποιες απορίες έχουν οι συμπολίτες μας πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό που ξέρει και μπορεί να λύσει όλες τις απορίες που έχει ο υποψήφιος προς εμβολιασμό.

“Την στιγμή που η Πολιτεία δημιουργεί ένα πρωτοφανές αξιόπιστο και αξιοκρατικό σύστημα εμβολιασμού που αποτελεί τομή για την περίθαλψη που παρέχεται στην Χώρα μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή εμείς οι υγειονομικοί αλλά και οι ενεργοί πολίτες από το να μην κάνουμε βήματα πίσω, να εμβολιασθούμε και ν’αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίες. Να εμβολιασθούμε όλοι!”, πρόετρεψε ο Δρ. Κωνστανίτνος Χαριτόπουλος τους ακροατές του sferikos.gr

Αρθρογράφος