putin-isxuros

Πούτιν: Αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ

21 Φεβρουαρίου 202221:53

Τις αποφάσεις του για την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ (Ντονμπάς) ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας για το Ουκρανικό. Όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, δηλαδή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. 

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε μία ιστορική διαδρομή για τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, αναφέρθηκε στην Κριμαία και στην απόσχισή της μετά το δημοψήφισμα το 2014 και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι απειλούν τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Πούτιν τόνισε «την προσπάθεια της Ουκρανίας να κλέψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία» και μίλησε για νεοναζιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ουκρανία, με «πολλές επιθέσεις κατά της Ρωσίας» και «να αντιγράφουν ξένα μοντέλα, που δεν έχουν καμία σχέση με τους ίδιους».

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τα επεισοδια στην εξέγερση του 2014, στο Μάινταν, λέγοντας πως οι διαδηλωτές είχαν την κρυφή υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας. Οι δυνάμεις αυτές έσπρωξαν την Ουκρανία σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η Ουκρανία είναι μία χώρα διχασμένη.  Το 2020, 60.000 επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Δεν έχουν λεφτά για να διαβιώσουν. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των προβλημάτων που κληρονόμησαν από τη σοβιετική εποχή. Χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.  Η Ουκρανία έχει χάσει το επιστημονικό και ερευνητικό της προσωπικό.

 

Είναι μία χώρα υπό κατάρρευση και πράκτορες των ΗΠΑ ελέγχουν την υπηρεσία πρόληψης της διαφθοράς στην Ουκρανία. Εισαγάγουν νομοθεσίες που προκαλούν διακρίσεις κατά των Ρώσων και έχουν καταργήσει τη ρωσική γλώσσα στα σχολεία. Έχουμε ντοκουμέντα που τα αποδεικνύουν όλα αυτά. Η σημερινή ηγεσία στην Ουκρανία, δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές του ουκρανικού λαού.

Πρόσφατα ακούσαμε και δηλώσεις από το Κίεβο, ότι θέλει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία, με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες. Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία. Και το ΝΑΤΟ έχει κάνει γυμνάσια και θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, για να κατασκοπεύουν από εκεί το έδαφος της Ρωσίας. Η Ουκρανία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην Κριμαία, αλλά ο λαός της Κριμαίας, με το δημοψήφισμα του 2014, δεν το επέτρεψε.

Βάσει των διεθνών συνθηκών, απαγορεύεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος. Όπως οι δυτικοί έφεραν στρατιώτες, ως συμβούλους. Το διεθνές δίκαιο λέει ότι μία χώρα δεν μπορεί να στηρίζει την ασφάλειά της εναντίον της ασφάλειας μίας άλλης χώρας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ για να δημιουργήσουν πολιτικές εναντίον της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει στην Ουκρανία ότι μπορεί να ενταχθεί, αν προσαρμοστεί στιος διατάξεις του και αν αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Παρόλες τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσαν, άρχισαν να λένε ότι οι κεντρικές και ανατολικές χώρες θα μπορέσουν να μπουν  στο ΝΑΤΟ και θα τις απαλλάξουν από τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τη Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσία εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της, αποσύροντας τα στρατεύματα από την Ανατολική Γερμανία.

Ρώτησα τον Κλίντον γιατί θέλουν την επέκταση προς ανατολάς και μου είπε ότι δεν θέλουν να βλέπουν μία τόσο μεγάλη χώρα στην περιοχή. Έχουν βάλει τόσες ανατολικές χώρες στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας πως οι δυτικοί δεν ακολουθούν τις δεσμεύσεις τους. Ακόμη και στη Ρουμανία, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε επιθετικούς πυραύλους Τόμαχοκ. Το ΝΑΤΟ συνεχώς επεκτείνεται. Τα όπλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεση επίθεση κατά της χώρας μας. Υπάρχει ευθεία απειλή επίθεσης κατά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει δείξει ως κύριο εχθρό της συμμαχίας τη Ρωσία.

Πολλοί Ουκρανοί δεν θέλουν να βλέπουν στρατιωτικά αεροσκάφη και κατασκοπευτικά όπλα κατά της Ρωσίας. Το Πεντάγωνο έχει αρχίσει να αναπτύσσει μία σειρά από πυραύλους, που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία ακόμη και στο βάθος της ρωσικής ενδοχώρας, πέρα από τα Ουράλια. Και όπως έχει γίνει στο παρελθόν, θα μπορούσαν να μεταφέρουν οπλικά συστήματα κοντά στα σύνορά μας.

Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ. Ζητάμε γραπτές εγγυήσεις γι’ αυτό από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Και φυσικά προσπάθησαν να φέρουν τη συζήτηση σε άλλα θέματα. Προτείναμε και τη μη εγκατάσταση και ανάπτυξη επιθετικών όπλων στα σύνορά μας. Και τα έχουμε γράψει και στην ιδρυτική συμφωνία του ΝΑΤΟ. Μας απειλούν με κυρώσεις, αλλά δεν έχουν δει πόσο ισχυρή και σύγχρονη έχει γίνει η χώρα μας. Μπορεί να μας βάλουν κυρώσεις, χωρίς καμία τυπική δικαιολογία και να πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και συμφέροντα, αλλά δεν θα καταφέρουν κάτι.

Όσον για την κατάσταση στο Ντονμπάς, το Κίεβο δείχνει συνέχεια ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τις συμφωνίες. Θέλει να κάνει έναν πόλεμο με πολλά θύματα, όμως θα τους θυμίσω πώς κατέληξε η τελευταία σύγκρουση. 

Θεωρώ απαραίτητο να προβώ σε μία απόφαση που θα ΄έπρεπε να έχω λάβει εδώ και πολύ καιρό, να αναγνωρίσω την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και βέβαια να υπογράψουμε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με τις δύο περιοχές».

Αρθρογράφος