Ποιούς ενοχλεί η πολυεπίπεδη προσφορά του Δ’ΣΣ στην Θράκη; – Σε 4,72 εκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος της κοινωνικής προσφοράς του Στρατού για το 2019 (video)

15 Αυγούστου 202011:23

Γραφει ο Νίκος Αρβανίτης

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο είχαμε επισημάνει το εύρος των ψυχολογικών επιχειρήσεων του προαιώνιου εχθρού του Γένους με στόχο το Δ’ΣΣ στην Θράκη , εκφέροντας την αξιολογική εκτίμηση ότι τα γεγονότα στην Γλαύκη του 2016 ( που με επιτυχία αντιμετώπισαν οι τότε Ελληνικές Υπηρεσίες) “αποτελεί ίσως το σημείο εκκίνησης για την υλοποίηση μακρόπνοων σχεδίων στην Θράκη!”

Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ακόμη εν εξελίξει υβριδική απειλή με στόχο το Δ’ΣΣ αλλά και όλους εκείνους τους Έλληνες της Θράκης που βλέπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή ως ασπίδα ασφάλειας, σταθερότητας και αρμονικής συνύπαρξης απέναντι σε κάθε απειλή, ορατή ή αόρατη!

Η σημερινή σύνθεση της Ηγεσίας του Δ’ΣΣ είναι γνωστό ότι ενοχλεί το κατεστημένο του Ρ.Τ. Ερντογάν καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας στην Μάχη του Έβρου, με τα στελέχη των ΕΔ να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα μαζί με τους απλούς κατοίκους της περιοχής.

Η συνδρομή του Δ’ΣΣ στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των ΕΔ είναι διαρκής και καλύπτει σειρά βασικών αναγκών των κατοίκων της Θράκης ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές, εκεί που δεν φθάνει ο μηχανισμός των πολιτικών υπηρεσιών του Κράτους.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνον να καλλιεργείται σχέση εμπιστοσύνης με τον τοπικό πληθυσμό με την δημιουργία άρρηκτων δεσμών μεταξύ Ελληνικού Στρατου και τοπικού πληθυσμού, αλλά και να απομονώνονται οι εξτρεμιστές και οι τουρκόφρονες έμμισθοι υπάλληλοι του μειονοτικού ιερατείου (ΚΙΕΦ/DEB, παράτυποι παραμουφτήδες, παράγοντες των παραλλήλων δομών) που στόχο έχουν την διατάραξη των σχέσεων των σύνοικων στοιχείων.

Ο στρατός και το Δ’ ΣΣ συνεχίζει με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο δράσεων εξωστρέφειας και παροχής προς το κοινωνικό σύνολο, να προσφέρει καθημερινά έργο , σε μια ομολογουμένως δύσκολη δημοσιονομική περίοδο για τη χώρα, και να αποτελεί πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή αλλά και αρωγό σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα των κατοίκων της Θράκης.

Όπως ενημερώθηκε το Komotinipress από αμυντικούς αναλυτές, το συνολικό κόστος της κοινωνικής προσφοράς του Στρατού στην Θράκη ΜΟΝΟΝ για το 2019 ανήλθε στο ποσό των 4.72 εκατ. ευρώ υπολογιζομένων των υλικών που διατέθηκαν, των καυσίμων που καταναλώθηκαν και των ωρών απασχόλησης του προσωπικού.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής:

 • Στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας , το ΔΣΣ προσέφερε αθλητικό και εκπαιδευτικό υλικό σε σχολεία των τριών νομών της Θράκης, κίνηση που δείχνει ότι ο στρατός επιλέγει μια κίνηση ουσιαστική για τη στήριξη των εκπαιδευτικών μονάδων και ότι περιβάλλει με ενδιαφέρον τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.
 • Παραλληλα ιατρικά κλιμάκια του Δ΄ Σώματος Στρατού επισκέπτονται κατά τη διάρκεια του έτους τα χωριά Άνω Καρυόφυτο, Εχίνο, Σταυρούπολη, Νεοχώρι, Άνω Ιωνικό, Πασχαλιά, Δρυμιά, Δροσερό, καθώς και τα μειονοτικά σχολεία του Έβρου, για την παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στους κατοίκους και στους μαθητές.
 • 39 σχολεία σε δυσπρόσιτες ή άλλες απομακρυσμένες περιοχές της Θράκης επέλεξε το Δ’ Σώμα Στρατού για άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς και της εξωστρέφειας που υπηρετείται με συνέχεια τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή τη φορά η επιλογή του Δ’ ΣΣ, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας , προσέφερε αθλητικό και εκπαιδευτικό υλικό (Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες), στα σχολεία αυτά των τριών νομών της Θράκης, κίνηση που δείχνει ότι ο στρατός επιλέγει μια κίνηση ουσιαστική για τη στήριξη των σχολείων και ότι περιβάλλει με ενδιαφέρον τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.
 • Ειδικότερα όμως στο Δημοτικό σχολείο της Γλαύκης εκτός των προαναφερόμενων έδειξε ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία κατασκευάζοντας ειδικό χώρο για ΑΜΕΑ ώστε ένα παιδί που φοιτά στο σχολείο και έχει κινητικά προβλήματα να μπορέσει να ενταχθεί στο χώρο της σχολικής κοινότητας και να ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτικές για την περαιτέρω πρόοδό του.
 • Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Στρατού Ξηράς, ιατρικά κλιμάκια του Δ΄ Σώματος Στρατού επισκέπτονται κατά τη διάρκεια του έτους τα χωριά Άνω Καρυόφυτο, Εχίνο, Σταυρούπολη, Νεοχώρι, Άνω Ιωνικό, Πασχαλιά, Δρυμιά, Δροσερό, καθώς και τα μειονοτικά σχολεία των χωριών Μυρτίσκης, Άνω Βυρσίνης, Στυαρίων και Τυχερού, για την παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στους κατοίκους και στους μαθητές, δίνοντας λύσεις και στα καθημερινά προβλήματα όπως οι μετακινήσεις των μαθητών αλλά και σε θέματα υγείας και κυρίως των εμβολιασμών των μαθητών .
 • Εντωμεταξύ έχοντας ως βάση την περσινή χρονιά, στην οποία συντηρήθηκαν συνολικά 23 σχολικές μονάδες στη ΘΡΑΚΗ, το Δ΄ΣΣ συνεχίζει και φέτος το έργο της κοινωνικής του προσφοράς και αρωγής προς τις μικρές τοπικές κοινωνίες της Θράκης, έχοντας ως αρχικό προγραμματισμό την αποπεράτωση εργασιών σε περισσότερες από 16 σχολικές μονάδες καθώς επίσης και έργα υποδομής και οδοποιίας προς ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής. Στα πλαίσια αυτής της δράσης το Δ’ ΣΣ στον οικισμό του Καστανίτη της Κοινότητας Καρυοφύτου , τα μηχανήματα του Δ’ Σώματος Στρατού κάνουν πραγματικά θαύματα και ουσιαστική δουλειά αφού ανοίγουν δρόμους σε δυσπρόσιτες περιοχές και βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής σε θέματα ασφαλούς μετακίνησης και προσβασιμότητας.

Ένας ακόμη λόγος για την στοχοποίηση του ΕΣ, των ΕΔ και του Δ’ΣΣ ακόμη κι από τον ίδιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν είναι και η αποτελεσματική απόκρουση των σχεδίων του τουρκικού καθεστώτος εν μέσω πανδημίας Covid19 τόσο σε τοπικό επίπεδο όπου δρούσαν ανεξέλεγκτοι οι τουρκόφρονες πράκτορες του Εχίνου όσο και σε γενικό επίπεδο όπου ετέθεσαν σε εφαρμογή σχέδια του νεοθωμανικού Ισλάμ με αφορμή την πανδημία.

Τα στελέχη των ΕΔ στην Θράκη, με συνέπεια, επαγγελματική και κοινωνική ευαισθησία και ειδικά ο Στρατός Ξηράς , το Α εξάμηνο 2020 με το προσωπικό και τα μέσα του βοήθησε σε δεκάδες αεροδιακομιδές ασθενών, είχε συνδρομή στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στην αποκατάσταση οδικού δικτύου, στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Επισημαίνουμε χαρακτηριστικά τα εξής τις παρακάτω δράσεις:

 • Συνδρομή σε επιχειρήσεις αεροδιακομιδών 105 ασθενών, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου σε νοσοκομεία αστικών κέντρων, με ελικόπτερα ΝΗ-90 και CH-47D, τα οποία συμπλήρωσαν 298 ώρες πτήσης, ημέρα και νύχτα.
 • Έλεγχος και εκκαθάριση από κλιμάκια του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), 1.040.105 τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό, εξουδετέρωση και καταστροφή 2853 ναρκών.
 • Κατασκευή ακροβάθρων και ανάπτυξη γέφυρας ΜΠΕΛΕΫ στα Θερμά της νήσου Σαμοθράκης.
 • Αποκατάσταση μέρους του δασικού οδικού δικτύου και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή του Αγίου Όρους.
 • Κατασκευή 250.000 μασκών και 11.000 ατομικών συλλογών προστασίας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19.
 • Παρασκευή 11 τόνων υγρού απολυμαντικού χεριών, 210 τόνων διαλύματος απολύμανσης, 57.400 λίτρων αντισηπτικού υγρού και 8.000 φιαλιδίων αλκοολούχου φαρμακευτικού διαλύματος, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19.
 • Διάθεση του 417 ΝΙΜΤΣ στο ΕΣΥ ως νοσοκομείο αναφοράς στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19.
 • Διάθεση 39 στελεχών του Yγειονομικού σε αεροδρόμια και λιμάνια, για διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων στα πλαίσια αντιμετώπισης
  αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.
 • Διάθεση 18 οπλιτών ιατρών όλων των ειδικοτήτων σε αγροτικά ιατρεία για την εξέταση και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατοίκων
  ορεινών περιοχών αλλά και νήσων της επικράτειας.
 • Διάθεση 19 στρατιωτικών ιατρών σε Γενικά Νοσοκομεία για εκτέλεση εφημεριών.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στα Τάγματα Εθνοφυλακής που αποτελούν για κάθε επίδοξο εισβολέα έναν ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΙΣΧΥΟΣ αλλά ταυτόχρονα οι Πολίτες-Οπλίτες του Δ’ΣΣ έχουν να επιδείξουν ένα αξιοθαύμαστο έργο κοινωνικής προσφοράς στις μικρές τοπικές κοινωνίες με συνδρομή σε κοινωνικές δομές, σχολεία και σε ευπαθείς ομάδες.

Αρθρογράφος