Παιχνίδια που ενισχύουν τις οπτικές δεξιότητες

28 Μαρτίου 202010:20

Γράφει ο κ. Φώτης Βελισσαράκος

Οι γονείς, αυτές τις δύσκολες μέρες που πρέπει να μένουμε σπίτι, θα χρειαστούν πολλές ιδέες για να μπορέσουν να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους. Οι υπολογιστές και τα video games είναι μια λύση αλλά θα είναι ωφέλιμο να υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος στη χρήση ηλ. παιχνιδιών.

Αν και τα video games δεν μπορούν να αποκλειστούν από το καθημερινό πρόγραμμα, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πολύωρη ενασχόληση με αυτά. (Newsletter ECLΣχετικό Άρθρο 1 / Σχετικό Άρθρο 2)

Η αναζήτηση παιχνιδιών / δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο μπορεί για ορισμένους γονείς να είναι χαοτική καθώς υπάρχει πληθώρα επιλογών. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται κάποιες ιδέες (παιχνίδια) δημιουργικής απασχόλησης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Επιλέξαμε παιχνίδια που ενισχύουν και αναπτύσουν σχεδόν όλες τις οπτικές δεξιότητες για ηλικίες από 4 εώς 10 ετών περίπου.

Παρουσιάζονται επίσης πιο σύνθετες γνωστικές δραστηριότητες (γρίφοι, παιχνίδια λογικής και στρατηγικής) για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και για χαρισματικά παιδιά.

Η σημασία της όρασης στις μαθησιακές λειτουργίες

Η όραση είναι η κυρίαρχη αίσθηση. Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εγκεφαλικών διασυνδέσεων και “επικοινωνεί” με σχεδόν όλες τις γνωστικές (σκέψη) και αισθητηριακές (αίσθηση στο χώρο) λειτουργίες. 

 
Όταν η ανάπτυξη της όρασης δεν είναι επαρκής είναι πιθανό να παρουσιαστούν ελλείμματα σε κινητικές και μαθησιακές λειτουργίες. Από μικρή ηλικία, τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται σε διαδικασίες, παιχνίδια, δραστηριότητες που ενισχύουν την οπτική λειτουργία. Πολλές φορές, και προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της οπτικής λειτουργίας, χρειάζεται οπτομετρική παρέμβαση με εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων στο γραφείο ενός οπτομέτρη. Σε πιο απλές περιπτώσεις, ή ακόμα και προληπτικά, μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό παιχνίδι ενός παιδιού, παιχνίδια και δραστηριότητες που εξασκούν τις οπτικές δεξιότητες. 
 
 
! Οι πηγές είναι από τυχαία αναζήτηση. Δεν υπάρχει άμεσο ή έμμεσο όφελος από τον συντάκτη του άρθρου.  

Αρθρογράφος