Δρ Περβίν Χαϊρουλλάχ: Η “master mind” του ΚΙΕΦ για ειδικές αποστολές

22 Ιουνίου 202212:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα αποτέλεσαν οι καταγγελίες -του αποπεμφθέντος από το μειονοτικό παραϊερατείο Δημάρχου Ιάσμου, κ.Οντέρ Μουμίν-, για τον ρόλο της κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ στις εσωτερικές διεργασίες της Μειονότητας ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της κ. Περβίν Χαϊρουλάχ την οποία και συνέδεσε με την ΜΚΟ EMISCO στης οποίας το ΔΣ είναι μέλος. Η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται ότι συνδέεται με συγκεκαλυμμένες επιχείρησης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από τις οποίες χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πολύ πριν τις καταγγελίες του κ. Οντέρ Μουμίν είχαμε επισημάνει ότι “μέσω του BTTDD ασκείται πίεση στους επωνύμους της Μειονότητας να υιοθετήσουν και να προωθήσουν τα σχέδια του παραερντογανικού καθεστώτος όπως φαίνεται και από την δήλωση της Γενικής Διευθύντριας της ΠΕΚΕΜ κ.Περβίν Χαϊρουλλάχ στην Yeni Safak η οποία τόνισε πως “σύμφωνα με τη Λωζάνη, η Τουρκία είναι ο εγγυητής της κοινωνίας της Δυτικής Θράκης. Χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας και τις επισκέψεις πολιτικών δεν θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας. Χάρη σε αυτές τις συνδέσεις, μπορούμε να διατηρήσουμε τη γλώσσα και τη θρησκεία μας ενότητα. Όμως την τελευταία περίοδο και οι δύο (Ιλχάν Αχμέτ, Οντέρ Μουμίν) άρχισαν να στέκονται απέναντι στην Τουρκία.””

Σύμφωνα με τα όσα “αποκαλύπτει” ο Δήμαρχος Ιάσμου ,η κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ επηρρεάζει και το άτυπο και παράνομο όργανο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας και σε αυτήν οφείλεται η διαγραφή των Ιλχάν Αχμέτ και Οντέρ Μουμίν, αφού εκ των 17 μελών απουσίαζαν 6 (Οντέρ Μουμίν, Ιλχάν Αχμέτ, Αμετ Ριτβάν, Ντελη Χουσειν Ριτβαν, Μπουρχάν Μπαράν και Αχμέτ Μετέ). Απο τους παρευρισκόμενους 11, οι Χασάν Σεντάτ, Αμετ Αϊντίν και Μποσταντζή ελέγχονται, λεει, απο την ΧαϊρουλλάχΠερβίν. Μένουν 8 εκ των οποίων η Τσιγδέμ Ασάφογλου είναι σύζυγος του στελέχους της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιάσμου (Οζτζιάν Μεχμέτ) ο οποίος εκτός από τη συμμετοχη του στην ΠΕΚΕΜ (οργάνωση της κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ) είχε κατηγορηθει παλαιότερα από τον κ. Οντέρ Μουμίν (στο περίφημο βίντεο της1/10/2021) για ιδιοτελή κίνητρα και οικονομικό όφελος από την συμμετοχή στην οργανωτικη επιτροπή του Φεστιβάλ Φιλλύρας για τα 30 χρόνια του ΚΙΕΦ,ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον Σαδήκ Σαδήκ.

Επιστρέφοντας στο πρόσωπο της κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ, να ξεκινήσουμε από το ότι απέκτησε την ιδιότητα του μέλους του ΚΙΕΦ ήδη από το 2011 ούσα Γενική Διευθύντρια της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρίας της Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Γεννηθείσα στην Κωνσταντινούπολη όπου και ολοκληρωσε την βασική σχολική εκπαίδευση , πραγματοποίησε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα ξένων γλωσσών και αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης από όπου αναγορεύθηκε Διδάκτρω Κοινωνικών Επιστημών ενώ αποφοίτησε και το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Anadolu (Εσκησεχήρ).

Παρακολούθησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕC), των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπό τον συντονισμό της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (MRG International) και ολοκλήρωσε τα επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων και έλαβε το πιστοποιητικό εμπειρογνωμοσύνης της. Έχει υπογράψει πολλά έργα για λογαριασμό του συλλόγου. Μετέφρασε και τον Οδηγό Μειονοτήτων του ΟΗΕ στα τουρκικά.

Η κ.Περβίν Χαϊρουλλάχ ήταν διευθύντρια στον Σύλλογο Αποφοίτων της Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Είναι η πρώτη εκπρόσωπος της Τουρκικής Πλατφόρμας Γυναικών Δυτικής Θράκης, η οποία ιδρύθηκε το 2008. Σήμερα εκπροσωπεί τη Γενική Διεύθυνση της Εταιρείας Πολιτισμού και Παιδείας της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) καθώς και τη Δυτική Θράκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε διάφορες πλατφόρμες όπως η ΑΚ, ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ. Η κ.Περβίν Χαϊρουλλάχ έχει επιμεληθεί ή συμμετείχε στην συγγραφή 10 βιβλίων και μονογραφιών ενώ άρθρα της δημοσιεύονται στον ξενόγλωσσο και τουρκόφωνο τύπο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αντίδραση της κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ στο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉΣ Education helps combat social exclusion («Η εκπαίδευση βοηθά την καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.ekathimerini.com στις 11.08.2016 και το υπογραφει η κ. Σίσσυ Αλωνιστιώτου) όπου κι έστειλε Ανοιχτή Επιστολή τονίζοντας ότι “Στη Θράκη υπάρχει μόνο μια και συμπαγής μειονότητα και αυτή είναι η αναγνωρισμένη και επίσημη Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.” (βλέπε Rodop Ruzgari ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» )

Έχει αναπτύξει έντονη ακτιβιστική δράση για την Μειονότητα, κατέθεσε προτάσεις στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής (στο κείμενό της αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος της “Τουρκικής Μειονότητας”), συμμετέχει σε ευρω-τουρκικά fora αλλά και μέσω της ΠΕΚΕΜ λειτουργεί και άλλες δομές όπως το Κέντρο Δημιουργικής Εκπαίδευσης που άνοιξε η Πολιτιστική & Εκπαιδευτικής Εταιρεία Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) στα Αρριανά (στο οποίο συμμετέχει και ο κ. Οζτζιάν Μεχμέτ) με προφανή σκοπό τον εκτουρκισμό των Πομάκων.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η συμμετοχή της κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ και σε δράσεις του παρακρατικού συστήματος όπως είναι το RUBASAM δηλ του τουρκικού Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης-Βαλκανίων και άλλων παρομοίων οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν και άτομα όπως ο Φερρούχ Οζκάν και ο γιος του Χασάν Οζκάν από τους οποίους και μάθαμε για τα κηδειόχαρτα με το Σπασμένο Μολύβι. Βασικό μότο της οργάνωσης είναι ότι “Η Ελλάδα στην Θράκη έχει εκπέσει στην θέση του εισβολέα και ότι πλέον το διεθνές δίκαιο δίνει στους Τούρκους της δυτικής Θράκης στο δικαίωμα να στήσουν μία κυβέρνηση εκεί”…Η οικογένεια Οζκάν αναπτύσσει παρακρατικές δραστηριότητες έχοντας την οικονομική άνεση από την Özkanlar Metal Iron and Steel Industries S.A

Μπορεί τα παραπάνω να αφορούν σε ενδομειονοτικές διαφορές ή στην δομή του τοπικού μειονοτικού παραϊερατείου αλλά ο προσεκτικός παρατηρητής οδηγείται σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία και πρέπει ν’αξιολογηθούν από τις Αρχές αλλά και ν’αποτελέσουν την αφορμή για άλλους προβληματισμούς.

Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου απειλείται με εκτέλεση από το τουρκικό παρακράτος

Αρθρογράφος