Μία επιθετική δράση “τουρκικής ήπιας ισχύος” – Εξετάσεις για υποτροφίες από την ΥΤΒ στην Κομοτηνή

9 Ιουνίου 202107:14

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες επιλογής υποψηφίων από την Ελλάδα για χορήγηση υποτροφιών που διοργανώνει η Διεύθυνση Απόδημων Τούρκων και Συγγενικών Κοινοτήτων(YTB), στην Κομοτηνή, σε ξενοδοχείο της πόλης μας, με την διεξαγωγή προφορικών και γραπτών τέστ. Υπεύθυνοι για την διαδικασία είναι οι κ.κ. Ρετζέπ Πατσανάν και Αλή Χουσεΐνογλου.

Ο κ. Ρετζέπ Πατσανάν έχει καταγωγή από την Κομοτηνή εργάζεται στην κρατική Διεύθυνση Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων και δηλώνει μόνιμος κάτοικος Άγκυρας,είναι ένας εκ των ιδρυτικών μελών του ΚΙΕΦ/DEB κι εκτελεί συγκεκριμένες αποστολές στην Θράκη.

 

Επικαλούμενος την αμφισβητούμενη ιερατική του ιδιότητα, έτυχε στρατιωτικής απαλλαγής εξακολουθώντας όμως να διοργανώνει τουρκοεκδηλωσεις εντός της ελληνικής επικράτειας. Το 2016 συνελήφθη ως ανυπότακτος εξωτερικού με σχετική απαγόρευση εισόδου. Ο πατέρας του κ. Πατσανάν Χασάν είναι συνταξιούχος θεολόγος και εντάσσεται στο τουρκικό δίκτυο που προσεταιρίζεται Ρομά από τον οικισμό Αλανκουγιού της Κομοτηνής τόσο μέσω κηρύγματος όσο και με άλλες εκδηλώσεις, όπως ομαδικά σουνέτ, διανομή βοηθείας σε άπορες οικογένειες κλπ.

 

Ο κ. Αλή Χουσεΐνογλου με καταγωγή από τον Ίασμο, είναι Έλληνας υπήκοος, όπου μαθήτευσε σε Ελλάδα και Τουρκία όπου και ολοκλήρωσε σπουδές στις διεθνείς σχέσεις, των οποίων το αντικείμενο υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο της Αδριανουπόλεως ως βοηθός κοσμήτορα και καθηγητής στο “Βαλκανικό Ερευνητικό Ινστιτουτο” του ιδίου Πανεπιστημίου με μελέτες στις θεματικές ενότητες του Ισλάμ, της ισλαμοφοβίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως της διωκόμενης -όπως υποστηρίζει- “τουρκικής κοινότητας” σε Θράκη και Δωδεκάνησα…Στον κύκλο των Αθηναίων διανοουμένων εισήλθε αρκετά νωρίς,και τον θυμόμαστε από ένα κείμενό του στο The Athens Review αφιερωμένο στον Έντγκαρ Άλαν Πόε (Αλή Χουσεΐνογλου, Μισανοίγοντας τη γειτονική πόρτα) ενώ όλη του η “επιστημονική παρουσία” όπως και οι συμμετοχές του σε διεθνή συνέδρια με τις μειονοτικές οργανώσεις, έχουν ως μοναδικό στόχο την “υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοεθνών του” και την “ισλαμοφοβία”.

Μία ενδιαφέρουσα παράμετρος της δραστηριότητας του κ. Αλή Χουσεΐνογλου είναι αναπόφευκτα οι σχέσεις με άτομα που στελεχώνουν τα δίκτυα κρατικού λαθρεμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών τα οποία χρησιμοποιούν ως κάλυψη τον μανδύα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Ο διπλωμάτης Βεϊσέλ Φιλίζ , πρώην ακόλουθος τύπου της Τουρκίας στην πρεσβεία της Άγκυρας στις Βρυξέλλες, συνελήφθη στη συνοριακή πύλη του Χαμζάμπεϊλί με την Βουλγαρία, στις 9 /12/2020 με 100 κιλά ηρωίνης αξίας 5 εκ. ευρώ. Ο ίδιος είναι “ακτιβιστής” για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης EMISCO (Ευρωπαϊκή Μουσουλμανική Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Συνοχή), συμμετείχε σε εκδηλώσεις μάλιστα κατά της «ισλαμοφοβίας» του ΟΑΣΕ. Να σημειωθεί, ότι τα περί “ισλαμοφοβίας” εντάσσονται στην κατηγορία εκείνων των προπαγανδιστικών επινοημάτων του καθεστώτος Ερντογάν που λειτουργούν ως κάλυψη των ισλαμιστών τρομοκρατών και των διεθνών δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος.

Ως προς την ΥΤΒ, αυτή επενδύει στην τουρκική διασπορά προκειμένου να στρατολογήσει νέα στελέχη αλλά και να εφαρμόσει πολιτικές αφομοίωσης σε άλλους πληθυσμούς με υποτροφίες για σχολεία, θρησκευτικά λύκεια και τουρκικά πανεπιστήμια, με προγράμματα απασχόλησης/μαθητείας (internship) προκειμένου νέοι από το εξωτερικό να έρθουν και να εργαστούν σε τουρκικές εταιρείες/υπηρεσίες ή τουρκικά ιδρύματα και άλλου είδους επιμορφωτικά προγράμματα. Απευθύνεται δε όχι μόνον στους αποδήμους Τούρκους ή τα μέλη τουρκογενών μειονοτήτων (αρχικά σε 35 χώρες) αλλά και “συγγενικές κοινότητες” με κοινό στοιχείο την μουσουλμανική θρησκεία.

Αρθρογράφος