Περιφερειακό Κέντρο Θεραπείας κι Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με Αυτισμό άνοιξε στην Οχρίδα

1 Δεκεμβρίου 201920:38

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις 22 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποίηθηκαν στην Οχρίδα τα εγκαίνια ένός υπερσύγχρονου κέντρου για τον αυτισμό το οποίο στεγάζεται στο Ειδικό Νοσοκομείο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας “St. Erasmus” – Οχρίδα (ΠΓΔΜ/South Macedonia).

Η κατασκευή του κέντρου πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Υγείας της χώρας το οποίο και παρεχώρησε έκταση 300 τ.μ. εντός του Νοσοκομείου ενώ τον εξοπλισμό προσέφερε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Τσεχίας στα Σκόπια, τους πόρους για την ανακατασκευή του χώρου και την αγορά των επίππλων εξασφάλισε η Πρεσβεία της Βουλγαρίας, ενώ σημαντική οργανωτική υποστήριξη προσέφερε και ο Δήμος Οχρίδας.

Κοινωνικός εταίρος στην δημιουργία των πρωτοποριακών κέντρων για την φροντίδα αυτιστικών ατόμων είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με αυτισμό, ΔΑΔ και σύνδρομο Ασπεργκερ „ВО МОЈОТ СВЕТ“ (Στον Κόσμο Μου).

Το Κέντρο Θεραπείας κι Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με Αυτισμό στελεχώνεται από ομάδα εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, θεραπευτών ψυχιάτρων και και ψυχολόγων ενώ λειτουργεί και τμήμα φυσικής αποκατάστασης. Επίσης λειτουργεί και Κέντρο Οικογενειακής Στήριξης

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρέχεται στην ΠΓΔΜ/South Macedonia έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ δίκτυο ειδικών που ασχολούνται με τον αυτισμό πείθοντας γονείς και κηδεμόνες να εμπιστευθούν τα παιδιά τους σε σύγχρονα κέντρα που λειτουργούν στην χώρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Κέντρο Μέριμνας για τον Αυτισμό στο Τέτοβο, που υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές, το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 25 αυτιστικά παιδιά και στελεχώνεται από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και θεραπευτές που εφαρμόζουν και ειδικό καινοτόμο δίγλωσσο πρόγραμμα αλβανικής/σλαβομακεδονικής γλώσσας.

Αντίστοιχα κέντρα λειτουργούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις ενώ αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για συνεργασίες με άλλα κέντρα και συλλόγους από τα Βαλκάνια και την ΕΕ.

Αρθρογράφος