Πανήγυρις Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών

14 Αυγούστου 201907:49

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου, εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως λέει ο λαός μας. Στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης εκτός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, όπου γίνεται ο κεντρικός εορτασμός, πανηγυρίζουν και οι ενορίες στην Αισύμη, στον Απαλό, στο Μοναστηράκι, στη Λυκόφη, και οι δύο ενορίες της Σαμοθράκης στη Χώρα και στην Καμαριώτισσα.

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 8:00 το απόγευμα στον ιστορικό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, θα τελεσθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής και ακολούθως η Λιτανεία της Εικόνας της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας στους δρόμους των Φερών.

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου το πρωί, από 7:00 έως 10:15 π.μ., θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας και το κτητορικό μνημόσυνο για τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό.

Ο Ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας αποτελεί Ενοριακό Ναό της πόλης των Φερών και το Καθολικό της πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής Παναγίας Κοσμοσώτειρας Βήρας, που ιδρύθηκε από τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό το 1151/52 μ.Χ. Σήμερα από όλο το συγκρότημα των οικοδομημάτων της Μονής σώζεται μόνο ο Ναός της Κοσμοσώτειρας, τμήμα των τειχών και των πύργων.

Η πανήγυρις του Ναού έχει καθιερωθεί ως το Παγκόσμιο Προσκύνημα των Θρακών.

Αρθρογράφος