Πανήγυρις Ναού Πάντων των Θρακών Αγίων στο Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης

22 Ιουνίου 201907:32

Την προσεχή Κυριακή των Αγίων Πάντων, 23 Ιουνίου 2019, εορτάζει το Παρεκκλήσιο Πάντων των Θρακών Αγίων που βρίσκεται εντός του περιβόλου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Αετοχώρι. Στους τοίχους του Παρεκκλησίου είναι αναρτημένα όλα τα ονόματα των θρακιωτών Αγίων και χωρισμένα κατά μήνα που εορτάζει ο κάθε Άγιος.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου το πρωί από τις 7:00 έως τις 10:00 θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, κατά τη διάρκεια της ο οποίας ο Μητροπολίτης θα χειροτονήσει σε πρεσβύτερο τον ιεροδιάκονο κ. Γεώργιο Μπάμπα.

Ο κ. Μπάμπας είναι έγγαμος κληρικός της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και από τη χειροτονία του κι έπειτα θα είναι ο νέος εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στους Κήπους του Έβρου.

 

Ο Ιερός Ναὸς Πάντων των Θρακών Αγίων, ο οποίος βρίσκεται εντός της Ιεράς Μονής αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Αετοχώρι, είναι ο μοναδικός που υπάρχει με αναφορά στην ιστορική Θράκη και αποτελεί Μνημείο της πλούσιας θρακικής αγιολογίας με αναρτημένους πίνακες των κατὰ μήνα εορταζομένων θρακών μαρτύρων και οσίων αγίων, καθὼς και χάρτες της ενιαίας Θρακικής αγιοτόκου γης.

Ο Ναός αυτός θεμελιώθηκε και κτίσθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο Ρούσσα (νυν Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης) και αποπερατώθηκε από τον νυν Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο. Πρόκειται για ένα Ναό-μνημείο αφιερωμένο στους Θράκες Αγίους, όπου μέσα υπάρχουν αναρτημένα ανά μήνα όλα τα ονόματα των Θρακών Αγίων, καθώς και χάρτες του ενιαίου θρακικού χώρου…»

Η εορτή των Θρακών Αγίων αποφασίσθηκε να τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Για το λόγο αυτό ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος συνέγραψε εξ υπαρχής ολόκληρη ασματική Ακολουθία Πάντων των Θρακών Αγίων, η οποία ενεκρίθη υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Αρθρογράφος