Ολοκληρώθηκε η “ιδιωτική απόβαση” του ΤΥΦΥΠΕΞ στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και το Διδυμότειχο – Αμήχανη παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση (video, photos)

6 Μαΐου 202117:06

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μετά την χθεσινή γεμάτη από δραστηριότητες πρώτη ημέρα παραμονής του στην Ελλάδα, ο ΤΥΦΥΠΕΞ κ. Yavuz Selim Kıran συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Burak Özügergin και τον Πρόξενο της Τουρκίας της Κομοτηνής Subutay Koç συνέχισε την ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ του στην Θράκη χωρίς ,όμως, την συνοδεία ομολόγου του ή κάποιου Έλληνα Διπλωμάτη.

Η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανη την κινητικότητα της τουρκικής αποστολής και όσο κι αν προσπαθεί με διαρροές να υποβαθμίσει το γεγονός στην ελληνική κοινή γνώμη (με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να συμπεριφέρονται αμήχανα) η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Με λόγια και έργα ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ περιφρονεί την ελληνική έννομη τάξη και τα όσα προβλέπονται από τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες και θέτει εκ νέου το μειονοτικό ζήτημα στην Θράκη χωρίς καμία αντίσταση.

Σήμερα, πραγματοποίησε επισκέψεις με έντονο συμβολισμό: στην Ένωση Καπνοπαραγωγών, σε επαγγελματίες της πόλης, στο 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο όπου φύτεψε κι ένα αναμνηστικό δενδρύλιο, στο γραφείο του Ιμπραήμ Σερήφ που υποδύεται τον θρησκευτικό λειτουργό και τέλος στον τάφο του Α. Σαδήκ.

Στο ίδιο μοτίβο ο ΤΥΦΥΠΕΞ συνέχισε την επίσκεψή του και στην Ξάνθη όπου επισκέφθηκε το γραφείο του Αχμέτ Μετέ, την ΤΕΞ και καταστήματα της περιοχής. Στην ΤΕΞ τόνισε ότι “Δεν θα κρεμάσουμε μόνο το σημάδι της Τουρκικής Ένωσης της Ξάνθης, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την παράδοση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των συγγενών μας. Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό.”

Η “ιδιωτική επίσκεψη” του ΤΥΦΥΠΕΞ ολοκληρώθηκε πριν από λ/ιγο με την επίσκεψη στο Διδυμότειχο και το τέμενος Βαγιαζήτ για να ενημερωθεί για τις εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιούνται.

Σύμφωνα με το didymoteicho.net  στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, έγινε αναφορά για το ύψος της χρηματοδότησης καθώς επίσης και για το στάδιο που βρίσκονται οι μελέτες αυτήν την στιγμή.  

Ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών, κ.  Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, εξέφρασε την λύπη του για την κατάσταση  του τεμένους, ότι είναι μείζονος σημασίας η αποκατάστασή του και αναμένει να επισπευσθούν οι διαδικασίες, με την δέουσα προσοχή.

Βεβαίως το βασικό ερώτημα αφορά το ΠΟΙΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΦΥΠΕΞ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΦΥΠΕΞ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Αρθρογράφος