“Ιδιωτικό γεύμα Ιφτάρ”προς τιμήν του ΤΥΦΥΠΕΞ- Τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε προς την Ελλάδα

6 Μαΐου 202100:39

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής διοργανώθηκε γεύμα Ιφτάρ προς τιμήν του ΤΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Σ. Κιράν στο οποίο συμμετείχαν και οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ,  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, οι δήμαρχοι Ιάσμου Οντέρ Μουμίν,  Αρριανών Αμέτ Ριτβάν , Μύκης Ριντβάν Ντεληχουσείν, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου και οι, Ιμπράημ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ .

Νωρίτερα, σε μία σκηνοθετημένη συνέντευξη τύπου για τουρκόφωνα και μειονοτικά μέσα ενημέρωσης είχε την ευκαιρία να διαβιβάσει τις ευχές και την αγάπη του Ρ.Τ. Ερντογάν και του ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου προς την ελληνική κοινή γνώμη.

Αναφερόμενος στην σημερινή του επίσκεψη  στην Θεσσαλονίκη επεσήμανε ότι τον λυπεί το γεγονός της ύπαρξης πολλών οθωμανικών μνημείων  και τζαμιά οθωμανικής κληρονομίας στην Θεσσαλονίκη και τα περίχωρά της αλλά κανένα δεν είναι έτοιμο να δεχθεί μουσουλμάνους για την προσευχή τους την διάρκεια των διακοπών του, κάτι που θα μπαίνει στην ατζέντα των αιτημάτων όπως τόνισε.

Ο ΤΥΦΥΠΕΞ δήλωσε πως άκουσε τα προβλήματα της μειονότητας από τους συνομιλητές του και αύριο θα επισκεφθεί τον τάφο του Α. Σαδήκ εκφράζοντας την επιθυμία να συναντηθεί με κάθε τμήμα της μειονότητας με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης.

Ο ΤΥΦΥΠΕΞ επεσήμανε πως θα επικεντρωθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα σε πολλούς τομείς, από την εκπαίδευση έως την εθνοτική ταυτότητα, από τη θρησκευτική ελευθερία έως τη διαχείριση των ιδρυμάτων στα πλαίσια των εγγυήσεων που προβλέπονται από τη Λωζάνη και άλλες διεθνείς συμφωνίες

Ο ΤΥΦΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι δύο μειονότητες είναι γέφυρες για τις σχέσεις των δύο χωρών υπογραμμίζοντας ότι ζητήματα όπως η άρνηση της εθνικής ταυτότητας και ο περιορισμός των ελευθεριών επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και έδωσε έμφαση λέγοντας ότι “κανείς δεν πρέπει να περιμένει να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν παραβιάζονται και διαβρώνονται τα δικαιώματα της μειονότητας”. 

 

Αρθρογράφος