Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του Economist – Όλες οι εισηγήσεις της δεύτερης ημέρας

11 Ιουλίου 201409:42

Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης, Αθήνα

Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εργασίες της 18ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του  Economist  με την Ελληνική Κυβέρνηση με την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

samaras2

Το  komotinipress παρουσιάζει τα βασικά σημεία από τις εισηγήσεις των συνέδρων.

avramopoulos

Τον ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επισήμανε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα της Δύσης με την Ανατολή και προτρέποντας για την υιοθέτηση επιλογών στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων.

«Νιγηρία, Λιβύη, Αίγυπτος, Ιράκ, Συρία, Ιορδανία, Ουκρανία, Καύκασος. Οι παθητικές παρατηρητές των εξελίξεων δεν είναι επιλογή, η απομόνωση είναι εξίσου επικίνδυνη. Επίσης οι υποσχέσεις και ιδεαλιστικά σχέδια για εξαγωγή και επιβολή του δυτικού τρόπου σκέψης σε αυτήν την περιοχή δεν θα προάγει τη συλλογική μας ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο κόσμος χρειάζεται μια Ρωσία που κοιτάζει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Μια δημοκρατική και ανοιχτή Ρωσία που δεν υποφέρει από ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες που μπορεί να βρίσκεται δίπλα στον δυτικό κόσμο. Πρέπει να υπάρχει μία αμοιβαία κατανόηση, εδραίωσης μιας ενεργειακά αυτόνομης Ευρώπης».

Σημείωσε δε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης, της παγκόσμιας ασφάλειας, η Τουρκία να προχωρήσει στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου για το καλό ολόκληρου του κόσμου».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάδειξη της Ελλάδας ως νέου ενεργειακού παίκτη που μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας.

«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», ενισχύοντας την ευρωπαϊκή άμυνα και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι -παρόλη την πρόοδο η οποία, όπως είπε, έχει σημειωθεί- η Ευρώπη δεν έχει επιτύχει την απαιτούμενη πολιτική συνοχή στο εσωτερικό της.

stamatopoulos

«Η Ευρώπη και κατ’επέκταση ο ευρωατλαντικός χώρος, δεν μπορούν να συνυπάρχουν με τις εστίες κρίσης απομονώνοντας τις σε μια splendid isolation («λαμπρά απομόνωση»). Λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεξάρτησης τούτο είναι πλέον αδύνατο», συμπέρανε στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economistο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας του ΝΑΤΟ Πρέσβης Θρασύβουλος Σταματόπουλος, υπό την έννοια ότι «οι εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία ή την Ουκρανία έχουν άμεση επίπτωση στις ευρωπαϊκές χώρες, με τη μορφή π.χ. μεταναστευτικών ρευμάτων, διακοπών στην ροή ενεργειακών πόρων ή της τρομοκρατίας».

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της Συνόδου της Ουαλίας περιέγραψε ως εξής τα βασικά χαρακτηριστικά που θα διέπουν το «ΝΑΤΟ του μέλλοντος»:

• «Θα δοθεί εκ νέου σημασία στη συλλογική άμυνα, δεδομένου ότι, όπως φάνηκε με τα γεγονότα στην Ουκρανία, η στρατιωτική απειλή στην Ευρώπη όχι μόνο δεν έπαψε να υφίσταται, αλλά αντιθέτως υπάρχουν χώρες που δεν διστάζουν να κάνουν χρήση στρατιωτικής βίας προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους».

•  «Θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων των χωρών εταίρων της Συμμαχίας και των χωρών της περιφέρειας. Η εποχή των μεγάλων επιχειρήσεων τύπου Αφγανιστάν κλείνει και η έμφαση δίνεται στην βοήθεια χωρών, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία, αλλά και η Ιορδανία, ή η Λιβύη και η Σομαλία, εφόσον το επιθυμούν».

•   «Το ΝΑΤΟ δίνει περισσότερη έμφαση στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, είτε πρόκειται για τις κυβερνοεπιθέσεις, την τρομοκρατία, τη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, ή ακόμα και την προπαγάνδα, η οποία όπως είδαμε πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο».

konstantin

«Η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ στη SOCAR αποτελεί μια παραβίαση, δεν μπορείς δηλαδή να πουλήσεις εγκαταστάσεις που είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εταιρείες εκτός. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μας απαντούν με σαφήνεια στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του NationalEnergySecurityFundτης Ρωσίας KonstantinSimonov.
Ο ίδιος μετέφερε ότι η Ρωσία «προσπαθεί να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πως ο South Stream δεν είναι ένα έργο με στόχο την ενίσχυση του μονοπωλίου της σε αυτό το κομμάτι, σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, ή να αυξήσει την πολιτική πίεση που μπορεί να ασκήσει στην Ευρώπη», για να καταλήξει:

«Το θέμα είναι η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Διότι αυτήν τη στιγμή έχουμε την Ουκρανία ως διαμετακομιστική χώρα, ως χώρα transit, και σίγουρα πρέπει να την προστατεύσουμε. Αλλά η κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ απλή. Αυτήν τη στιγμή, τον επόμενο χειμώνα, και δεν μιλάω για τις επόμενες δεκαετίες, τον επόμενο χειμώνα, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα. Τι θα συμβεί λοιπόν αύριο το πρωί;».

«Η απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου οδηγεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ», πρόσθεσε, παραθέτοντας στοιχεία αναφορικά με τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και επισημαίνοντας ότι αυτές, το 2013, αφορούσαν κυρίως στη Γερμανία / 41 bcm, στην Τουρκία / 26,7 bcm, στην Ιταλία / 25,3 bcm και στη Βρετανία / 16,6 bcm (στην Ελλάδα εξήχθησαν 2,6 bcm).

papageorgiou

Η Ελλάδα αποτελεί ζωτικό κομμάτι των νέων ενεργειακών δρόμων που ανοίγονται από την Ανατολή προς τη Δύση, τόνισε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο διότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως είναι, για παράδειγμα, η κατασκευή του αγωγού TAP που θα ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη ή ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB . Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του αποθηκευτικού χώρου υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα και η κατασκευή ενός ή δύο επιπλέον αποθηκευτικών χώρων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε επίσης ότι τα νέα κοιτάσματα σε Κύπρο και Ισραήλ, καθώς και οι έρευνες που ξεκίνησαν στον ελλαδικό χώρο, ενισχύουν τον ρόλο της ανατολικής Μεσογείου ως αναδυόμενης πηγής ενεργειακής ασφάλειας.

palaiogiannis

Σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για χρονική επέκταση των αδειών διανομής, διεύρυνση των γεωγραφικών περιοχών που δραστηριοποιούνται οι ΕΠΑ και θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης δικτύων και χρήσης αερίου από τους καταναλωτές. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της χρήσης LNG στη ναυτιλία και της αεριοκίνησης στα οχήματα. Ο κ. Παλαιογιάννης, επεσήμανε ότι ο τομέας ενέργειας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το τοπίο παραμένει αβέβαιο με κίνδυνο να απαξιωθούν παραγωγικές επενδύσεις. Παράλληλα, δεν απέκλεισε πιθανή επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΠΑ από τη μετακύληση του κόστους από τις ρήτρες takeorpay. Σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του ιδρυτή και γενικού διευθυντή του NationalEnergySecurityFundτης Ρωσίας KonstantinSimonov, ο οποίος δεν απέκλεισε επιπλοκές στη διαδικασία προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τον επερχόμενο χειμώνα, ανέφερε ότι πρόκεται για μία στάση η οποία πλήττει την έως τώρα αξιοπιστία της ρωσικής πλευράς στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου.

scoufias

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου στρατηγικού διαδρόμου που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economistο διευθυντής Ελλάδος της TAPRikardScoufias. Έσπευσε παράλληλα να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «δυνατό παίκτη» στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Για τον αγωγό TAP ανέφερε ότι το 2020 θα είναι έτοιμος να μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη. Η επιτυχία αυτής της επένδυσης, όπως είπε ο κ. Scoufias, εξαρτάται από την κατανόηση της σημασίας του έργου από όλους τους εμπλεκόμενους και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ενημερώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες και ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις τους και οι ανησυχίες τους.

ligeros

Στα 20 οικόπεδα διεξαγωγής ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Πρόκειται για οικόπεδα μεγάλου μεγέθους, όπως είπε, τα οποία ακουμπούν στη λεγόμενη «μέση γραμμή» που υπάρχει με τις γειτονικές χώρες. Υπενθύμισε ότι το 5% των εσόδων από τη μελλοντική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, θα δίνονται στις Περιφέρειες στις οποίες βρίσκονται οι περιοχές των ερευνών. Ο κ. Λυγερός τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη ΝΑ Ευρώπη, λειτουργώντας όχι μόνο ως ενεργειακό πέρασμα αλλά και ως χώρα παραγωγής ενεργειακών πόρων.

saimandisΣτα 30 GW ανέρχεται η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών (EREF) Σάββας Σεϊμανίδης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Οι επενδύσεις αυτές, όπως είπε, έχουν δημιουργήσει περίπου 1,25 εκατ. θέσεις εργασίας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ, επεσήμανε ο κ. Σεϊμανίδης και πρόσθεσε ότι τα άμεσα οφέλη είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και ο περιορισμός των εισαγωγών καυσίμων από χώρες εκτός Ε.Ε. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα κλιματική στρατηγική στο πλαίσιο της «Λευκής Βίβλου» για το 2030. Ο κ. Σεϊμανίδης υποστήριξε ότι η Κομισιόν, ενόψει των όποιων θεσμικών αλλαγών, θα πρέπει να συνυπολογίσει το γεγονός ότι στην Ε.Ε. εξακολουθεί να υπάρχει κρατική επιδότηση επικίνδυνων και ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

zervos

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» θα διασφαλίζουν το μέγιστο συμφέρον για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist. Ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ακόμα ότι 4 από τους 5 ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και έχουν κληθεί να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Επίσης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Παράλληλα, ο κ, Ζερβός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώνοντας ότι την τελευταία τετραετία η ΔΕΗ έχει κάνει επενδύσεις περίπου 4 δις ευρώ. Τόνισε ακόμα ότι από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων περίπου 520 εκατ. ευρώ και παράλληλα εξέδωσε με επιτυχία εταιρικό ομόλογο.

poti

Αλλαγή του κλίματος στην ελληνική αγορά ενέργειας διαπιστώνει σε ομιλία του στο συνέδριο του Economistο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EdisonΙταλίας Roberto Poti, αναφερόμενος στην παρουσίαση των οικοπέδων υδρογονανθράκων αλλά και την προωθούμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία καλωσόρισε ως προϋπόθεση ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, επισήμανε την ανάγκη η μείωση των τιμών να μεταφέρεται στους τελικούς καταναλωτές μέσω της λειτουργίας του ανταγωνισμού και στάθηκε στην παράμετρο της φορολογικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

O ίδιος παρατήρησε ότι η Ευρώπη οδηγείται από τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αγοράς, η οποία -κατά τη γνώμη του- έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα.

tzouros

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων και μετρητών μπορεί να συνδράμει τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος ενέργειας εξέφρασε από το βήμα του Economistο εκτελεστικός πρόεδρος Δ.Σ. της ElpedisonPower και της ElpedisonEnergyΑνδρέας Τζούρος.

Όπως είπε, η μαζική είσοδος των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια υποκατέστησε σε μεγάλο ποσοστό την παραγωγή από συμβατικές μονάδες. Στο ίδιο πλαίσιο, διαπίστωσε αστάθεια στα δίκτυα και αύξηση της μεταβλητότητας των τιμών.

Αναφορικά με την ελληνική αγορά ενέργειας, μίλησε για σοβαρό έλλειμμα ανταγωνισμού, «παρ’ όλες τις επενδύσεις σε μονάδες τελευταίας τεχνολογίας», αλλά και για εν εξελίξει μετασχηματισμό της.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα τη μεταβλητότητα των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

alsanoglou

Για επικρατούσες σύνθετες συνθήκες στην ελληνική αγορά ενέργειας έκανε λόγο στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Μιλτιάδης Ασλάνογλου, αναφερόμενος σε παραμέτρους όπως η διείσδυση των ΑΠΕ και η είσοδος νέων καυσίμων.

Αναδεικνύοντας ως στόχο την αποτελεσματικότητα στη χρήση πόρων, κεφαλαίων και ενεργειακών προϊόντων (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου), προέκρινε τη διεύρυνση των αγορών, την επίτευξη συνεργειών κι την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.

Εν μέσω των εν εξελίξει διεργασιών στην ελληνική αγορά ενέργειας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η όποια αξία προέρχεται από εθνικούς πόρους, όπως ο λιγνίτης, «θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή».

metaksas

Την αλλαγή προσανατολισμού ως προς τη σύζευξη της βιομηχανικής και ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα εισηγήθηκε από το βήμα του Economistο διαχειριστής εταίρος της Metaxas & AssociatesLawFirmΑντώνης Μεταξάς, φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας στην οποία -όπως είπε- πρώτα ορίστηκε το ποσό της τιμής της ενέργειας που καθιστά ανταγωνιστικούς τους βιομηχανικούς κλάδους και έπειτα ακολούθησε μία σειρά από ρυθμιστικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτήν τη βάση.

perlepes

«Μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη, ιδίως εν μέσω της ρευστότητας η οποία χαρακτηρίζει την τρέχουσα διεθνή συγκυρία, αποτελεί η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η οποία στην πραγματικότητα καθιστά πιο ανεξάρτητες τις ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες», σημείωσε στο συνέδριο του Economistο γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής Γιάννης Περλεπές, παρατηρώντας ότι «η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της συνοχής ανάμεσα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με γνώμονα συν τοις άλλοις την επίτευξη των στόχων προς το 2030 με τρόπο οικονομικά αποδοτικό».

andreadis

Περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος τη φετινή χρονιά προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Εκτίμησε ότι οι αφίξεις τουριστών πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα 19 εκατ. άτομα και τα έσοδα θα φτάσουν τα 13 δις ευρώ. Ανέφερε εξάλλου, ότι ο στόχος για το 2021 είναι να φτάσουν οι τουρίστες τα 22 – 24 εκατ. άτομα με έσοδα 19 δις ευρώ σε ετήσια βάση, περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας και συμβολή στο ΑΕΠ κατά 9 μονάδες κάθε χρόνο. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση τουριστικών δράσεων από το ΕΣΠΑ, να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις κυρίως στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, να θεσπιστεί το νέο πλαίσιο για τον αιγιαλό και να ξεκαθαρίσουν οι χρήσεις γης.

marinakis

Η ελληνική ναυτιλία πρέπει να εξελιχθεί σε κεντρικό πυλώνα για την έξοδο από την κρίση και θα μπορούσε να εισφέρει ετησίως στο ελληνικό ΑΕΠ περίπου 12,7 δισ. ευρώ υποστήριξε ο πρόεδρος της Capital Product Partners L.P. Ευάγγελος Μαρινάκης από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist. Όπως είπε, καταλυτικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η προσέλκυση ξένων ναυτιλιακών ομίλων, καθώς το λειτουργικό κόστος του ναυτιλιακού κλάδου στην Ελλάδα είναι κατά περίπου 23% χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο κόστος διεθνώς.

miltosTη μεγαλύτερη σύνδεση της ελληνικής ναυτιλίας με την ελληνική οικονομία ανέδειξε ως στόχο από το βήμα του Economist ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τάχθηκε κατά της υψηλής φορολόγησης του κλάδου υπό την έννοια ότι τον καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό και τον στρέφει προς άλλες περιοχές όπως η Άπω Ανατολή.
Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής ναυτιλίας (στους Έλληνες πλοιοκτήτες αντιστοιχεί το 15% του παγκόσμιου στόλου) στάθηκε στον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας του ελληνικού στόλου: μεταξύ 8,8 και 9,2 ετών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τον θαλάσσιο τουρισμό (τοποθέτησε τα πρώτα οφέλη εντός του 2015), σημειώνοντας ότι η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα 17.000 σκάφη αναψυχής, υπό την επισήμανση ότι κάθε ένα από αυτά δημιουργούν 1,2 άμεσες θέσεις εργασίας και χρηματοδοτούν εμμέσως άλλες 8-9.

leivadas

Η πολιτική σταθερότητα, η προσέγγιση παραδοσιακών και νέων αγορών, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, η άρση των επενδυτικών εμποδίων, η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και η χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου, είναι οι βασικοί λόγοι που ανακάμπτει ταχύτατα ο ελληνικός τουρισμός, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι ο τουρισμός απασχολεί περίπου 1 εκατ. ανθρώπους στην Ελλάδα και βοηθά καθοριστικά στη σταδιακή έξοδο από την κρίση και την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων. Προέβλεψε επίσης αύξηση του τουριστικού ρεύματος φέτος σε σχέση με τα περίπου 20 εκατ. τουρίστες που ήρθαν πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

dendias

Για «απτά σημεία ανάπτυξης» έκανε λόγο στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νικόλαος Δένδιας, ο οποίος μίλησε για «σαφείς και θετικές» ενδείξεις αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη βελτίωση της κατάταξης της χώρας στην κατηγορία “doing business” κατά 17 θέσεις και στην ανέλιξή της κατά 100 θέσεις στην κατηγορία “starting business”.
Επισήμανε δε την αύξηση κατά 46% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο ως ένα «μικρό δείγμα αλλαγής του κλίματος».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια της παθητικής αναμονής. Οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα και με τη γνώση των περιορισμένων δυνάμεων που διαθέτουμε», σημείωσε, μιλώντας για την ανάγκη συνέχισης των «δομικών μεταρρυθμίσεων» με κεντρικό άξονα «λιγότερο κράτος, περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα»
«Να αποκηρύξουμε το φαύλο παρελθόν μας. Να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για σταδιακές φορολογικές μειώσεις και παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

kris

«Τι θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα; Σταθερότητα και ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο Chief Operating Officer της εταιρείας Tuvunu Δημήτρης Κρις, εστιάζοντας σε μεταρρυθμίσεις που κατά τη γνώμη του δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη σε ζητήματα όπως το φορολογικό σύστημα και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας. «Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε, περιγράφοντας τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από τον ρόλο του εισαγωγέα στον ρόλο του παραγωγού και του εξαγωγέα.

kostaras

Τα έσοδα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 2008 έχουν μειωθεί από 8 δις σε 4 δις (από 4,4 δις σε 2 δις τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας), υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής πληροφορικής της WIND Hellas Νικόλαος Κωσταράς, ο οποίος ωστόσο κατέληξε ότι «φαίνεται φως στο τούνελ». Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε αναγκαία τη ρυθμιστική και φορολογική σταθερότητα.

papadimitrakopoulos

Την πεποίθηση ότι με το λεγόμενο brain drain η Ελλάδα χάνει τον μεγαλύτερο πλούτο της εξέφρασε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Globo Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος σε ομιλία που παρέθεσε στην ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist μίλησε για «καλά ελληνικά μυαλά» τα οποία εξακολουθεί να χάνει η χώρα.

vetas

Την πεποίθηση ότι νέο αναπτυξιακό πρότυπο σημαίνει «εξωστρέφεια και διασαφήνιση – εξυγίανση της σχέσης ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» εξέφρασε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Βέττας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και μεταφοράς πόρων σε τομείς διεθνώς εμπορεύσιμων υπηρεσιών και αγαθών.
moralis

«Φοβάμαι πως ζούμε ξανά αυταπάτες ότι μπορούμε να αναπτυσσόμαστε πάλι με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε και επισήμανε ότι η οικονομική προσαρμογή έως σήμερα στην ουσία έχει επιτευχθεί «δυστυχώς μέσω της ύφεσης».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε τομείς που χρήζουν βαθιάς μεταρρύθμισης, όπως η δημόσια διοίκηση, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Την πεποίθηση ότι η «νέα αστικοποίηση» των πόλεων διαμορφώνει μία νέα οικονομική πραγματικότητα η οποία καθιστά τις πόλεις φορείς μεγάλων αλλαγών που οδηγούν σε σημαντικά οφέλη εξέφρασε σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Αφού παρατήρησε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά λειτουργούσε ως απλός διεκπεραιωτικός βοηθός της κεντρικής εξουσίας, μίλησε για την ανάγκη μιας σύγχρονης στρατηγικής με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα.
«Να βάλουμε άλλον συντελεστή στον παράγοντα πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας για πρωτοβουλίες στα πρότυπα των παγκόσμιων τάσεων προς την «έξυπνη πόλη», με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

costelo

Εύσημα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος απέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Όπως είπε, έχει γίνει καταπληκτική προσπάθεια στη δημοσιονομική προσαρμογή με μείωση των ελλειμμάτων κατά περίπου 15 μονάδες από το 2009. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί κυρίως σε μεταρρυθμίσεις που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη, ώστε να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των εξαγωγών, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο τιμών, εξαιτίας κυρίως της μείωσης του κόστους εργασίας κατά 20% σε σχέση με το 2009. Πάντως, επεσήμανε ο κ. Costello, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος σε κάποιους τομείς μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, όπου η Ελλάδα είναι στην 135η θέση διεθνώς από την 147η πέρυσι. Τόνισε παράλληλα, ότι θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσα από τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και της χρηματοδότησης προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ.

prokopiou

Στην ανάγκη να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα αναφέρθηκε ο ιδρυτής της Dynacom Tankers Management Γεώργιος Προκοπίου σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρχει φιλική προσέγγιση των επιχειρηματιών και ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κορυφαίος προορισμός για τα γιότ και επεσήμανε ότι ο Πειραιάς θα πρέπει να γίνει το κέντρο της διεθνούς ναυτιλίας και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τους ξένους πλοιοκτήτες να φέρουν τα πλοία τους στο κεντρικό λιμάνι της χώρας.

zaniasΤέλος, Την πεποίθηση ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι σταθεροποιημένος, έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια, έχει μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και μπορεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ανάπτυξης της χώρας» εξέφρασε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.
Όπως είπε, η εξάρτηση από τη ρευστότητα του ELA έχει μειωθεί πλέον κοντά στο μηδέν, ενώ η ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ μειώνεται συνεχώς (τώρα βρίσκεται κοντά στα προ της κρίσης επίπεδα των περίπου 50 δισ. €).

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ποσοστό των δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υποστηρίζονται από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και τα ευρωπαϊκά ταμεία έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι ο χειρισμός τους αποτελεί προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες δεδομένου του ουσιαστικού μεγέθους τους, παρά το γεγονός ότι η κάλυψή τους με προβλέψεις υπερβαίνει το 50% στο σύνολο του τομέα (συνολικά 35 δις).

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr