Ξεκίνησε η 18η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα – Όλες οι τοποθετήσεις των Συνέδρων

9 Ιουλίου 201418:15

Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης, Αθήνα

Περισσότεροι από 700 σύνεδροι παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου του Εκόνομιστ στην Αθήνα  που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή πολλών Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των ομιλητών κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου τα βασικά σημεία των εισηγήσεών του συνίστανται στα ακόλουθα:

franklin

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα θετικό σημείο καμπής μετά από έξι χρόνια ύφεσης εξέφρασε ο ExecutiveEditorτου περιοδικού TheEconomistDanielFranklin, μιλώντας ευρύτερα για μία συγκυρία κατά την οποία «γίνονται δεύτερες σκέψεις» σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

joanhoey

Την πρόβλεψη για ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1,3% μέσα στην επόμενη 2ετία, η οποία μεσοπρόθεσμα θα ανέλθει σε 3-3,5%, εξέφρασε η ανώτερη αναλύτρια του EconomistIntelligenceUnitJoanHoey, η οποία διαπίστωσε ότι η Ελλάδα «κατόρθωσε να πετύχει και να ξεπεράσει τους στόχους της» εν μέσω επώδυνης αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης.

«Υπάρχουν βέβαια κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά μακροχρόνια πρέπει να ενταθούν», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην αγορά εργασίας.

Η ίδια χαρακτήρισε τις εξαγωγές ως τον καλύτερο τρόπο για ανάπτυξη, παρατηρώντας: «Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή στερείται ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά».

Η ίδια εκτίμησε ότι είναι πιθανή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ενδεχομένως εντός του 2015, όπως είπε, δεδομένων της εύθραυστης πλειοψηφίας της κυβέρνησης συνεργασίας, των δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει και του χρονικού σημείου των προεδρικών εκλογών.

mario

Την ανάγκη για ένα πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη προέκρινε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας MarioMonti μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, εκφράζοντας την άποψη ότι ο ίδιος ζήλος που επιδεικνύεται στο δημοσιονομικό σκέλος χρειάζεται και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για ψυχολογική διαίρεση στο εσωτερικό της ΕΕ η οποία -όπως είπε- λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Monti, ο ευρωπαϊκός Νότος έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Παρατήρησε ωστόσο ότι παραμένουν κάποια «πολύ επικίνδυνα στερεότυπα» τόσο από τον Βορρά προς τον Νότο όσο και αντίστροφα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι αποτελεί τη μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού Νότου η οποία εξήλθε από την κρίση χωρίς πρόγραμμα διάσωσης.

 

benoit

«Η αποστολή δεν εξετελέσθη», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ BenoitCoeure, ο οποίος επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε πορεία μέτριας ανάκαμψης, αλλά τόνισε πως ακόμη πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικές προκλήσεις. Μίλησε δε για την ανάγκη εισαγωγής μιας «νέας διαδικασίας σύγκλισης» στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι το 2013 το χρέος του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε αντίστοιχα σε 95,1% και 168,0% του ΑΕΠ (σε 175,1% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα και σε 132,6% του ΑΕΠ στην Ιταλία – σε 319% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος στην Ιρλανδία και σε 252% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία).

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ίδιο έτος το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του Ευρώ αυξήθηκε σε 12,0% (η ανεργία των νέων άγγιξε το 24,0% – αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου έφθασε το 58,3% και το 55,5% αντίστοιχα).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμό 1% το 2014 και 1,7% το 2015, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Coeure, οι συνολικές επενδύσεις στη ζώνη του Ευρώ συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 20% μετά την κορύφωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2008. Επιπλέον, η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών της παραγωγής «υπήρξε επίσης απογοητευτική» από το 2000 και μετά: από το 2000 έως το 2007 κατέγραφε αύξηση κατά 0,45% ετησίως, ενώ από το 2007 έως το 2012 σημείωνε υποχώρηση κατά 0,47% ετησίως (πηγή: βάση δεδομένων Ameco, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

«Στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπεται κάποια ευελιξία προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη το κόστος σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων , αλλά δεν μπορεί να βασίζεται σε κενές υποσχέσεις», ανέφερε, υπογραμμίζοντας: «Η χρονική ακολουθία πρέπει να είναι σαφής: πρώτα εγκρίνονται και υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια το κόστος τους, το οποίο εκτιμάται ανεξάρτητα, μπορεί να ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τη δέουσα προσοχή στα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια που παρέχουν τα υψηλά επίπεδα του χρέους».

Συμμετέχοντας σε σχετικό διάλογο στο πάνελ, εξέφρασε την άποψη ότι η Γαλλία είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο ο ευρωπαϊκός Βορράς συναντά τον ευρωπαϊκό Νότο και ακριβώς εκεί, όπως είπε, έγκειται η ευθύνη της Γαλλίας, υπό την έννοια ότι οφείλει να διαδραματίζει εξισορροπητικό ρόλο.

Τις αρνητικές συνέπειες της παγίδας «χρέους – ελλείματος – φορολόγησης», ως συνήθους φαινομένου στην Ευρωζώνη των τελευταίων ετών, επισήμανε στην ομιλία που παρέθεσε στην 18η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economistο επικεφαλής έρευνας, στρατηγικής και ανάλυσης της AmundiPhilippeIthurbide.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε σχέση με την περίοδο που προηγήθηκε.

Μιλώντας για την ανάγκη «να ενεργοποιηθούν οι αγορές» στην ευρωπαϊκή επικράτεια, μεταξύ άλλων, προέτρεψε για αλλαγές στη φορολόγηση.

leta

«Η ανάπτυξη είναι εθνικό ή ευρωπαϊκό θέμα;» Το συγκεκριμένο ερώτημα διατύπωσε από το βήμα του Economistως βάση της συζήτησης η οποία κατά τη γνώμη του οφείλει να διεξαχθεί στην Ευρωζώνη ο τ. πρωθυπουργός της Ιταλίας EnricoLetta, o οποίος σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Χρειάζεται μία ενιαία αγορά και όχι 28 διαφορετικές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, ως καθοριστικού αναπτυξιακού παράγοντα. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να τεθεί στον πυρήνα της συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ.

alan

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ιρλανδίας είναι περισσότερο ορατή στην αγορά εργασίας, η οποία -αφού σταθεροποιήθηκε- τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνει βελτίωση», συμπέρανε μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο καθηγητής και επικεφαλής του τομέα οικονομικών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας AlanAhearne.

 Αναφερόμενος στους παράγοντες στους οποίους οφείλεται κατά τη γνώμη του η αντιστροφή της εικόνας στην Ιρλανδία, τους ανέλυσε ως εξής σε τρία επίπεδα:

  •  Βασικές οικονομικές δυνάμεις ήρθαν στο προσκήνιο (φαρμακευτικός τομέας, ιατρική τεχνολογία, ICT, γεωργικά προϊόντα διατροφής, τουρισμός).
  •  Αποφασιστική δράση αναλήφθηκε στο εσωτερικό της χώρας (βιώσιμη προσπάθεια για τον περιορισμό του ελλείμματος προϋπολογισμού και την αναδόμηση του τραπεζικού συστήματος).
  •  Υποστηρικτικές πολιτικές ενίσχυσαν από το εξωτερικό (ΟΜΤ, νέα αρχιτεκτονική του Ευρώ, αναθεωρημένοι όροι στα τραπεζικά δάνεια – βελτίωση στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας).

Ο ίδιος μίλησε πάντως για την ανάγκη περαιτέρω μακροοικονομικής υποστήριξης με στόχο την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στην αγορά εργασίας, με έμφαση στην ανεργία των νέων.

economist2

Το 2014 αναμένεται να είναι το πρώτο έτος με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Economistο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να μετεξελιχθεί το 2015 σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο μείωσης της ανεργίας, αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και τόνωσης των επενδύσεων.

Προανήγγειλε επίσης σταδιακή κατάργηση των έκτακτων φορολογικών βαρών και αποκατάσταση των αδικιών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση κρίσιμων αλλαγών στη φορολογική διοίκηση. Ο κ. Χαρδούβελης έκανε λόγο για άμεση εφαρμογή του περιουσιολογίου, διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, εξορθολογισμό του φορολογικού ποινολογίου και ανταμοιβή των συνεπών φορολογούμενων. Τόνισε ακόμα ότι κρίσιμα πεδία πολιτικής αποτελούν η αύξηση της ρευστότητας που παρέχει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ο χειρισμός του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους, το οριστικό άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων και πολιτών με τον δημόσιο τομέα και η προσέλκυση νέων επενδύσεων.

renkling
Μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα το ερχόμενο Φθινόπωρο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα νέο πακέτο βοήθειας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας KlausRegling. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Regling έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χαμηλά επιτόκια και τη μακρά περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τους μηχανισμούς EFSF/ESM και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια των διαρθρωτικών αλλαγών. Άλλωστε, όπως είπε, όσες χώρες της Ευρωζώνης μπήκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής πέτυχαν τους υψηλότερους μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς. Ο κ. Regling υποστήριξε ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει απομακρυνθεί πολύ, αν και δεν έχει τελειώσει πλήρως. Πρόσθεσε, επίσης, ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, ώστε να λειτουργήσει ακόμα πιο ικανοποιητικά η νομισματική ένωση.

rishgoyal

Εύσημα στην Ελλάδα για τη μεγάλη πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής απένειμε ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ RishiGoyalμιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, προσθέτοντας πάντως ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί. Υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το θεσμικό πλαίσιο για τις απεργίες. Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Goyalυποστήριξε ότι σήμερα έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά θα πρέπει να προσέξουν την αποτύπωση των καθυστερούμενων δανείων στου ισολογισμούς τους ώστε να μη βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωπες με ένα οξύ πρόβλημα που θα τις εγκλωβίσει και θα τις εμποδίσει να διοχετεύσουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά. Χαρακτήρισε πάντως θετική εξέλιξη την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές – την πρώτη έκδοση ομολόγου από την έναρξη της κρίσης – και παράλληλα υποστήριξε ότι ανακάμπτουν ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Επαρκή χαρακτήρισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίστηκαν για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών από τα τελευταία τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Για το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες ανάγκες για τις τράπεζες, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι αυτό θα φανεί μετά τα stresstest του φθινοπώρου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι προσπάθειες των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των προβληματικών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν απευθείας επικοινωνία με τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να επιλεγούν οι καλύτερες λύσεις για την αναδιάρθρωσή τους. Ο κ. Μυλωνάς τόνισε μέσα από την ομιλία του την ανάγκη να συνεχίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την προσπάθειά τους να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

mitarakis
Υπέρ της δημιουργίας ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, με συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις, τάχθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Επεσήμανε ακόμα ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής προϋποθέτουν βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία χρειάζεται κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις. Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και όχι ρητορική που να διώχνει τους επενδυτές, ανέφερε ο κ. Μηταράκης. Τόνισε ακόμα ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν τον καταλύτη της ανάπτυξης, με αρωγό το Κράτος.

image.ashx

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ μνημονίου, η εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης και ο προσανατολισμός των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε κατεύθυνση πιο παραγωγικών τομέων της οικονομίας θα είναι από τις βασικές οικονομικές επιλογές μας, τόνισε ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το ελληνικό μνημόνιο ήταν το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης που εφαρμόστηκε ποτέ και πρόσθεσε ότι η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και η μεγάλη αποεπένδυση των τελευταίων ετών, οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση και ανεργία. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να περιλαμβάνει δημόσια γη διότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την πώλησή της. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης υπό δημόσιο κρατικό έλεγχο των βασικών υποδομών, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.


isaias
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δάνεια, καθώς είναι υπερχρεωμένη, αλλά αντιθέτως έχει ανάγκη από ίδια κεφάλαια ανάπτυξης όπως είναι τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι ιδιωτικές επενδύσεις, τόνισε από το βήμα του Economistoδιευθύνων σύμβουλος της EnterpriseGreeceΣτέφανος Ησαΐας. Ο κ.Ησαΐας επεσήμανε ότι οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν στενά την Ελλάδα και τις αλλαγές που υλοποιούνται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πως είναι ενθαρρυντικό ότι πλέον ανοίγει σιγά – σιγά τις πόρτες της στους ξένους επενδυτές.

athanasiou

«Ακατέργαστο διαμάντι» χαρακτήρισε την έκταση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού ο διευθύνων σύμβουλος της LamdaDevelopment κ. Οδυσσέας Αθανασίου, παρουσιάζοντας στο συνέδριο του Economistτα βασικότερα χαρακτηριστικά του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου για την περιοχή. Όπως είπε, πρόκειται ίσως για τη μοναδική έκταση στην Ευρώπη που συνδυάζει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, δίπλα στη θάλασσα, εντός του πολεοδομικού ιστού μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας και με ιδανικό κλίμα. Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης, τόνισε ο κ. Αθανασίου, είναι να ξαναγίνει η Αθήνα κορυφαίος τουριστικός, πολιτιστικός και επιχειρηματικός προορισμός. Το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, όπως είπε, περιλαμβάνει ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, ποδηλατόδρομους, πολιτιστικά κέντρα, χώρους κατοικιών και μαρίνες.

Η Ελλάδα πρέπει – και μπορεί – να βάλει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων περίπου 150 δις ευρώ μέχρι το 2020, ανέφερε ο ο εταίρος της McKinsey & CompanyΓιάννης Γκικόπουλος. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Γκικόπουλος τόνισε ότι το ποσό αυτό είναι δυνατόν να προέλθει από το ΕΣΠΑ (45 δισ. ευρώ), τις ιδιωτικοποιήσεις (53 δισ. ευρώ) και τις ιδιωτικές επενδύσεις (53 δισ. ευρώ). Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανέκτησε το 100% της ανταγωνιστικότητας, που έχασε την περίοδο πριν την κρίση, και πλέον κατανοεί τις δυνατότητές της στην προσέλκυση επενδύσεων.

antonopoulos

Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέσω μιας ανώνυμης εταιρίας, όπως είναι το ΤΑΙΠΕΔ, δεν αποτελεί το πλέον πρόσφορο μοντέλο διότι στερείται στρατηγικού σχεδιασμού, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της IntralotΚωνσταντίνος Αντωνόπουλος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, προ κρίσης, ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφείς αλλά, πλέον, όσες από αυτές δεν έχουν παρουσία στη χώρα μας δεν μπορούν να αποκτήσουν εξαγωγική δυναμική. Ο κ. Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μείωσε την ιδιωτική κατανάλωση και επιπλέον οι τράπεζες ήταν για μεγάλο διάστημα αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές.

calamos

«Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η Φλόριδα της Ευρώπης», διαμήνυσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economistο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CalamosInvestmentsJohnCalamos, ο οποίος μίλησε για πλεονεκτήματα της χώρας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και η ναυτιλία.

Διαπιστώνοντας σταδιακή βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ο ίδιος προέτρεψε για πολιτικές επιλογές οι οποίες θα αναδομήσουν τον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και θα αποφέρουν θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο χαρακτήρισε την πρόσβαση σε ρευστότητα, εκφράζοντας την άποψη ότι λόγω της δυστοκίας των τραπεζών προς αυτήν την κατεύθυνση, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης, είναι προτιμότερο να αναζητηθούν δυνατότητες στις αγορές κεφαλαίων.

jakunin

Το ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για συνέργεια με την Ελλάδα στον τομέα της επαγγελματικής διαχείρισης των λιμενικών και σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων ως ένα ενιαίο σύστημα logistics εξέφρασε σήμερα στο συνέδριο του Economistο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Vladimir Yakunin. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για δυνητική υψηλή συνδρομή στην οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Τα περιουσιακά στοιχεία του μείζονος ενδιαφέροντός μας είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο σιδηροδρομικός διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η εταιρεία επισκευής και συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού ROSCO», τόνισε ο κ. Yakunin ο οποίος μίλησε για «αναγκαία βήματα» με στόχο μία «επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τομέα μεταφορών»: επιβεβαίωση και παρουσίαση των σχεδίων για τη νέα σιδηροδρομική υποδομή, ευθυγράμμισή της με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αποσαφήνιση των διαδικασιών και των χρονοδιαγραμμάτων διαγραφής χρεών που συσσωρεύτηκαν πριν από την ιδιωτικοποίηση κ.ά.

ksenokostas

Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στην κρίση και πιθανότατα θα βγει και πρώτη από αυτήν, υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OnexΠάνος Ξενοκώστας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί της προσπάθειας ενδυνάμωσης της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως τόνισε ο κ. Ξενοκώστας, θα πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε τομείς όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις όπως είναι η αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ξενοκώστας στο φορολογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είναι σταθερό και με απλές διαδικασίες επίλυσης των διαφορών.

tsipras

Η εκχώρηση της ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και όχι ευρωπαϊκή υποχρέωση. Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το πλαίσιο για τη διανομή ενέργειας στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η εκχώρηση της ΔΕΗ αποτελεί προϊόν επιβολής μέσω των δανειστών και των εγχώριων συμφερόντων αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές δημόσιες εταιρείες που έχουν διατηρήσει υπό τον έλεγχό τους τη διανομή της ενέργειας και τα δίκτυα.
«Καλώ τον κ. Σαμαρά να συμπεριφερθεί ως ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός και να ανοίξει το δρόμο στη διαβούλευση και να δώσει χώρο στη δημοκρατία», είπε.
Επίσης ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συζητηθούν τα αιτήματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ.
Γενικότερα για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι είναι παράλογο να λέει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους δημόσιους οργανισμούς να μείνουν έτσι για να συνεχίσουν να λειτουργούν με το μοντέλο που εφάρμοσαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης τις τελευταίες δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αντιτίθεται, τόσο στις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και στο σημερινό status quo. Επιδιώκουμε, πρόσθεσε, τη συνολική μεταρρύθμιση των δημόσιων οργανισμών και θέλουμε να εξασφαλίζουν το δικαίωμα στα δημόσια αγαθά. Αντίθετα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει λειτουργικές και αποτελεσματικές δημόσιες εταιρείες κοινής ωφέλειας, συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αναγκαία τη δημοσιονομική προσπάθεια αλλά με δίκαιη κατανομή των βαρών. Εκτίμησε ότι βιώνουμε την τελευταία φάση αποσύνθεσης του πολιτικού συστήματος και επισήμανε την ανάγκη ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος.
«Να απεντάξουμε από τα μνημόνια στην Ελλάδα και να την επανεντάξουμε ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκής Ένωση.

zanias

Την πεποίθηση ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι σταθεροποιημένος, έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια, έχει μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και μπορεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ανάπτυξης της χώρας» εξέφρασε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.

Όπως είπε, η ρευστότητα των τραπεζών «φτάνει τα όρια πριν από την κρίση: πάνω από 50 δις», γεγονός που «δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να χορηγούν ξανά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συγχρηματοδοτούν με τα ευρωπαϊκά ταμεία πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και έργα τους τελευταίους 4-5 μήνες».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τη διεύρυνση των τραπεζικών υπηρεσιών και με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. «Έχει βρεθεί λύση για συλλογή 35 δις και πιστεύω ότι οι τράπεζες ήδη διαθέτουν έμπειρες ομάδες για τη συλλογή των δανείων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό και το νομικό πλαίσιο για την εξεύρεση λύσεων εκτός των δικαστηρίων.

renwick

Το δημόσιο χρέος είναι υπερβολικά υψηλό, ο ιδιωτικός τομέας έχει μετατοπιστεί σε υψηλή θέση χρέους λόγω των αποπληθωριστικών πιέσεων από την 6ετή ύφεση, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι υψηλό, οι ενδείξεις προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι περιορισμένες και η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα. Αυτές είναι οι αιτίες οι οποίες κρατούν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όπως τις διατύπωσε από το βήμα του Economist ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της FitchRatings από το Ην. Βασίλειο Douglas Renwick.

Ειδικότερα ως προς τη δημοσιονομική παράμετρο, ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται «δραματική διαγραφή του επίσημου χρέους», παρά μία σταδιακή διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής του. Εξέφρασε δε την άποψη ότι θα χρειαστούν επιπλέον χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας, ακόμη και πέραν των προγραμμάτων της τρόικας.

berger

Τη σημασία των υψηλών λογιστικών προδιαγραφών, προκειμένου για την αντανάκλαση της οικονομικής πραγματικότητας, τη λήψη ορθών αποφάσεων και κατ’ επέκταση την οικοδόμηση εμπιστοσύνης γύρω από την ελληνική οικονομία, επισήμανε στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο εταίρος της EYΓερμανίας ThomasMüllerMarquésBerger. Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγήθηκε την εφαρμογή μιας ευρείας λογιστικής μεταρρύθμισης.

kotsiopoulos

Την έλλειψη ρευστότητας εν μέσω «της σφιχτής πολιτικής που ακολουθούν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια» επισήμανε ως μείζον πρόβλημα για τον Έλληνα εξαγωγέα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Άγγελος Κωτσιόπουλος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο υποστηρικτικό πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», εξηγώντας ότι οι εξαγωγικές εταιρείες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΠ και εντάσσονται στο πρόγραμμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την τράπεζα της επιλογής τους, με ποσό που αντιστοιχεί στο 80% της αξίας των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΠ τιμολογίων, με ανώτατο ανακυκλούμενο όριο ανά εξαγωγέα το 1.000.000 ευρώ, για διάρκεια πιστώσεων από 1 μέχρι 4 μήνες και με ευνοϊκό επιτόκιο.

 

«Οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τους ασφαλιζόμενους στον ΟΑΕΠ εξαγωγείς, δεν απαιτούν «εμπράγματες» ασφάλειες, δεδομένου ότι ο ΟΑΕΠ έχει καταθέσει σε κάθε μια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ένα συγκεκριμένο ποσό από το οποίο η τράπεζα αποζημιώνεται σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξόφληση των τιμολογίων από τους αγοραστές του εξωτερικού», πρόσθεσε.

voridis

Ξεκινώντας από την αφετηρία ότι το ελληνικό σύστημα υγείας «έπασχε από πλήθος στρεβλώσεων» -όπως φαινόμενα σπατάλης, ανυπαρξία ελέγχων και έλλειψη μηχανισμών οδηγιών συνταγογράφησης- ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης περιέγραψε από το βήμα του Economistτους βασικούς άξονες των αλλαγών οι οποίες εφαρμόζονται στο εθνικό σύστημα υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη πρωτοκόλλου συνταγογράφησης (αναγνώρισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα), στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΦ, στην αποκατάσταση των πληρωμών προς τους παρόχους («υπάρχουν ακόμη πολλές δυσκολίες, πρέπει να υλοποιηθεί η σχετική υπουργική απόφαση») και στην παρέμβαση για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

sxoinas

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας δεν έχουν απλώς δημοσιονομικό όφελος, αλλά πετυχαίνουν το λεγόμενο “valueformoney” για τον φορολογούμενο, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Διευθυντής και Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ΓΔ ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι προωθούμενες αλλαγές έχουν έντονο διαρθρωτικό χαρακτήρα.

Μεταξύ άλλων, παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα διαθέτει αναλογικά τους περισσότερους γιατρούς ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ (6,1 ανά 1.000 κατοίκους), το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό και την υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η φαρμακευτική βιομηχανία «μπορεί να τονώσει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας ‘παράγω και εξάγω’» και υπό αυτήν την έννοια θα πρέπει να είναι προνομιακός συνομιλητής στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

demos

«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη ότι η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης του προβλημάτος», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία που πραγματοποίησε στο ετήσιο συνέδριο του Economistο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτριος Δέμος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη διαφανών κανόνων και ορθής αξιολόγησης -όπως είπε- των πραγματικών υπαιτίων για την υψηλή κατανάλωση και δαπάνη του συστήματος.

Αναφερόμενος στη συνδρομή της φαρμακοβιομηχανίας στο ελληνικό ΑΕΠ, υπογράμμισε ότι στον κλάδο αντιστοιχεί πολλαπλασιαστής της τάξης του 3,4%. Πρόσθεσε δε ότι έχουν επενδυθεί 500 εκατ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό και 300 εκατ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, την ώρα που απασχολούνται περισσότερα από 50.000 άτομα.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr