Κλείνουν στρατόπεδο στον Έβρο για να ανοίξουν νέα δομή ΚΥΤ; – Με μαύρες σημαίες υποδέχθηκαν οι Εβρίτες την κ. Ντόρα Μπακογιάννη (video)

26 Σεπτεμβρίου 202009:06

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε μία κακή  χρονική στιγμή για τα Εθνικά Θέματα αλλά και για το φρόνημα των ντόπιων κατοίκων στην Θράκη ήρθε η είδηση ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να κλείσει το στρατόπεδο στον Προβατώνα Έβρου που είναι η βάση της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε ολόκληρο τον Έβρο.

Το συγκεκριμένο στρατόπεδο, με πάνω από 1000 στελέχη, φυλάσσει μια περιοχή που εκτείνεται σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής

Το σχέδιο παρουσιάστηκε κατά την προχθεσινή ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι κάτοικοι αντέδρασαν , συσκέφθηκαν και προχώρησαν στην έκδοση ψηφισμάτων και διαμαρτυριών που πήραν και την μορφή ενός ιδιαίτερου ακτιβισμού που κατέληξε στην υποδοχή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη με μαύρες σημαίες στην Αλεξανδρούπολη.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός απο το βάρος της λαθρομετανάστευσης που σηκώνει ο Έβρος, έχουμε καθημερινά και συμβάντα ,όπως αυτό  της Πέμτπης με με την προσπάθεια πάνω από 200 παράτυπων μεταναστών να μπουν στη χώρα, αλλά με την επέμβαση του στρατού πέρασαν μόνο 13 άτομα.

Οι ντόπιοι κάτοικοι φοβούνται ότι υπάρχει σχέδιο για την δημιουργία νέου ΚΥΤ σην περιοχή όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο Νότης Μηταράκης για την δημιουργία νέας δομής της οποίας η χωρητικότητα  θα αυξηθεί από τα 500 άτομα τουλάχιστον στα 1.000 μπορεί και στα 5.000 χιλιάδες.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη  διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των 150 κατοίκων που διαμαρτύρονταν , ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα αποδυναμώσει αλλά αντίθετα θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο παραπέμποντας ωστόσο το όλο θέμα στην επίσκεψη του στο επόμενο 15νθήμερο που θα επισκεφθούν τον Έβρο τόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ όσο και ο υπουργός Άμυνας για να αποσαφηνίσουν το τοπίο.

Έχουν ήδη εκδοθεί δύο ψηφίσματα που παρεδόθησαν στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη:

Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από την Οργανωτική Επιτροπή των κατοίκων της περιοχής Τυχερού – Προβατώνα και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

“Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Τυχερό με θέμα το ενδεχόμενο κλείσιμο του Στρατοπέδου Προβατώνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφασίστηκαν τα παρακάτω για σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου :

  • Κλείσιμο όλων των καταστημάτων μέχρι τις 14:00 .
  • Κλείσιμο του Δημοτικού καταστήματος Τυχερού.
  • Αποχή όλων των μαθητών από τις Σχολικές Μονάδων.
  • Θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες των ενοριών στις 11:00.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων μπροστά στο Επιμελητήριο στην Αλεξανδουπολη στις 11:00 οπου θα επισκεφτεί η Πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακόγιαννη.
    Δεν θα ανεχτούμε άλλη υποβάθμιση !!!”

Ψήφισμα του Δήμου Σουφλίου κατά της μετακίνησης της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας και του κλεισίματος του στρατοπέδου “Δελαγραμμάτικα” Προβατώνα

Έγκυρες πηγές πληροφόρησης, δείχνουν την πρόθεση της Πολιτείας και το σχεδιασμό για τη μετακίνηση της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα και το κλείσιμο του Στρατοπέδου «ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ».

Πρόκειται για προοπτική καταστροφική για την περιοχή του Έβρου, καθώς:

-Εν μέσω σοβαρών και επικίνδυνων εξελίξεων σε θέματα εθνικής ασφάλειας και εντός συνθηκών άτακτων προσφυγικών-μεταναστευτικών και λαθρομεταναστευτικών ροών, η αδιανόητη προοπτική διάλυσης του στρατοπέδου, σηματοδοτεί άμεσα και την κατάλυση της εθνικής μας κυριαρχίας.

-Η ύπαρξη του στρατοπέδου στον Προβατώνα, προσαυξάνει σημαντικά τον αριθμό των διαβιούντων στην πολυπαθή περιοχή, η οποία καταρρέει δημογραφικά ενώ θα έπρεπε να θωρακίζεται με μόνιμους κατοίκους οικογενειακών και επαγγελματικών συμφερόντων, όπως και με μόνιμο προσωπικό ασφαλείας, αστυνομία, στρατό, συνοριοφυλακή.

-Το Στρατόπεδο και το προσωπικό του, είναι βασικός πνεύμονας οικονομικής στήριξης της τοπικής κοινωνίας που αιμορραγεί εδώ και δεκαετίες από την εγκατάλειψη της Πολιτείας.

-Οικογένειες στρατιωτικών και στρατιωτικό προσωπικό συμβιώνουν στο Τυχερό και τους πέριξ οικισμούς αλληλεπιδρώντας και τονώνοντας την οικονομική και κοινωνική ζωή του ακριτικού τόπου.

Οι κάτοικοι και πολίτες της περιοχής ΤΥΧΕΡΟΥ Δήμου Σουφλίου, Νομού Έβρου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ

1. Οποιαδήποτε πρόθεση και ενέργεια προσβάλει την ευρύτερη περιοχή και τους ακρίτες του Νομού Έβρου

2. Το σχεδιασμό της μετακίνησης της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ και το κλείσιμο του Στρατοπέδου «ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ» που πλήττει εθνικά και οικονομικά, ανεπανόρθωτα την περιοχή.

3. Οποιαδήποτε πρόθεση και ενέργεια υποβαθμίζει τη γεωγραφική περιοχή του Έβρου, που πρέπει να στέκεται ισχυρή και να αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό οχυρό και ανάχωμα έναντι οποιασδήποτε εχθρικής ενέργειας.

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, μετά από την παραίνεση και τη στήριξη χιλιάδων κατοίκων και πολιτών της περιοχής Τυχερού-Σουφλίου.

Τοπική Κοινότητα Τυχερού
Τοπικά Συμβούλια Τυχερού, Λύρας, Φυλακτού, Λευκίμης, Προβατώνα (Ταύρη & Θυμαριά)
Σύλλογος Επαγγελματιών Τυχερού
Πολιτιστικός Σύλλογος ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Αγροτικός Συν/σμός Τυχερού
Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων όλων των Σχολικών Μονάδων Τυχερού
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Τυχερού & Περιχώρων
Πολίτες & Κάτοικοι

Μετά τις νέες εξελίξειςι η Οργανωτική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα ακόλουθα:

“Η οργανωτική επιτροπή ενάντια στο κλείσιμο της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Προβατώνα, ευχαριστεί όλους τους κατοίκους που συμμετείχαν στη σημερινή συγκέντρωση   στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης και διαμαρτυρήθηκαν με ευπρέπεια τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID.

Επίσης ευχαριστεί όλους τους καταστηματάρχες της περιοχής του Τυχερού που διατήρησαν κλειστά τα καταστήματά τους αλλά και τους μαθητές που απείχαν από τα μαθήματά τους.

Στα πλαίσια συνάντησής της επιτροπής με την κα Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την επίσκεψή της στην Αλεξανδρούπολη τέθηκε ο προβληματισμός σχετικά με την κατάργηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας όμως δεν προέκυψε κάτι που να δίνει λύσει στο ζητούμενο αίτημα.

Γι’ αυτό, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00πμ στο πολύκεντρο Τυχερού θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα αποτραπεί η κατάργηση  της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Προβατώνα.”

 
 

 

 

Αρθρογράφος