Οι προκλήσεις που έχει ν’αντιμετωπίσει η “Θρακάρχης” του μέλλοντός μας…

11 Ιουλίου 202009:55

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ήταν το μακρινό 2018 όταν επεσημάναμε με αφορμή την επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη σε Ξάνθη και Ροδόπη πως “Σε μια άλλη ανάγνωση του τρέχοντος πολιτικού αφηγήματος, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε να υλοποιήσει την στρατηγική του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την Θράκη καθώς διαφαίνεται ο κίνδυνος να μείνει εκ νέου το χριστιανικό στοιχείο χωρίς εκπροσώπηση στο επόμενο κοινοβούλιο, κάτι που φαίνεται και από σειρά μετρήσεων και δημοσκοπήσεων. Σε αυτό το ενδεχόμενο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα αναλάβει ρόλο “Θρακάρχη” δεδομένης της στήριξης που απολαμβάνει στους μειονοτικούς κύκλους της περιοχης.”

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σε μία δύσκολη συγκυρία προσπαθεί να δώσει μία απάντηση στο “αν υπάρχει ατζέντα της ΝΔ στην Θράκη” διορίζοντας την κ. Ντόρα Μπακογιάννη , πρώην ΥΠΕΞ , ως Πρόεδρο μιας (ξεχασμένης) “Διακομματκής Επιτροπής για την Θράκη” για την οποία έχει καταθεσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο ο βουλευτής Ροδοπης κ. Ευρ. Στυλιανίδης.

Ερωτηματικα δημιουργεί η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου καθώς μέχρι τώρα δεν είχε αντιδράσει ούτε στις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος του αλλά και δεν προχώρησε ούτε και στη σύσταση του “μουσουλμανικού συμβουλίου παρά τω Πρωθυπουργώ” όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικώς.

Δεν είναι , σίγουρα, τυχαίο, ότι η ανακοίνωση των προθέσων του Πρωθυπουργού για τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, ακολούθησε των αποκαλύψεων της Τουρκικής Προεδρίας ότι οι δύο ηγέτες, Μητσοτάκης – Ερντογάν συζήτησαν και για την Θράκη ως “διμερές θέμα” και μάλιστα ταυτόχρονα με την γνωμοδότηση για την  υπόθεση Χατιτζέ Μολλά από το ΕΔΑΔ.

Και οι δύο παραπάνω εξελίξεις, που δεν γνώρισαν μεγάλο εύρος δημοσιότητας, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων και την καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου, συνθέτουν ένα λαβυρινθώδες σκηνικό για τις εξελίξεις στην Ελληνική Θράκη.

Η εξέλιξη στην υπόθεση Μολλά ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή του 3647/ 2008 (ΦΕΚ 37/Α/29-2-2008) με τον οποίον προβλέπεται να ρυθμισθούν θέματα για την διοίκηση και διαχείριση των Βακουφίων της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Ελληνκής Θράκης σύμφωνα με τον οποίον προβλέπεται και διενέργεια εκλογών προς ανάδειξη των μελών των Διαχειριστικών Επιτροπών. Προσφάτως, είχαμε τονίσει πως το δίκτυο του πολιτικού Ισλάμ των ψευδομουφτήδων επιδιώκει την χειραγώγηση των ΔΕΜΠ αποσκοπώντας στον έλεγχο της βακουφικής περιουσίας της Ελληνικής Θράκης προκειμένου να αποκτήσει και οικονομική αυτοτέλεια.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Ντόρα Μπακογιάννη και απο την θέση της ως ΥΠΕΞ αλλά και σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής της πορείας έχει στηρίξει με σθένος την κατάργηση της Σαρίας ενώ σε στενή συνεργασία με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ (σήμερα βουλευτή ΚΙΝΑΛ) ήταν από κοινού εισηγητές του Ν. 3647/ 2008.

Αυτό άραγε σημαίνει ότι ο κ. Ιλχάν Αχμέτ θα έχει ενεργό ρόλο στη νέα διακομματική επιτροπή προς αυτή την κατεύθυνση , προκειμένου να αποτελέσει ένα σημαντικό αντίβαρο στις εξελίξεις που θα ανοίξουν τον Ασκό του Αιόλου; Και πώς άραγε θα αντιμετωπισθούν όλοι εκείνοι οι εσωκομματικοί και περιθωριακοί αντίπαλοί του που τον ψέγουν “πως ενώ η ιδιότητά του είναι αυτή του βουλευτή στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο ίδιος έχει λειτουργήσει υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και, μάλιστα, με «χάρτη ενεργειών» και συγκεκριμένες ντιρεκτίβες,δηλ με σχέδιο της Τουρκίας!”.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει υπομνηματισμός των εκλογών – παρωδία που επεχείρησε να επιβάλλει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϋμπεκ στη βακουφική επιτροπή της Γενισέας αλλά δεν το κατάφερε διότι (να υπενθυμίσουμε) ότι τότε λειτουργούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες που απέτρεψαν τα χειρότερα.

Κι επειδή στην πολιτική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, μην ξεχνάμε ότι διανύουμε μία άτυπη προεκλογική περίοδο μεσούσης πανδημικής νόσου κι επαπειλούμενου οικονομικού κραχ με τον ΣΥΡΙΖΑ να επανακάμπτει στο εσωτερικό της μειονότητας επισημαίνοντας ότι “η Κυβέρνηση ξέχασε τις δύο εμβληματικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανακοινώσει πέρσι από την Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή για τις διαχειριστικές επιτροπές για τα βακούφια και το εκλεκτορικό σώμα για τον μουφτή. Δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν και η νέα κυβέρνηση τις πέταξε στο καλάθι των αχρήστων”.

Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται ας μην ξεχνάμε και τα κόμματα του πολιτικού περιθωρίου τύπου Κυρ. Βελόπουλου και Ηλία Κασιδιάρη που θα εκμεταλλευθούν το κενό που αφήνει στην διαχείριση των εθνικών ζητημάτων η σημερινή Κυβέρνηση και σίγουρα αποσπούν ψηφοφόρους από τη ΝΔ.

Επιπλέον, το λάθος που διαπράττει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι ότι ταυτίζει εν πολλοίς ΚΑΙ τις “σιωπηλές” συνιστώσες της φιλήσυχης μουσουλμανικής μειονότητας που προσανατολίζεται στο πολιτικό κέντρο με το προξενικό νεοοθωμανικό ιερατείο που ελέγχεται απο το καθεστώς Ερντογάν και τους μηχανισμούς του Χακάν Φιντάν ο οποίος και βρισκόταν σε ειδική αποστολή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2017, γεγονός που έχει πλήρως αποσιωπηθεί από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης….

  • Άραγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην Θράκη σε συνδυασμό με την εύθραυστη εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα απαιτήσουν λύσεις μακριά από τη λογική της ενδοτικότητας και των “ίσων αποστάσεων”;
  • Επίσης, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη γνωρίζει ότι η παρούσα φάση διαφέρει από την εποχή που η ίδια διαχειριζόταν τα θέματα της Θράκης στο απόηχο της εμπνευσμένης πολιτικής του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη;
  • Τέλος, ποιοί θα στελεχώσουν την “Νέα Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη” 30 χρόνια μετά την πρώτη επίσημη Σύσκεψη των Ελλήνων Πολιτικών Αρχηγών που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της τότε Οικουμενικής κυβέρνησης Ξ. Ζολώτας στις 31 Ιανουαρίου 1990 για την Θράκη;

Εκτός κι αν πρόκειται για ένα προεκλογικό τέχνασμα διπλής όψεως και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι…

Αρθρογράφος